Crește numărul cazurilor de COVID. Îngrijorare la OMS, deși datele sistemului de supraveghere sunt limitate

Data publicării:
Covid
Vestea bună este că spitalizările COVID sunt încă mult sub nivelurile din iarna trecută. Foto: Profimedia

Agenția ONU pentru sănătate își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluția la nivel mondial a unor variante mai severe ale SARS-CoV-2, scrie DW.

Cele mai recente cifre ale OMS arată că între 24 iunie și 21 iulie 2024, spitalizările noi au crescut cu 11%, iar internările în terapie intensivă cu 3% față de luna precedentă.

„Datele din sistemul nostru de supraveghere, care monitorizează 84 de țări, raportează că procentul de teste pozitive pentru SARS-CoV-2 a crescut pe parcursul mai multor săptămâni”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS.

De asemenea, decesele cauzate de COVID au crescut cu 26% în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, OMS îndeamnă la prudență atunci când interpretează datele raportate, deoarece testarea și secvențierea pentru COVID au scăzut, iar multe țări raportează rezultatele cu întârziere.

Pozitivitatea generală a testelor pentru SARS-CoV-2 este de peste 10 %. Cu toate acestea, Dr. Van Kerkhove a avertizat că, în Europa, acest procent este de peste 20 %.

Asistăm la o creștere globală a cazurilor de COVID?

Ziyad Al-Aly, medic-cercetător COVID la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, a declarat că ar trebui să luăm în serios creșterea numărului de spitalizări, deoarece este „întotdeauna înțelept să ne pregătim pentru ce este mai rău și să sperăm pentru ce este mai bine”.

„Creșterea din SUA a fost precedată de un val de COVID în Singapore. Din păcate, o mulțime de țări nu urmăresc și nu raportează aceste măsurători. Așadar, suntem orbi”, a declarat Al-Aly pentru DW prin e-mail.

Vestea bună este că spitalizările COVID sunt încă mult sub nivelurile din iarna trecută. Severitatea infecțiilor pare, de asemenea, să fie mai scăzută decât la începutul pandemiei, potrivit lui Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia din Regatul Unit.

Cu toate acestea, Hunter a subliniat că aceste modele de creștere a COVID fac parte acum din viața normală, având în vedere că „SARS-CoV-2 va fi probabil cu noi timp de generații. Creșterea și scăderea numărului de cazuri va face parte din viitorul nostru, cel puțin pe durata vieții noastre”, a spus el.

Variantele FLiRT COVID conduc la apariția de noi cazuri

Recenta creștere minoră a cazurilor de COVID pare să se datoreze mai multor subvariante noi numite FLiRT.

Acestea sunt descendente ale variantei JN.1, dominantă în prezent, care este ea însăși un descendent al omicronului, dar cu anumite mutații suplimentare. Membrii grupului FLiRT includ KP.2, KP.3 și JN.1.7.1.

Deși datele sunt limitate, Hunter a declarat că „nu există dovezi până în prezent că aceste variante sunt mai dăunătoare decât variantele anterioare și ar putea fi chiar mai puțin dăunătoare”.

Al-Aly a fost mai precaut, spunând că este prea devreme pentru a spune dacă noile variante FLiRT sunt mai mult sau mai puțin dăunătoare decât variantele anterioare.

„Încă învățăm despre noile variante KP.1, KP.2, KP.3, LB.1; există unele dovezi că unele dintre acestea sunt mai transmisibile și pot fi mai evazive imunitar. Acest lucru poate explica avantajul de creștere și creșterea numărului de spitalizări în unele regiuni. Dar este nevoie de mai multe date înainte de a avea răspunsuri mai definitive”, a spus el.

Care este cauza creșterii COVID din vară?

Dovezile de până acum indică scăderea imunității populației la COVID.

„Imunitatea sterilizantă în urma unei infecții sau a unei vaccinări durează în medie doar patru până la șase luni, astfel încât imunitatea dobândită în urma infecțiilor din timpul iernii sau a campaniei de vaccinare din toamnă a fost deja pierdută în cea mai mare parte”, a declarat Hunter.

Imunitatea celor mai mulți oameni la COVID provine dintr-un amestec de infecții și vaccin. Această așa-numită imunitate hibridă a oferit o protecție mai bună împotriva infecțiilor și a bolilor grave decât oricare dintre acestea luate separat.

Hunter bănuiește că majoritatea raportărilor actuale privind spitalizările cauzate de COVID în Regatul Unit sunt persoane în vârstă sau vulnerabile, deoarece singurele teste și raportări efectuate provin de la persoane care solicită asistență medicală.

Hunter a subliniat că persoanele în vârstă și cele care prezintă un risc mai mare de infecții grave cu COVID ar trebui să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a preveni infecțiile.
„Deci, dacă sunteți o persoană în vârstă de 75 de ani și ați avut rapelul de toamnă anul trecut, ați evitat infecția pe timpul iernii și apoi nu ați luat rapelul de primăvară, acum v-ar fi rămas foarte puțină imunitate sterilizantă”, a spus el.

„Oamenii mă întreabă tot timpul: Se mai poate obține COVID lung cu noile variante și răspunsul este foarte probabil da”, a spus Al-Aly.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Pro FM
CRBL și-a asumat relația cu iubita care are jumătate din vârsta lui. Cum se înțelege cu fiica lui, după...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Ciobănia și barbaria ne-au făcut români. Factorii suprinzători și decisivi în formarea poporului român
Newsweek
RECALCULARE Casa de Pensie a anunțat ora la care intră, joi, pensia pe card. Banii au fost virați
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
(VIDEO) Tudor Chirila, agresat pe strada de un sofer parcat neregulamentar. „Mi-a smuls telefonul din mana...