Începem cu usturoiul. Este cunoscut ca cel mai puternic antibiotic natural. În plus, sunt studii care spun că unul sau doi căţei de usturoi consumaţi pe săptămână scad tensiunea arterială şi asigură protecţie împotriva cancerului. De asemenea, puteţi ameliora durerile de dinţi dacă îl aplicaţi pe gingii, dar nu îl lăsaţi să acţioneze foarte mult pentru că le poate irita. În bucătărie poate fi folosit la orice reţetă, dar în special la cele cu ciuperci, carne sau cartofi.
La fel de sănătos este şi turmericul, chiar dacă nu este atât de cunoscut la noi. Acesta conţine o substanţă activă numita curcumina. Potrivit unor studii, poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase. În acelaşi timp, poate reduce şi nivelul zahărului din sânge. Turmericul este şi un aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Folosiţi-l atunci când preparaţi sosuri, orez, omletă sau supă.
În Orient este folosit ca un înlocuitor mai ieftin al şofranului, cel mai scump condiment din lume. Unele studii spun că previne apariţia celulelor canceroase, a inflamaţiilor şi a bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. În bucătărie este o delicatesă şi poate fi folosit în reţetele asiatice sau mediteraneene.
Busuiocul diminuează balonarea şi senzaţia de greaţă, are rol antiseptic şi înlătură oboseala. Pe lângă ceai, puteţi adăuga frunze de busuioc în salate, paste ori supe. Foarte important: este bine să îl puneţi la finalul preparării, pentru că altfel îşi pierde proprietăţile.
Şi rozmarinul îmbunătăţeşte digestia. În plus stimulează secreţiile biliare şi previne deteriorarea celulelor neuronale. Este bogat in vitamina B6, calciu si fier. În bucătărie, rozmarinul dă un gust minunat fripturilor, mâncărurilor de legume sau cartofilor la cuptor.
Foarte multi antioxidanţi conţine şi scorţişoara. Aceasta scade nivelul glucozei din sânge, stimulează imunitatea şi reglează colesterolul. Iar dacă vă plac deserturile cu mere, scorţişoara este de neînlocuit.
În schimb, dacă preferaţi gustul mai picant, vă recomandăm ghimbirul. Folosiţi-l la friptură şi veţi obţine o aromă de neegalat. La fel de indicat este atunci când pregătiţi supe, legume sotate, deserturi sau băuturi. Este un excelent detoxifiant, combate răcelile şi senzaţia de greaţă, dar în acelaşi timp îmbunătăţeşte digestia. Atenţie, însă! Trebuie consumat cu moderaţie. O cantitatea prea mare va irita stomacul.
Tot pentru persoanele care preferă gustul picant, specialiştii recomandă ardeiul iute şi boiaua. Datorită conţinutului în capsaicină, acestea intensifica metabolismul, deci ajută în curele de slabire. Boiaua iute este perfectă pentru sosuri, supe şi tocăniţe. Nu dă doar gust şi aromă, ci şi culoare plăcută, aşa că poate fi folosită şi la salate sau fripturi.