Cum să păstraţi legumele proaspete mai mult timp

Data publicării:
pastrare legume

 

Dacă vreţi să păstraţi rădăcinoasele la frigider, rupeţi tulpina şi frunzele. Asta nu înseamnă că trebuie să le aruncaţi. Le puteţi folosi la sucuri sau diferite salate. Cât despre rădăcină, fie că este vorba de morcovi, ridichi sau gulii, cel mai bine este să le păstraţi în lăzi cu nisip umed. Dacă nu aveţi spaţiu, atunci le puteţi pune într-un recipient cu foarte puţină apă, apoi în frigider.

Sfecla roşie de exemplu se păstrează foarte bine la frigider dacă mai întâi o spălaţi, o puneţi într-un castron şi o acoperiţi cu un prosop de bucătărie uşor umed.

Usturoiul şi ceapă trebuie să stea într-un loc lipsit de umiditate şi de lumină. În caz contrar vor încolţi. Aşa că nu le puneţi niciodată în frigider, ci într-un beci sau într-o cămară.

Trecem la roşii. Dacă obişnuiaţi să le ţineţi în frigider, aflaţi că stau mai bine pe masa din bucătărie! Mai ales cele care nu sunt foarte bine coapte, aşa cum se găsesc în această perioadă. Soiurile mari trebuie ţinute pe un platou, într-un singur strat, iar pe cele mici le puteţi păstra într-un bol.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru vinete sau dovlecei. Dacă le puneţi totuşi în frigider, nu le spălaţi niciodată înainte. Apa le va accelera procesul de degradare. Evitaţi să le ţineţi şi aproape de fructe.

Cartofii. Nu îi păstraţi niciodată în pungi de plastic. Acestea vor accelera procesul de încolţire. Stau cel mai bine în lădiţe sau în pungi de hârtie, în locuri răcoroase şi fără lumina. Bunicii noştri îi păstrează şi o iarnă întreagă în beci. Pentru cei care stau la bloc, cămara este cea mai bună soluţie.

Ciupercile, în schimb, trebuie ţinute în frigider. Că să nu se înnegrească, puneţi-le cel mai bine în pungi de hârtie, nu în caserole de plastic acoperite de folie transparentă.

Pătrunjelul. Dacă ştiţi deja că trebuie ţinut într-un pahar cu apă pentru a se păstra verde cât mai mult timp, nu uitaţi să acoperiţi şi cu folie şi apoi să băgaţi paharul în frigider! Pătrunjelul, busuiocul sau menta se păstrază foarte bine în apă, dar într-un mediu răcoros, cu temperatura constantă şi departe de orice sursă de lumină.

Dacă vreţi să păstraţi însă mai mult timp plantele aromatice precum tarhonul, busuiocul sau rozmarinul, puneţi câteva frunzuliţe într-un recipient pentru gheaţă. Acoperiţi-le cu ulei de măsline presat la rece, apoi păstraţi-le la congelator. Vor arăta frumos şi se vor păstra chiar şi două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...