O statistică mondială arată că 80% dintre persoanele care mănâncă îngheţata topită se îmbolnăvesc. Primul truc pentru a evita durerile în gât şi chiar răcelile din cauza unei îngheţate este să nu o mâncaţi topită.
„Ea nu se lasă la topit, deoarece, cu toate că este topită, moale, totuși rămâne rece. În momentul acela, gustul ne îndeamnă să luăm o cantitate mai mare, și atunci mucoasa gâtului suferă un șoc termic foarte rapid. Apare inflamația, apare durerea în gât, usturimea, tusea uscată”, precizează Sorin Cadar, medic primar ORL.
Aşadar, consumaţi produsul cât mai îngheţat, aşa cum îi şi spune numele. Astfel, veţi lua puţin câte puţin, iar mucoasa gâtului are timp să se adapteze la temperatura scăzută.
„Dacă luăm la păhărel, folosim întotdeauna o linguriță de plastic. Nu putem să implantăm lingurița în înghețată, deoarece se rupe și atunci vom răzui deasupra. Până când înghețata se topește natural, deja mucoasele gâtului s-au adaptat și nu se mai întâmplă nimic. Totdeauna mucoasa se adaptează, cu o singura condiție, să se petreaca această schimbare de temperatură într-un timp relativ lung, asta însemnând 5-7 minute și nu în 40 de secunde”, mai spune medicul Sorin Cadar.
Mare atenţie şi la ce îngheţată consumaţi! Verificaţi eticheta şi asiguraţi-vă că nu conţine foarte multe E-uri. Bineînţeles, cea mai bună variantă este cea preparată în casă, din fructe congelate şi iaurt natural, nu din lapte praf, zahăr alb sau praf de îngheţată.