Şi cine mai bine ar putea povesti despre asta decât doi experţi – un degustător de vinuri şi un editor al unei reviste de specialitate. Dragoş Ghinea, degustător de vinuri spune: „Nu am văzut niciun Revelion fără spumant, dar chiar niciun eveniment special în care să lipsească un vin spumant de calitate şi să nu folosim o sticlă cu care să punctăm momentul.”
Dar ce este cu această băutura, de ce este ea atât de specială, când şi unde a apărut ea, sunt tot atâtea curiozităţi pe care le-au avut reporterii Bonton şi la care au găsit răspunsuri, tot cu ajutorul specialiştilor.
Mihai Gălăţeanu-editor revistă de vinuri: „Spumantul a fost asociat cu succesul. Este un stimul şi un justificator al succesului, din timpuri foarte vechi, înainte de a apărea şampania. Există mărturii, la încoronarea regilor francezi, spre exemplu, pe la anul 400, se bea un vin special cu bule. Putea fi un vin alb, roşu sau roze.. specificul era că existau acele bule”.
Cu o istorie foarte veche aşadar, inventată din greşeală, băutura călugărilor benedictini din Franţa, şampania a devenit un simbol al succesului. De mai bine de 300 de ani, noi toţi închinăm un pahar în noaptea anului nou sau cu fiecare eveniment special al vieţii noastre.
Şi pentru că Bonton este o emisiune care ne învaţă cum să ne purtăm în societate, la diverse evenimente, cum să ne remarcăm prin stil şi eleganţă, ne spune, prin vocea lui Mihai Gălăţeanu, şi cum se bea şampania: „Nu poţi să bei şampanie mai repede deodată fără să pari prost crescut pentru că nici caviarul nu se mănâncă cu polonicul.”
O ediţie cu ştaif aşadar, despre lucruri care ne fac viaţa mai frumoasă, duminică, ora 17.30, la Digi24.