Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, nu crede că există riscul unei majorități extremiste în Parlamentul României, dar ia în calcul varianta ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale să pună față în față un candidat moderat și unul extremist. El a vorbit la Interviurile Digi24.ro și despre efectul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare: cel mai probabil, ar avea de câștigat partidele moderate, dar există și scenariul în care AUR să obțină mai multe mandate de primari și consilieri locali și județeni.
„Nu cred că există riscul unei majorități extremiste. Dacă am avea în Parlament unul-două partide care să aibă împreună 30%, ar avea locuri în comisii, ar fi complicații. Ar avea influență asupra politicilor publice, din acest punct de vedere riscurile sunt destul de mari.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Dacă vom avea o lipsă totală de coerență a partidelor principale, o lipsă de înțelepciune politică, inabilitatea de a pune în fața națiunii, în acest an cu alegeri prezidențiale, figuri credibile, care să atragă și o prezență la vot, și vot efectiv, putem intra în niște scenarii complicate, pe care nu ni le imaginăm în acest moment. Nu le-aș crede posibile, dar niciodată nu putem să ignorăm niște evoluții”, a spus Ștefureac, dând ca exemplu votul pentru Brexit sau alegerea lui Donald Trump ca președinte, în 2016.
„Riscul major legat de ascensiunea discursului populist este legat de un fel de conveniență a partidelor mari, care cred că în felul acesta ar putea să câștige nu știu ce competiție”, a spus el.
El a vorbit și despre posibilitatea ca în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an să ajungă și un candidat extremist.
„Sigur că există și această posibilitate. Într-un scenariu în care candidați ar fi doar președinții de partide, există posibilitatea ca în turul doi să intre un candidat al unui partid moderat și reprezentantul unui partid extremist. E o variantă, dar nu o văd probabilă. Având în vedere că sunt cele mai importante alegeri, mă astept să fie mai mulți candidați, poate și candidați care sunt din afara politicii”, a spus șeful INSCOP.
„Cred că vom avea o așezare, o coagulare a României democrate și suficientă înțelepciune din partea partidelor să vină cu candidați credibili”, a adăugat el.
Ștefureac spune că există posibilitatea ca partidele moderate să aibă un scor mai bun dacă alegerile europarlamentare și cele locale vor fi comasate. Dar există și alte scenarii.
„În cazul unei comasări a alegerilor europarlamentare cu cele locale este posibil ca prim-planul dezbaterii electorale să fie acaparat de această dinamică a subiectelor suveraniste, populiste. În acest sens ne putem trezi cu următorul scenariu: dacă în mod normal AUR nu prea ar obține primari la locale, eventualar obține niște consilieri locali, pe acest fond de comasare s-ar putea ca un candidat la primărie al AUR să beneficieze de valul național pe care-l transmite AUR la alegerile europarlamentare, de agenda populistă. Și atunci ne putem trezi și cu niște primari AUR și cu un număr mai mare de consilieri locali și județeni care, pe termen lung va genera o infrastructură politică mai solidă acestui partid”, a explicat Ștefureac.
Editor : M.B.