Adevărul despre carnea procesată

Data publicării:
GettyImages-494330608

Medicii nu au fost surprinşi de raportul OMS. Ştiau de mult că există o legătură între cancerele de la nivel digestiv şi carnea procesată.

„S-au acumulat în ultimii ani sute, poate mii de studii care demonstrează că există o legătură strânsă între alimentaţie şi apariţia unui tip de cancer”, a spus profesor doctor Pavel Chirilă, medic primar în medicină internă.

„Dintre cele mai procesate produse putem considera salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită, procesată, unde nu se vede nici cantitatea macră care este consumată”, a spus și doctor Catrinel Macovei, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Care este explicația? Pe lângă carnea tocată, aceste produse conțin și multe adaosuri.

Conţin inclusiv zahăr, nitriți, glutamat şi diverşi potenţatori de gust care, în sine, dacă mâncăm cantitate mică ocazional, este în regulă, dar ţinând cont că pe lângă aceste produse mâncăm şi alte produse procesate, aditivii ne vin din mai multe părţi, efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, puţin, dar repetate, pot duce la astfel de probleme cum este cancerul”, este de părere doctorița Catrinel Macovei.

Cum ramâne însa cu produsele tradiționale, precum șunca sau pastrama? Acestea conțin carne macră, nu tocată, deci ar părea sănătoase. În raportul OMS este specificat însă clar că recomandările se referă la toate produsele din carne obținute prin sărare, maturare, fermentare, afumare sau alte procese menite să îmbunătățească gustul și valabilitatea.

„Ce se întâmplă pentru a se obţine aceste produse procesate, dar şi în pregătirea cărnii, iau naştere o serie de substanţe, cum sunt nitrozaminele, cum sunt o serie de hidrocarburi aromatice policiclice care sunt substanţe care intră clar în categoria substanţelor cancerigene. Le ştim foarte clar. Că ele au fost studiate”, a spus Victor Olsavszky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

În acest caz, ce ne mai rămâne de pus pe masă? Cât de nocive sunt produsele din carne și cât înseamnă 50 de grame de pastramă sau cârnați? Aflați duminică, de la ora 13:30, la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”