Avertismentul unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer din cauza implanturilor mamare: Niște bombe cu ceas

Data actualizării: Data publicării:
sfgbsfgbs
Sursă foto: BBC

O femeie din Marea Britanie a dezvoltat o formă rară de cancer din cauza implanturilor mamare și avertizează că e posibil ca și alte persoane că poarte aceste „bombe cu ceas”, relatează BBC.

Susan Axelby, în vârstă de 68 de ani, a primit 57.000 de lire sterline despăgubiri de la compania Allergan Limited, după ce s-a îmbolnăvit de limfom anaplazic cu celule mari asociat implantului mamar (BIA-ALCL). 

Femeia a suferit o operație de extirpare a sânilor pentru a preveni apariția cancerului mamar ereditar, însă a dezvoltat boala după ce și-a pus implanturile.

Autoritățile de reglementare au primit cel puțin 106 rapoarte privind BIA-ALCL legate de intervenții chirurgicale efectuate în Marea Britanie, care implică șase producători.

„Sunt fete tinere care se pot plimba cu niște bombe cu ceas”

Susan a povestit calvarul prin care a trecut și, deși cazul ei este foarte rar, a tras un semnal de alarmă pentru femeile care doresc să-și pună implanturi mamare.

„Mă gândesc, nu atât la mine că am aproape 70 de ani, dar sunt fete tinere care și-au mărit sânii și se plimbă cu niște bombe cu ceas”, a spus ea. „Habar nu au ce se află în corpul lor acum, și dacă mi s-a întâmplat mie și altor câtorva persoane, li se poate întâmpla și lor”.

Susan și-a făcut implanturile în Sheffield, unde locuiește, după ce sânii naturali i-au fost extirpați pentru a preveni apariția cancerului ereditar.

Câțiva ani mai târziu, a observat o umflătură la unul dintre sânii ei noi, care se simțea fierbinte la atingere. „M-am întors la spital și mi-au drenat 500 de ml de lichid din ea”, a spus Susan.

„Apoi m-am întors acasă și s-a umflat din nou. M-am întors din nou la spital și mi-au drenat aceeași cantitate - în decurs de o lună, asta a fost.”

Susan a fost trimisă la un chirurg, care a descoperit că avea BIA-ALCL - un cancer al sistemului imunitar, nu un tip de cancer mamar, care se poate dezvolta în țesutul cicatrizat din jurul implanturilor mamare.

„Nu mi-a venit să cred. Eram în faza de negare pentru că îmi extirpasem sânii pentru a nu face cancer și acum am cancer. M-am gândit: Cum se poate așa ceva?”, a declarat ea.

Chirurgul i-a spus atunci lui Susan că implanturile trebuie să fie îndepărtate și că nu pot fi înlocuite. Alternativa ar fi fost reconstrucția sânilor cu țesut din altă parte a corpului, dar Susan a refuzat. „I-am spus că nu pot să mai trec prin asta”.

Susan nu mai are acum implanturi, țesut mamar sau mameloane. „De fapt, nu există nimic. Există doar o linie dreaptă în partea de sus a corpului meu”, a spus ea, iar acest lucru i-a afectat încrederea și starea de bine.

„Nu-mi place să mă vadă nimeni fără haine și asta îl include și pe soțul meu, deși el nu este deloc deranjat. Încă mai am probleme cu anxietatea și depresia, nu au dispărut niciodată.”

A câștigat în instanță

Susan a dat în judecată Allergan, iar cazul a fost finalizat pe cale amiabilă. Compania i-a plătit 57.000 de lire sterline în octombrie 2023.

Oamenii de știință spun că BIA-ALCL ar putea fi o reacție la suprafața texturată a implantului sau o infecție bacteriană.

Începând cu decembrie 2023, incidența estimată a BIA-ALCL, pe baza cazurilor confirmate care necesită intervenții chirurgicale în Regatul Unit, este de 1 la 14.200 de implanturi vândute.

Alte persoane afectate din Marea Britanie se asociază acum pentru a lua măsuri legale, iar o asociație din Olanda cere de la Allergan compensații în numele a 60.000 de femei.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Cuvinte din discursul lui Jeremy Allen White, starul din „The Bear”, cenzurate de ABC. Ce a spus actorul...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sofia Vergara, lady in red, într-o rochie care i-a pus în valoare senzualitatea: roșie, cu corset, decoltată...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu