Cum să păstraţi cel mai bine nucile şi seminţele

Data publicării:
nuciseminte

Râncezirea determină pierderea calităţilor nutritive ale unui aliment, dar influenţează şi sănătatea în mod negativ. Grăsimile râncezite afectează vasele de sânge şi, implicit, inima. Foarte periculoasă este glicerina din oleaginoase. Ea se transformă în acroleină, o substanţă toxică pentru ficat şi cu efect cancerigen. Odată ajunsă în organism, acroleina se comportă asemenea unui radical liber, fiind foarte toxică.

Extrem de periculoasă este şi aflatoxina, un tip de mucegai ce se formează în special în arahide, atunci când nu sunt depozitate în spaţii adecvate şi râncezesc. Consumate în cantităţi extrem de mari, arahidele contaminate cu aflatoxină pot duce şi la moarte. Iar consumate în cantităţi mici, dar pe termen lung, pot determina cancer hepatic.

Cum recunoaşteţi oleaginoasele râncezite? Atenţie, nu trebuie să fie neapărat mucegăite. Acestea îşi pot modifică nuanţa, dar cel mai uşor vă daţi seama după gust şi miros. Dacă sunt neplăcute şi diferite de cum le ştiaţi, atunci ar fi bine să le aruncaţi.

Că să nu ajungeţi aici, trebuie să feriţi nucile, seminţele, condimentele şi uleiurile presate le rece de lumină şi de umiditate.

În primul rând păstraţi-le mereu în pungi sau borcane închise la culoare. Cele mai indicate sunt pungile de hârtie, nu cele de plastic.

Pasul numărul doi: depozitaţi-le într-un loc potrivit. Cel mai indicat este frigiderul. Aici mucegaiurile se vor dezvolta mai greu. Dacă nu aveţi destul spaţiu atunci le puteţi păstra în debara sau cămară.

Staţi la bloc şi nu aveţi o cameră specială pentru depozitare? Atunci alegeţi un sertar din bucătărie pe care îl deschideţi mai rar şi care să fie departe de aragaz sau de fereastră. Asta deoarece este extrem de important să controlaţi şi umiditatea.

Atât nucile cât şi seminţele sau condimentele trebuie să stea într-un loc cu temperatură constantă. De aceea, bunicii ţineau pe vremuri nucile în pod. Acolo era întuneric şi circulau mereu curenţi de aer.

Un alt sfat este să nu cumpăraţi nuci, seminţe sau condimente în cantităţi foarte mari. Dacă va faceţi rezerve doar pentru o săptămână nu vor avea timp să se altereze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele de 5 ori mai ieftin decât somonul, dar la fel de sănătos. Mulți români îl ocolesc însă
Digi FM
Tudor Chirilă, despre serialul-fenomen Adolescence: „M-a cam dărâmat, ar trebui să fie parte din modulul...
Pro FM
Bianca Censori vrea să-l părăsească pe Kanye West, dar se teme: „El controlează atât de multe aspecte ale...
Film Now
Channing Tatum și transformările la care și-a supus corpul. Actorul nu va mai accepta roluri pentru care...
Adevarul
Caz bizar. Un bărbat a ajuns la spital după ce a rămas cu mâna prietenei sale blocată în gură
Newsweek
Vin banii de la Mica Recalculare. Pensiile cresc cu sume între 100 și 700 de lei în luna mai
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit...
UTV
Luminița Anghel, confesiuni dureroase despre fiul adoptiv: „Nu vrei să știi ce priviri, câtă ură… mi-a fost...