Cafeaua din ghindă, energizant şi medicament împotriva cancerului

Data publicării:
ghinda

Ghinda ar putea să ia locul cafelei şi să înlocuiască medicamente pentru boli dintre cele mai grave, precum cancerul. Este invenţia unei studente din anul patru de la Inginerie Alimentară din Cluj. Pudra rezultată după prăjirea şi măcinarea fructelor de stejar are proprietăţi similare cafelei, dar ar putea fi folosită şi în prepararea unor substanţe care combat afecţiuni cardiace, vasculare sau tumori.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Ioana Cozma şi-a dorit să găsească un surogat pentru cafea atunci când învăţa pentru licenţă. Aşa a inventat cafeaua de ghinde.

Această băutură din ghinde poate să înlocuiască cu succes cafeaua, deoarece nu conține cafeină, însă are proprietăți energizante similare și conține antioxidanți puternici,” spune Ioana Cozma, studentă.

Specialiştii cred că băutura ar putea fi benefică pentru sănătate.

Ghinda este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca având efecte foarte benefice asupra sănătății umane, inclusiv anticancerigenă, poate chiar preveni bolile cardiovasculare și asta dat conținutului ridicat de compuși fenolici, antioxidanți,” precizează Vlad Mureșan, șef lucrări.

„O compoziție de Omega 6 ridicată. Sunt foarte multe patologii în care s-ar putea recomanda această ghindă datorită aportului ridicat de magneziu, de B6, de niacină, vitamine și minerale care se recomandă în general într-o oboseală cronică, într-o perioadă mai stresantă,” explică Anca Ignat, nutriționist.

Ioana spune că şi gustul este unul deosebit.

„Este amăruie, la fel ca și cafeaua, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciupercile de pădure,” spune Ioana Cozma.

Cafeaua din ghindă este în curs de brevetare. Tânăra crede că preţul ar putea fi mai mic decât al cafelei clasice. Oamenii sunt dispuşi să încerce.

„Poate să fie energizant, poate să fie ceva natural, deci nu doar strict cafea. Orice are gust bun pentru mine e binevenit,” spune un consumator.

„Îmi plac ideile de genul, îmi place tot ce e nou și nu am mai încercat până acum,” adaugă o tânără.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Manevra interzisă la volan când e polei pe asfalt. Experţii auto spun că toţi şoferii fac această greşeală
Digi FM
Kate Hudson îi dedică o piesă lui Goldie Hawn. „Am prezentat-o pe mama într-un mod în care oamenii nu s-au...
Pro FM
Julio Iglesias, unul dintre bogații Spaniei. Ce avere fabuloasă are artistul și cine e bărbatul care susține...
Film Now
Scandal în familia lui Nicolas Cage. Actorul, dat în judecată de fosta iubită, care îl acuză de neglijență în...
Adevarul
Oltenia de sub Munte, surpriza anului în turismul românesc. Top 10 destinații în România
Newsweek
8.200 lei bonus la pensie pentru sute de mii de pensionari. Există o singură condiție să iei banii
Digi FM
Kim Kardashian, declarații despre relația cu Kanye West: „Vrem tot ce e mai bun pentru copii!” Rapperul a...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Un câine abandonat într-o parcare a emoționat milioane de oameni. Mesajul pe care îl avea prins de zgardă...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
Rux și Opulență, atac dur la adresa lui Mihai Trăistariu: „Ești un penibil și vei rămâne un penibil!”