Ghinda ar putea să ia locul cafelei şi să înlocuiască medicamente pentru boli dintre cele mai grave, precum cancerul. Este invenţia unei studente din anul patru de la Inginerie Alimentară din Cluj. Pudra rezultată după prăjirea şi măcinarea fructelor de stejar are proprietăţi similare cafelei, dar ar putea fi folosită şi în prepararea unor substanţe care combat afecţiuni cardiace, vasculare sau tumori.
Ioana Cozma şi-a dorit să găsească un surogat pentru cafea atunci când învăţa pentru licenţă. Aşa a inventat cafeaua de ghinde.
„Această băutură din ghinde poate să înlocuiască cu succes cafeaua, deoarece nu conține cafeină, însă are proprietăți energizante similare și conține antioxidanți puternici,” spune Ioana Cozma, studentă.
Specialiştii cred că băutura ar putea fi benefică pentru sănătate.
„Ghinda este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca având efecte foarte benefice asupra sănătății umane, inclusiv anticancerigenă, poate chiar preveni bolile cardiovasculare și asta dat conținutului ridicat de compuși fenolici, antioxidanți,” precizează Vlad Mureșan, șef lucrări.
„O compoziție de Omega 6 ridicată. Sunt foarte multe patologii în care s-ar putea recomanda această ghindă datorită aportului ridicat de magneziu, de B6, de niacină, vitamine și minerale care se recomandă în general într-o oboseală cronică, într-o perioadă mai stresantă,” explică Anca Ignat, nutriționist.
Ioana spune că şi gustul este unul deosebit.
„Este amăruie, la fel ca și cafeaua, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciupercile de pădure,” spune Ioana Cozma.
Cafeaua din ghindă este în curs de brevetare. Tânăra crede că preţul ar putea fi mai mic decât al cafelei clasice. Oamenii sunt dispuşi să încerce.
„Poate să fie energizant, poate să fie ceva natural, deci nu doar strict cafea. Orice are gust bun pentru mine e binevenit,” spune un consumator.
„Îmi plac ideile de genul, îmi place tot ce e nou și nu am mai încercat până acum,” adaugă o tânără.