O greșeală frecventă: sucul de fructe

Data actualizării: Data publicării:
Suc de fructe
Un suc de fructe este bun, dar mai bine sunt fructele din care e făcut sucul. Foto: Profimedia

Este răcoritor (mai ales dacă pui și gheață), este mereu la modă, iar câteodată faci greșeala de a cumpăra, „natural”, din comerț. Dar și atunci când îl storci cu mâna ta (în fine, cu mixerul tău), faci o greșeală. Pentru că sucul de fructe, în sine, nu este mai sănătos decât consumarea fructelor din care este făcut.

În prezent, în mass-media se vorbește mult despre beneficiile pentru sănătate ale sucurilor, însă acestea nu sunt chiar atât de speciale. Dacă comparați faptul că nu mâncați deloc fructe sau legume cu consumul acestora sub formă de suc, este evident că este mai bine pentru sănătatea dumneavoastră.

Cu toate acestea, dacă comparați sucurile cu consumul de alimente integrale, diferența nutrițională s-ar putea să vă șocheze, scrie StudyFinds.

De la cereale, la fructe

Ați auzit vreodată că cerealele integrale sunt mai bune pentru dumneavoastră decât cerealele albe, precum cele care se găsesc în pâinea albă sau biscuiții rafinați? Un principiu similar se aplică ideii de a mânca fructe și legume întregi față de a le extrage din sucuri. Sucurile îndepărtează multe din produse, la fel ca rafinarea la care sunt supuse cerealele prelucrate pentru a le face să devină albe.


Repetați după mine: conținut de FIBRE

Unul dintre cele mai importante motive pentru a mânca fructe și legume este conținutul lor de fibre, care dispare în timpul centrifugării. O mare parte din "deșeurile" de la extragerea sucurilor sunt fibre perfect comestibile și sănătoase. Fibrele ajută la promovarea sănătății gastrointestinale optime și, de asemenea, vă mențin sătul prin promovarea stabilității zahărului din sânge.
Odată ce ați terminat de preparat sucul, vă rămân doar zaharurile, apa și câteva vitamine, minerale și antioxidanți din fructe sau legume. Ați obține toate aceste lucruri dacă ați mânca fructul întreg, dar cu fibrele intacte.

Zahărul din fructe nu este rău, dar este însoțit de fibre pentru un motiv anume. Eliminarea tuturor fibrelor din suc înseamnă că glicemia este mai probabil să devină instabilă din cauza băuturii, ceea ce înseamnă că veți fi mult mai puțin satisfăcut în general.


Mitul pierderii în greutate

De asemenea, unii oameni optează pentru sucuri deoarece cred că acestea vor fi cheia pierderii în greutate. Nu există nicio îndoială că a fost promovat în acest fel de către industria wellness, dar afirmația în sine nu se susține cu adevărat. Pentru a pierde în greutate, trebuie să ardeți mai multe calorii decât consumați. După cum am examinat anterior, fibrele sunt eliminate în timpul procesului de preparare a sucurilor, dar acestea sunt esențiale pentru a vă ajuta să rămâneți sătul și pentru a reduce șansele de a mânca în exces. În plus, trebuie să folosiți mai multe produse pentru a obține suficient suc, ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, sucurile vor avea mai multe calorii decât o porție de alimente integrale.


Să ne uităm la un exemplu al acestor diferențe:

- O cană de suc de portocale are peste 100 de calorii, fără fibre și aproape 25 de grame de zahăr.
- O portocală medie are în jur de 60 de calorii, 3 grame de fibre și aproximativ 15 grame de carbohidrați.
- Conținutul de potasiu este, de asemenea, mai mare în fructele întregi decât în sucurile de fructe.


Concluzie

Nu există nimic în mod intrinsec greșit în a face sucuri. Poate fi o modalitate distractivă de a introduce fructe și legume suplimentare în dieta dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă faceți acest lucru pentru că credeți că este cel mai bun mod de a vă îmbunătăți sănătatea, nu este adevărat. Dacă sunteți în căutarea unei alternative la consumul de alimente integrale, încercați să le amestecați într-un smoothie.

În acest fel, nu aruncați nutrienți valoroși.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale