Video Exclusiv Kelemen Hunor, la Interviurile Digi24.ro: Austria a făcut o măgărie. Am fost umiliți pe nedrept. Sunt furios
Data actualizării: Data publicării:
Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre eșecul Schengen, bugetul pentru 2023 și scandalul din Coaliție după Ziua Națională. Kelemen spune că este furios pe Austria după votul dat în JAI și că România trebuie să răspundă politic. Vicepremierul a declarat că bugetul pentru 2023 este unul realist și spune că șansele ca actuala Coaliție să reziste și după alegerile din 2024 sunt „foarte mari”.
Principalele declarații:
- Schengen: Austria este de vină. Ei au blocat după ce România a îndeplinit toate criteriile necesare. Acordul Schengen vorbește despre criterii tehnice. Dacă nu le-am fi îndeplinit era ok să venim să căutăm aici, la noi, vinovații.
- Nimeni nu avea de unde să știe repoziționarea Austriei, după un sondaj care a ieșit pe 11-12 noiembrie și care arăta o repoziționare a extremei drepte pe locul 2 și partidul cancelarului era pe locul 3, și atunci ei au venit brutal cu această schimbare de poziție crezând că vor rezolva politica lor internă.
- Nu avem de ce să ne reproșăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu MCV, cu criteriile tehnice, atunci era ok să ne reproșeze cineva ceva.
- Am fost umiliți pe nedrept. Sunt furios, încă nu mi-a trecut și nici nu îmi trece foarte repede.
- Austria a făcut o măgărie și a dat un vot politic.
- Austria a încălcat bunul simț, acordul Schengen.
- Cancelarul nu a ținut cont nici de poziția PPE. Putem să ne întrebăm dacă există o disciplină în Partidul Popular European, dar asta nu e o chestiune ideologică. Nu a fost un vot ideologic.
- A căutat o rezolvare la o problemă de politică internă. Ar fi o mare greșeală când ne blochează pe nedrept Austria să aruncăm cu noroi unii în ceilalți.
- Soluții? La o decizie o politică greșită trebuie să dai un răspuns politic și așa trebuie să facă România. Când va face, nu știu. Dar în Consiliu se votează. Și nu este foarte greu să găsești acel punct când Austria are nevoie de votul tău.
- România ca stat nu poate să își permită să fie umilită și să nu răspundă fiindcă atunci lumea va înțelege că merge și așa.
- Boicotul este o chestiune individuală. Nu poți să dai o direcție, un ordin sau să interzici. Nu ministrul dă ordin unde să facă cont o anumită companie.
- Eu înțeleg furia oamenilor.
- Veto al României la OSCE împotriva Austriei? Dacă ar fi după mine, da, când vine momentul trebuie să fie o reacție la fel cum am avut noi din partea Austriei.
- A fost foarte ok chemarea ambasadorului Hurezeanu de la Viena. Dacă nu ai o reacție demnă, curajoasă, ăsta va fi mesajul, că merge cu România.
- Consiliul European nu are competențe pe Spațiul Schengen și nu va putea să schimbe decizia din JAI. Poate să ceară Suediei să repună pe ordinea de zi în 2023 subiectul. Eu cred că suedezii vor fi de acord. Nu pot să cer eu. Dacă mă întreabă cineva, asta ar fi soluția foarte rapidă. Și cu spaniolii merge, dacă un faci în prima jumătate, în a doua jumătate când Spania are președinția UE. Problema e să facem anul viitor. În 2024 sunt alegeri, pleacă Comisia actuală, vine o nouă Comisie, nu merge.
- Am fost umiliți, trebuie o reacție pe măsură, dar nici nu trebuie să facem o dramă națională.
- UE nu e o construcție în acest moment care suportă foarte multe tensiuni sau sancțiuni. Se vorbește despre o încercare de a schimba unanimitățile. Eu cred că România a fost printre cele 14 state care au spus că nu trebuie să renunțăm la unanimitate. Eu cred că ar fi cea mai mare greșeală să renunțăm la principiul consensului. Pentru că vom intra într-o nouă etapă. Statele de la periferie vor avea de suferit cel mai mult.
- Este un cadou pentru Putin? Sigur că este un cadou, dar nu cred că asta a fost intenția cancelarului. Pe o chestiune de politică internă a dat un răspuns mizerabil. Dar i-a făcut un cadou lui Putin pentru că era un mesaj de solidaritate. Orice moment când se rupe solidaritatea este un cadou pentru Putin.
- Bugetul pentru 2023. Este un buget corect, echilibrat care asigură și investițiile cu fondurile necesare, asigură și protecția socială și am găsit resurse pentru a susține compensarea prețului la energia electrică. Este un buget foarte bine așezat, un buget corect.
- Cum în 2021 cum toți spuneau că avem o prognoză economică nerealistă, s-a dovedit a fi realistă. Nu cred că cea pentru 2023 este o prognoză greșită. În acest moment ar trebui să spunem că 2,8% pentru creșterea economică este o țintă realistă și bună pentru că avem foarte multe investiții publice.
- Eu cred că 2023 nu va fi un an mai dificil decât a fost anul 2022. Inflația, pe calculele colegilor mei, arată că s-ar putea să avem câteva luni când vom depăși 10%, dar spre sfârșitul anului se va închide sub 10%.
- Scandalul de 1 decembrie cu UDMR: Am avut o discuție după 1 decembrie cu domnul Ciolacu (despre discursul lui liderului de grup UDMR de la CDEP) și am închis această discuție și acest subiect. Nu cred că poate susține cineva că nu a fost un discurs corect. Am văzut reacțiile intelectualilor români din Transilvania și ei au zis că un a fost nimic jignitor. Dacă domnul Botond ar fi citit Declarația de la Alba Iulia, Șoșoacă tot la fel s-ar fi comportat.
- Am spus La mulți ani de 1 decembrie și colegilor din Cabinet.
- 1 decembrie trebuie să fie o bucurie pentru națiunea română nu un moment în care se supără pe maghiari. Problema României nu sunt maghiarii.
- Rotativa nu are nicio treabă cu UDMR, este o înțelegere între PNL și PSD. Noi nu suntem implicați.
- Poate fi dat UDMR afară de la guvernare? Matematic, da. Dar există vreun reproș la adresa colegilor din cabinet sau nu? Pentru o declarație de la o organizație județeană trebuie să vă adresați la organizația UDMR Galați.
- Am vorbit și Ciucă și cu Bode și nu mi-au comunicat nimic.
- Nu există nicio intenție de a căuta o altă soluție guvernamentală. Am vorbit și cu Ciucă și cu Ciolacu.
- Eu am spus, UDMR nu pleacă de la guvernare. Noi rezistăm la presiuni. Eu sunt ultramartonist. Am spus, da, putem să fim dați afară, dar asta e o altă chestiune. Nu cred că astăzi cineva dorește o astfel de aventură politică și nici nu ar fi în beneficiul nimănui.
- Eu înțeleg că unii vor să acopere anumite subiecte cu UDMR sau cu maghiarii. E o chestie absolut mizerabilă și previzibilă. Absoult orice se întâmplă, sunt vinovați maghiarii.
- Eu cred că partenerii din Coaliție au depășit mult acest lucru.
- Vom avea coaliția actuală până în 2024. Și sansele să fie o Coaliție pe termen lung sunt mari.
- Sunt de câțiva ani în politică, dar ceea ce am văzut eu pot spune responsabil că mari schimbări nu vor exista. Să nu așteptați surprize uriașe.
- Cancanurile nu mă interesează. Mă lasă rece de tot. Nici măcar nu mă enervează, nu mă interesează pur și simplu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri