A murit Donald Sutherland. Legendarul actor, cunoscut pentru rolurile din „MASH” și „The Hunger Games”, avea 88 de ani

Data actualizării: Data publicării:
'The Burnt Orange Heresy' photocall, 67th San Sebastian Film Festival, Spain - 26 Sep 2019
Foto: Donald Sutherland / Sursa foto: Profimedia Images

Donald Sutherland, legendarul actor cunoscut pentru rolurile din „MASH”, „Klute” și „The Hunger Games”, a murit, joi, la vârsta de 88 de ani, potrivit unui comunicat al agenției sale de impresariat CAA.

Donald Sutherland a murit joi la Miami, după o lungă suferință, potrivit agenției sale de impresariat, informează CNN.

„Cu inima grea, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a murit”, a scris actorul Kiefer Sutherland, fiul lui Donald Sutherland, într-o postare pe Instagram joi. „Personal cred că unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Niciodată descurajat de un rol, bun, rău sau urât.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kiefer Sutherland a mai spus că tatăl său „a iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit și nu se poate cere niciodată mai mult decât atât. O viață bine trăită.”

Cunoscut pentru statura impozantă și eleganță, Sutherland a câștigat un Emmy pentru rolul său din filmul HBO bazat pe fapte reale „Citizen X”, precum și două Globuri de Aur. Cariera sa a durat peste 50 de ani și are 140 de credite în film, inclusiv roluri recente în seria„Trust”, unde l-a interpretat pe magnatul petrolului J. Paul Getty, și „The Undoing”.

Recunoașterea lui Sutherland a venit atunci când a fost distribuit în pelicula „The Dirty Dozen” în 1967, care a devenit un succes major. Apoi a urmat un alt film de război, „Kelly's Heroes”, înainte de a-l interpreta pe doctorul Hawkeye Pierce în versiunea pentru marele ecran „MASH” și de rolul alături de Jane Fonda în „Klute”.

A urmat un șir constant de roluri, abordând o varietate de genuri, de la rolul mic, dar esențial din pelicula „JFK” a lui Oliver Stone, până roluri secundare din „Ordinary People” (care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film), „Buffy the Vampire Slayer”, „Backdraft” și „The Italian Job”.

Sutherland a jucat și rolul legendarului iubit al regizorului Federico Fellini în „Casanova lui Fellini”. Cinefilii mai tineri și-l amintesc probabil ca maleficul președinte din seria de filme „The Hunger Games”.

Născut în Saint John, New Brunswick, Sutherland a avut mai multe probleme de sănătate în copilărie, suferind inclusiv de poliomielită. A urmat cursurile Universității din Toronto, unde a studiat ingineria înainte de a se îndrepta spre dramaturgie și de a apărea pe scenă, având diplome în ambele domenii.

Actorul și-a cunoscut prima soție, Lois Hardwick, la facultate, iar cei doi s-au căsătorit în 1959. S-a mutat la Londra, unde a lucrat ca actor de teatru, și în cele din urmă a ajuns la Hollywood în anii 1960, unde filmele „Dirty Dozen” și „MASH” l-au pus pe harta starurilor.

La mijlocul anilor 1960 a divorțat, căsătorindu-se cu actrița Shirley Douglas, pe care a cunoscut-o în timp ce filma pelicula de groază „Castle of the Living Dead”. Au avut doi copii, Kiefer și Rachel, ambii ajungând să lucreze in industria filmului. Și acest mariaj s-a încheiat cu un divorț, iar în 1972 Sutherland s-a căsătorit a treia oară cu actrița Francine Racette, cu care a avut trei fii.

Într-o conversație din 2020 cu co-starul „The Undoing” Hugh Grant pentru revista Interview, Sutherland a spus că era întotdeauna atât de nervos când începea să filmeze un nou film încât vomita cu o seară înainte.

Actorul a apărut în trei filme cu fiul său Kiefer Sutherland, începând cu rolul mic al vedetei „24” în comedia-dramă „Max Dugan Returns” în 1983, urmată de adaptarea lui John Grisham „A Time to Kill”. Cei doi nu au jucat într-o scenă împreună, totuși, până la westernul din 2016 „Forsaken”.

„A fost o amintire și o experiență pe care o voi păstra pentru tot restul vieții”, a spus Kiefer Sutherland pentru „Good Morning America”, spunând că a petrecut ani de zile căutând ceva ce cei doi ar putea face împreună.

Întrebat ce sfaturi le-ar da tinerilor actori, Sutherland a spus pentru Reuters în 2019:

Încearcă să fii cât mai sincer posibil, citește, citește mult, învață, memorează lucruri, bucură-te de arta ta, studiază dansul, fii artist de circ, învață cum să jonglezi cu atâtea lucruri, dar mai ales trebuie să observi.

Sutherland a primit un premiu onorific de la Consiliul de administrație al Academiei de Arte și Științe Cinematografice în 2017 și a fost onorat cu Ordinul Canadei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat condamnat la moarte așteaptă de 45 de ani în închisoare să-i fie aplicată sentința, dar, ajuns la...
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Mega-structura construită de romani peste Dunăre. Podul era considerat una din minunile Antichității
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...