Cum să păstraţi cel mai bine nucile şi seminţele

Data publicării:
nuciseminte

Râncezirea determină pierderea calităţilor nutritive ale unui aliment, dar influenţează şi sănătatea în mod negativ. Grăsimile râncezite afectează vasele de sânge şi, implicit, inima. Foarte periculoasă este glicerina din oleaginoase. Ea se transformă în acroleină, o substanţă toxică pentru ficat şi cu efect cancerigen. Odată ajunsă în organism, acroleina se comportă asemenea unui radical liber, fiind foarte toxică.

Extrem de periculoasă este şi aflatoxina, un tip de mucegai ce se formează în special în arahide, atunci când nu sunt depozitate în spaţii adecvate şi râncezesc. Consumate în cantităţi extrem de mari, arahidele contaminate cu aflatoxină pot duce şi la moarte. Iar consumate în cantităţi mici, dar pe termen lung, pot determina cancer hepatic.

Cum recunoaşteţi oleaginoasele râncezite? Atenţie, nu trebuie să fie neapărat mucegăite. Acestea îşi pot modifică nuanţa, dar cel mai uşor vă daţi seama după gust şi miros. Dacă sunt neplăcute şi diferite de cum le ştiaţi, atunci ar fi bine să le aruncaţi.

Că să nu ajungeţi aici, trebuie să feriţi nucile, seminţele, condimentele şi uleiurile presate le rece de lumină şi de umiditate.

În primul rând păstraţi-le mereu în pungi sau borcane închise la culoare. Cele mai indicate sunt pungile de hârtie, nu cele de plastic.

Pasul numărul doi: depozitaţi-le într-un loc potrivit. Cel mai indicat este frigiderul. Aici mucegaiurile se vor dezvolta mai greu. Dacă nu aveţi destul spaţiu atunci le puteţi păstra în debara sau cămară.

Staţi la bloc şi nu aveţi o cameră specială pentru depozitare? Atunci alegeţi un sertar din bucătărie pe care îl deschideţi mai rar şi care să fie departe de aragaz sau de fereastră. Asta deoarece este extrem de important să controlaţi şi umiditatea.

Atât nucile cât şi seminţele sau condimentele trebuie să stea într-un loc cu temperatură constantă. De aceea, bunicii ţineau pe vremuri nucile în pod. Acolo era întuneric şi circulau mereu curenţi de aer.

Un alt sfat este să nu cumpăraţi nuci, seminţe sau condimente în cantităţi foarte mari. Dacă va faceţi rezerve doar pentru o săptămână nu vor avea timp să se altereze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani