Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare. „Igiena mediului alimentar contează foarte mult”

Data actualizării: Data publicării:
alimente frigider
Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare. Foto: Profimedia

Românii aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare. O risipă alimentară imensă, mai ales acum, când totul se scumpește. Dar nu toate alimentele expirate ar trebui să ajungă la ghenă. Unele pot fi consumate în siguranță cu mult după data inscripționată pe ambalaj. Care sunt acestea și cum putem păstra alimentele cât mai mult timp, ne spune Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare: Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător și producătorul își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul.

Iaurturile, de exemplu, dacă sunt nedeschise, bineînțeles, depozitate în frigider corespunzător, ele se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău, acidul lactic fiind un conservant la rândul lui și deci nu e nicio problemă cu iaurturile.

Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Problema e de manipulae și de igiena mediului alimentar. Frigiderele să fie curate, să fie curat în bucătărie, de exemplu. Deci pâinea se poate transforma în crutoane, să zicem, și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă.

Mai sunt conservele, care și ele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare.

Ideea este să avem grijă cât cumpărăm și să încercăm să evităm să aruncăm mâncare.

Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile. S-ar putea să nu mai aibă gustul foarte, foarte bun, acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuți să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.

- Există și alimente care nu expiră, cum ar fi mierea.

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare:  Și la miere este o problemă pentru că, odată borcanul desfăcut... (...) Din cauza igienei precare, au fost cazuri de botulism la miere. Igiena contează foarte mult, igiena mediului alimentar contează foarte mult ca să păstrăm mai mult alimentele.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cher dezvăluie că Tina Turner i-a cerut ajutorul pentru a-l părăsi pe Ike Turner, soțul ei abuziv: "Avea o...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”