Într-o seră a Staţiunii de Cercetare din Buzău crizantema comestibilă creşte ca la ea acasă. Seminţele au fost aduse aici în urma cu trei ani din Liban, iar de atunci a trecut printr-un proces de aclimatizare pentru a se putea adapta în ţara noastră. Crizantema are gustul şi proprietăţile asemănătoare morcovului.
Costel Vânătoru, cercetător Staţiunea de Legumicultură Buzău: „Rivalizează cu morcovul în conţinutul de caroten. Bogată în nutrienţi, pe urmă vitamine, magneziu, potasiu, fier, substanţe de care organizmul nostru are nevoie, nu le fabrică şi trebuie să le ia din alimente.”
Nutriţioniştii recomandă floarea în dietele românilor. Mai ales că, spun ei, tratează şi previne mai multe afecţiuni.
Monica Păvăloiu, nutriţionist: „La toate afecţiunile cardiovasculare, la diabet, asociată cu un regim de viaţă sănătos, pentru prevenirea unor boli, hipertensiune, diabetul zaharat.”
Şi bucătarii îi cunosc beneficiile. Amestecate cu alte legume sau fructe, crizantemele pot deveni parte dintr-o salată.
„Am pus şi un pic de avocado, pentru gust, smochine proaspete, să adăugăm şi salata propriu zisă.”
Clienţii care au testat au fost încântaţi de rezultat.
„Poftiţi, salata dumneavoastră cu crizanteme comestibile, sper să vă placă, să aveţi poftă.”
***
„ Puţin de morcov, dar mie mi se pare şi un gust ceva de conifer, de enupăr. Da, este foarte bună.”
***
„Nu am mai auzit, dar de acum o să comand mereu, este foarte bună şi foarte sănătoasă, din ce am citit.”
De primăvara viitoare orice vrea să planteze floarea în grădină poate să cumpere seminţe de la Staţiunea din Buzău.