Medicul care a realizat operaţia, Marcel Tanţău, de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie "O. Fodor" din Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că până acum intervenţia în astfel de cazuri consta în şedinţe endoscopice repetate, de dilatare a esofagului cu un "balonaş" sau în operaţie chirurgicală laparoscopică.
Pacienta, în vârstăd e 41 de ani, a fost diagnosticată cu Achalazie, o boală rară a esofagului, care nu permite trecerea alimentelor în stomac, iar în esofag se poate aduna peste un kilogram de alimente.
Operaţia a durat aproape două ore, iar pacienta şi-a reluat alimentaţia în mod corespunzător la aproximativ 48 de ore după intervenţie, durata de spitalizare post-operatorie fiind de patru zile.
Marcel Tanţău a subliniat că noua tehnică a fost dezvoltată de un medic japonez de la un spital din Yokohama şi a fost prezentată la un work-shop de endoscopie digestivă care a avut loc la Cluj-Napoca în 2011.
"Ne propunem să facem două-trei astfel de operaţii pe lună. Avem endoscoape HD, o astfel de trusă medicală depăşeşte 100.000 de euro", a menţionat Marcel Tanţău.
În România sunt înregistrate anual aproximativ 1.000 de cazuri de Achalazie.