Fiecare vizitator a avut o misiune grea: să aleagă una dintre sutele de sticle cu licoare pe care să o cumpere. Un lucru a fost cert: pe fiecare tarabă se găsea numai marfă de calitate.
"Se zice că o pălincă e bună dacă țin mărgelele până zici Tatăl Nostru", explică Sandu de la Pericei. Alexandru Tătar, zis şi Sandu de la Pericei, se mândreşte că din pălinca sa a gustat chiar şi Prințul Charles. Producătorul spune că l-a invitat pe moștenitorul coroanei britanice în Sălăj, ca să-i arate cum se face tăria adevărată.
"A zis că într-adevăr e cea mai bună pălincă pe care a băut-o el. Deși a băut și whisky și alte pălinci. M-a invitat la Casa Regală și eu l-am invitat la Oradea și la Pericei", spune cu mândrie Alexandru Tătar.
Vedeta festivalului este pălinca de gutui, care se vinde cu 80 de lei litrul. "E un fruct care merge numai prin prelucrare, nu îl poți mânca, pentru că îți rupi dinții în el. Se macină foarte greu trebuie să ai un utilaj care să reziste, am motor de 3 kw cu care măcinăm", dezvăluie secretul de fabricaţie Alexandru Tătar.
De la târg nu a lipsit nici vestita pălincă de prune, chiar dacă recolta de fructe brumării a fost modestă anul acesta. Prețurile însă au rămas neschimbate. Pălinca de prune se vinde cu 25 de lei litrul, la fel ca cea de mere. În schimb, cea de pere costă 35 de lei litrul.
"O pălincă bună de prune se pune la macerat, se pune miere de albine, e un medicament foarte bun mai ales dacă lumea e răcită", este rețeta lui Csaba Zodi, un alt producător de pălincă.
Cei care vor să deguste poate cea mai bună pălincă din Ardeal sunt așteptați în Parcul Bălcescu din Oradea, pe tot parcursul weekendului.