Tradiţia urăturilor din noaptea dintre ani se păstrează cu sfinţenie pe plaiurile Bucovinei.
„Sunt cete peste cete de copii, spre bucuria noastră, a părinţilor, a bunicilor. Noi ajutăm aceşti copii să îşi facă capriţele, căiuţii,” spune un colindător.
Nu numai tradiţiile îi cheamă pe turişti în pensiunile bucovinene. Oamenii locului îşi primesc invitaţii cu bucate alese şi multă voie bună.
Turist: „Este al treilea an în care facem Revelionul aici.”
Reporter: „Ce v-a făcut să vă întoarceţi?”
Turist: „În primul rând aerul curat de aici de la Bucovina şi mâncarea tradiţională şi porcuşorul care vine aici pe săniuţă.”
Cei curioşi să vadă cum sunt făcute preparatele tradiţionale au asistat la o demonstraţie din partea gazdelor. Proprietarii pensiunilor au sacrificat porcul chiar în ajun de Anul Nou ca bucatele să fie proaspete.
Pofticioşii au avut de unde alege pentru că mesele sunt pline de preparate tradiţionale.
Copii se bucură şi ei de atracţiile locului.
Reporter: „Îţi place aici în Bucovina?”
Copil: “Da. e foarte frumos.”
Alexandra Paula Creţu: „Acum avem şi zăpadă, avem nişte cai extraordinari frizieni, ponei pentru copii. Facem plimbare cu trăsura.”
Pentru urătorii înfriguraţi, dar şi pentru invitaţi, gazdele au pregătit vin şi ţuică fiartă.
În pensiunile din Bucovina, singura grijă a gazdelor este să păstreze focul arzând. Nu de alta, dar ţuica şi vinul trebuie să rămână calde. Pe de altă parte, singura grijă a turiştilor este să închine şi să îşi ureze belşug în noul an. La mulţi ani!