Povestea afacerii familiei Cățean a început în anul 1998, când Silviu, George și Ionuț, atunci doar nişte copii, au moștenit de la bunicul din partea mamei 30 de oi, o vacă și un cal.
Chiar dacă au fost învățați de mici să iubească animalele și munca, părinții i-au dat la școală în oraș, ca să știe carte și să aibă un viitor mai bun.
Toți trei au urmat facultăți, dar pământul de acasă le-a fost mai drag, așa că s-au întors în satul natal. Silviu, cel mai mare dintre frați, are 28 de ani și este medic veterinar.
„Sunt medicul propriilor mele animale, dar mai sunt şi medicul multor altor animale din zonă. E viaţa mea, e ceea ce-mi place”, afirmă Silviu Cățean.
În câţiva ani, afacerea a progresat vizibil. Acum, frații au peste 1.500 de oi, sute de vaci şi alte câteva mii de porci. George este economistul familiei. A terminat o facultate de ştiinţe economice în Braşov şi a ajutat la consolidarea afacerii. Lucrează alături de mama sa în magazin unde îşi vând produsele.
„Sunt pieţar de mic, de când am venit cu mama prima dată la piaţă ca să vindem brânza, pe la 7-8 ani. De atunci am rămas pe domeniul ăsta, de marketing”, a declarat George Căţean, acum economist.
La ferma familiei se produc brânzeturi după reţete vechi de sute de ani, iar el are grijă să le promoveze.
Ceva mai boem, cel mai mic dintre fraţi, Ionuţ, este pasionat de cai şi cascadorii. Are 14 cai pe care îi antrenează singur şi alături de care participă la filmări, în producţii de renume.
Mama fraţilor Căţean e mândră de fiii ei. „Întotdeauna au fost lângă noi, întotdeauna am muncit cu ei cot la cot”, spune Elena Cățean
Anul trecut, fraţii Căţean au pus bazele proiectulului Transhumanţa 2013. Cu 300 de oi au mers pe drumul ciobanilor din vechime, prin arcul carpatic, până în Polonia, unde mioarele au fost date în dar.
Fraţii Căţean au vrut să arate lumii că încă sunt lucruri care ne unesc dincolo de graniţe.