Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite prin schimbări simple de viață

Data actualizării: Data publicării:
Țigări cancer
Fumatul a contribuit la 56% din totalul cancerelor potențial prevenibile la bărbați și la 39,9% din cancerele prevenibile la femei. Foto: Profimedia

Cea mai bună modalitate de a pune capăt cancerului este de a-l împiedica să se formeze în primul rând. Cu toate acestea, știați că alegerile dvs. de viață pot fi cel mai important motiv pentru care sunteți expus riscului de cancer?

De fapt, un nou studiu arată că 4 din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite, scrie StudyFinds. Publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians, cercetătorii de la American Cancer Society raportează, de asemenea, că aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer în rândul adulților americani cu vârsta de 30 de ani și peste sunt rezultatul factorilor de risc controlabili, cum ar fi fumatul de țigară, inactivitatea fizică, obezitatea și consumul excesiv de alcool.


Cel mai mare factor care contribuie la cancer

Dintre toate alegerile de stil de viață modificabile, fumatul de țigară a fost cel mai mare factor care contribuie la cancer.

„În ciuda scăderii considerabile a prevalenței fumatului în ultimele decenii, numărul de decese prin cancer pulmonar atribuibile fumatului de țigară în Statele Unite este alarmant. Această constatare subliniază importanța punerii în aplicare a unor politici cuprinzătoare de control al tutunului în fiecare stat pentru a promova renunțarea la fumat, precum și intensificarea eforturilor de creștere a screening-ului pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, atunci când tratamentul ar putea fi mai eficient”, afirmă într-un comunicat de presă Dr. Farhad Islami, director științific principal de cercetare a disparităților în domeniul cancerului la American Cancer Society.

Metodologie

Cercetătorii au colectat date privind ratele de diagnosticare a cancerului, decesele cauzate de cancer și factorii de risc pentru a estima numărul de cazuri și decese cauzate de factorii de risc modificabili (cu excepția cancerelor cutanate non-melanom). Autorii studiului au analizat 30 de tipuri diferite de cancer.

Factorii de risc evaluați au inclus fumatul actual sau anterior al țigărilor, expunerea obișnuită la fumatul pasiv, greutatea corporală excesivă, consumul excesiv de alcool, consumul de carne roșie și prelucrată, consumul scăzut de fructe și legume, calciu alimentar, inactivitatea fizică, radiațiile ultraviolete și infecțiile virale.


Principalele rezultate

Fumatul de țigară a cauzat un număr disproporționat de cazuri de cancer, contribuind la 19,3% din noile diagnostice. În plus, fumatul  a contribuit la 56% din totalul cancerelor potențial prevenibile la bărbați și la 39,9% din cancerele prevenibile la femei.

Obezitatea a fost al doilea cel mai influent factor de risc modificabil care a contribuit la formarea de noi cancere, cu 7,6%. Acesta a fost urmat de consumul de alcool, expunerea la radiații UV și inactivitatea fizică.

„Intervențiile pentru a ajuta la menținerea unei greutăți corporale și a unei diete sănătoase pot, de asemenea, reduce substanțial numărul de cazuri de cancer și de decese în țară, în special având în vedere incidența în creștere a mai multor tipuri de cancer asociate cu excesul de greutate corporală, în special la persoanele tinere”, explică Dr. Islami.


Stil de viață

Aceste alegeri legate de stilul de viață au crescut semnificativ riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer în proporții uluitoare. Factorii de risc modificabili au contribuit la 100% din cazurile de cancer de col uterin și sarcom Kaposi. Pentru 19 din cele 30 de tipuri de cancer studiate, acești factori au jucat un rol în peste 50% din noile diagnostice.

Marea majoritate a melanoamelor de piele (92,2%) și a cancerelor de anus (94,2%), laringe (89,9%), plămâni (88,2%), faringe (87,4%), trahee (85,6%), esofag (85,4%) și cavitate bucală (83,7%) au fost, de asemenea, atribuite factorilor de risc studiați. Cancerele pulmonare au reprezentat cel mai mare număr de cazuri legate de factorii de risc modificabili atât la bărbați, cât și la femei.


Discuții și concluzii

Potrivit autorilor studiului, constatările relevă o nevoie tot mai mare de a educa publicul cu privire la faptul că majoritatea cancerelor pot fi prevenite. De asemenea, trebuie acordată prioritate clinicilor și locurilor de asistență medicală care pot oferi acces echitabil la tratament, fie că este vorba de sesiuni de renunțare la fumat sau de vaccinări pentru diferite forme de cancer.

„Sunt disponibile vaccinuri eficiente pentru virusul hepatitei B, care cauzează cancer hepatic și HPV, care poate provoca mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, alte tipuri de cancer anogenital și orofaringian”, adaugă Dr. Ahmedin Jemal, vicepreședinte senior pentru supraveghere și știința echității în domeniul sănătății la Societatea Americană de Cancer. „Vaccinarea la momentul recomandat poate reduce substanțial riscul de infecție cronică și, în consecință, cancerele asociate cu aceste virusuri. Absorbția vaccinării HPV în Statele Unite este suboptimală”.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale