Povestea din spatele unui vin bun 

Data publicării:
vin in pahar

Oenologul este specialistul care transformă strugurii într-un vin bun. Nu există o şcoală specială în România, însă e nevoie de multe calităţi pentru face această meserie. Ioan Buia de exemplu a ajuns cunoscut în multe locuri de pe glob, deşi este la bază chimist.

„În primul rând pentru a fi oenolog trebuie să fii un cunoscător al strugurelui, al soiurilor, al plantaţiilor”, spune Ioan Buia, oenolog.

Cunoştinţele nu sunt totul, spune Ioan Buia.

Un vinificator trebuie să fie un om sănătos. Să aibă un văz foarte bun, un miros şi un gust deosebit. ”, adaugă Ioan Buia, oenolog.

Pentru ca vinul să fie bun, strugurii trebuie să fie de calitate.

„Strugurii se recoltează în funcţie de direcţia pe care vrei să i-o dai strugurelui. Un strugure pentru distilate trebuie să fie recoltat mai repede, când conţinutul în zahăr nu este foarte mare, în jur de 150-170 de grame, când aciditatea este foarte ridicată şi gradul de sănătate să fie bun. ”, spune Ioan Buia.

Un oenolog foarte bun trebuie nu doar să aprecieze calităţile unui vin, ci să descopere şi defectele fructelor sau cele din procesul de fermentaţie. Odată treaba bine făcută apar şi satisfacţiile. O dovadă în acest sens sunt şi cele aproape 100 de medalii pe care le-a primit de-a lungul timpului la cele mai importante competiţii mondiale de vin.

Din 2005 şi până azi, vinurile au fost prezente la cele mai mari competiţii din lume, începând din Asia: Tokyo, Hong Kong, China vreo trei concursuri, apoi în toată Europa”, afirmă Ioan Buia.

Vinurile româneşti au ajuns să fie apreciate de străini în ultimii ani, dar şi de români. În special de sărbători, de pe masa românilor nu lipseşte o sticlă de vin bun.

Şi Dorin Popa este oenolog iar în ultimii 42 de ani şi-a dedicat întreaga activitate profesională vinului. În 2010 a înfiinţat un centru de cultură şi civilizaţie a vinului, unde organizează cursuri pentru pasionaţii în acest domeniu.

„Întotdeauna a fost un element de relaţie cu Divinitatea, într-un fel şi pe urmă, de exemplu, în Grecia antică, se consuma filozofând, se numea de fapt Nectarul Zeilor ”, spune Dorin Popa, oenolog.

Vinul bun are nevoie şi de alţi specialişti: somelierul şi degustătorul.

„Un somelier face achiziţiile, el face propunerile în zona dintre vin şi un meniu. În speţă am spus că este partea de creaţie într-un restaurant”, spune Dorin Popa, enolog.

În ultimii ani gustul consumatorului român s-a schimbat, spun specialiştii. Înainte se beau vinurile dulci, acum se caută cele seci şi dmiseci. Consumatorul a evoluat odată cu industria. În ţară s-a plantat viţă de vie nobilă cu soiuri de ultimă generaţie, s-au făcut reconversii viticole şi investiţii mari în crame.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gata cu vremea frumoasă! Încep ploile şi vijeliile, temperaturile scad brusc
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Dalma Maradona a dezvăluit ce mirosea în camera în care a murit celebrul său tată: Era inumană!
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
VIDEO Cinci elefanţi de la ZOO, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul unui...
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...