Șampania, din beciurile domnești în pahare

Data publicării:
pahare sampanie - furaciune

De ani de zile, la petrecerile de Revelion, românii beau vinul spumant produs în podgoria Panciu din judeţul Vrancea. Tradiţia fabricării acestei băuturi după metoda Champanoise este păstrată aici de aproape jumătate de secol. Sticlele de şampanie sunt păstrate pentru învechire în hrube din vremea lui Ştefan cel Mare, în încăperi cu o temperatură constantă de 15 grade Celsius.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Dana Costache, reporter Digi24: Cea mai consumata băutură în noaptea dintre ani este şampania. Pentru a ajunge pe mesele românilor, aceasta parcurge un drum lung care porneşte de aici, din beciul domnesc.

Adrian Toma, oenolog: Metoda de obținere este metoda clasică, tip Champanoise, ea se remarcă prin a doua fermentaţie a vinului direct în sticla care apare în faţa consumatorului.

Vinurile de calitate superioară sunt selectate şi ţinute în sticle la fermentare până la doi ani, la o temperatură de 15 grade Celsius, cum este cea din interiorul hrubelor.

Adrian Toma, oenolog: Sticla este luata din depozitul de fermentare şi adusă pe aceste pupitre pentru a depune drojdia în dop, este o procedură care durează 30 de zile 02:42

Întregul procedeu se face manual.

Doina Ciobotaru, tehnician vin spumant: Efectuez operaţiunea de remuaj care constă în mişcarea sticlei cu o singură optime în fiecare zi, pe o perioadă de o lună. Scopul acestui procedeu este de a depozita drojdia care se afla în sticla de şampanie în dop.

După acest procedeu, sticlele merg pe linia de îmbuteliere, etichetare şi apoi ajung în magazine. Prima şampanie de Panciu a fost destupată în anul 1958, însă legenda beciului domnesc este cu mult mai veche.

Adrian Toma, oenolog: Ştefan cel Mare este legat de aceste hrube, se spune că atunci când a participat la întronarea cumnatului său Vlad Ţepeş de la Târgovişte, la întoarcere a popsit în aceste hrube şi aici, după un traseu destul de lung, fiind însetaţi şi înfometaţi, a cerut la o bătrână să-i dea ceva de băut.

A primit o ulcică cu vin negru, iar de atunci Ştefan Cel Mare a denumit acest soi „Băbească neagră”. În 1949, hrubele au fost electrificate şi transformate în spaţii pentru păstrarea vinurilor. Şampania produsă la Panciu desfată până şi cele mai pretenţioase gusturi, pentru că aici se produce vin spumant alb şi rose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele cinci țări europene pe care Vladimir Putin le-ar putea ataca după Ucraina. Noul avertisment lansat de...
Digi FM
Laura Cosoi, revoltată după ce a fost oprită în trafic de polițiști și amendată cu 2.400 de lei: „Cum își...
Pro FM
Val de reacții pe rețelele sociale după ce Benny Blanco a declarat că nu face duș în fiecare zi. „Selena, nu...
Film Now
Schimbare uriașă pentru influenta franciză James Bond. Cine preia puterea și controlul creativ. Actorul...
Adevarul
Eroul de război, marioneta lui Putin sau campionul la box: Cine l-ar putea înlocui pe Zelenski?
Newsweek
Vor crește pensiile speciale și militare. Banii se dau din urmă. Ce a decis Înalta Curte?
Digi FM
Antonia suferă din cauza comentariilor răutăcioase. Alex Velea a dat tot din casă: „Au nenorocit-o psihic”
Digi World
Cuplul cu cea mai longevivă căsnicie din lume, în Cartea Recordurilor. Secretele simple ale brazilienilor...
Digi Animal World
Un câine abandonat într-o parcare a emoționat milioane de oameni. Mesajul pe care îl avea prins de zgardă...
Film Now
De ce nu l-a însoțit Calista Flockhart pe Harrison Ford la gala SAG Awards 2025. Actorul a rupt tăcerea: „E...
UTV
Bianca Censori, complet dezbrăcată în noul poster al filmului său. Kanye West: „Sunt atât de mândru de soția...