Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare. „Igiena mediului alimentar contează foarte mult”

Data actualizării: Data publicării:
alimente frigider
Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare. Foto: Profimedia

Românii aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare. O risipă alimentară imensă, mai ales acum, când totul se scumpește. Dar nu toate alimentele expirate ar trebui să ajungă la ghenă. Unele pot fi consumate în siguranță cu mult după data inscripționată pe ambalaj. Care sunt acestea și cum putem păstra alimentele cât mai mult timp, ne spune Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare: Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător și producătorul își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul.

Iaurturile, de exemplu, dacă sunt nedeschise, bineînțeles, depozitate în frigider corespunzător, ele se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău, acidul lactic fiind un conservant la rândul lui și deci nu e nicio problemă cu iaurturile.

Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Problema e de manipulae și de igiena mediului alimentar. Frigiderele să fie curate, să fie curat în bucătărie, de exemplu. Deci pâinea se poate transforma în crutoane, să zicem, și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă.

Mai sunt conservele, care și ele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare.

Ideea este să avem grijă cât cumpărăm și să încercăm să evităm să aruncăm mâncare.

Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile. S-ar putea să nu mai aibă gustul foarte, foarte bun, acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuți să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.

- Există și alimente care nu expiră, cum ar fi mierea.

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare:  Și la miere este o problemă pentru că, odată borcanul desfăcut... (...) Din cauza igienei precare, au fost cazuri de botulism la miere. Igiena contează foarte mult, igiena mediului alimentar contează foarte mult ca să păstrăm mai mult alimentele.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu spune că nu a dorit să devină preşedinte. Care era planul lui, de fapt: „România, o...
Digi FM
Cu ce probleme s-a confruntat Cristina Bâtlan. Fiul ei a fost operat de zece ori: „E o chestie foarte rară...
Pro FM
Sam Asghari, fostul soț al lui Britney Spears, recunoaște că relația cu vedeta i-a dat un impuls în carieră...
Film Now
Nicole Kidman, schimbare majoră în carieră după ce a fost acuzată că apare în mai toate filmele și serialele
Adevarul
Trump amenință Rusia cu consecințe „devastatoare” dacă nu acceptă acordul de încetare a focului cu Ucraina
Newsweek
Guvernul crește, mâine, pensiile pentru 2.800.000 de pensionari. Cine ia banii și când DOCUMENT
Digi FM
Ianis Hagi, marele absent la decorarea lui Gică Hagi de la Cotroceni. Motivul pentru care nu a participat la...
Digi World
Gustarea care-ți poate proteja ochii, superaliment și pentru inimă și creier. Consumată zilnic în cantități...
Digi Animal World
Momentul când un delfin de peste 400 de kilograme sare în barca unor pescari. Imaginile sunt virale
Film Now
Keanu Reeves, detaliile care îi arată latura „umană”. Ce a făcut timp de zece ani și nu a știut nimeni: „Mi-a...
UTV
Otniela Sandu, prima reacție după ce Sebastian Dobrincu s-a împăcat cu Ioana Ignat. „Faptele arată mai mult...