Exclusiv Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, la Interviurile Digi24.ro: Cîrstoiu va câștiga alegerile în București fără nicio problemă

Data actualizării: Data publicării:
rares bogdan sustine un discurs
Rareș Bogdan. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a vorbit la Interviurile Digi24.ro, cu jurnalistul Alexandru Rotaru, despre proiecțiile PNL privind rezultatele la alegerile locale din București, unde se așteaptă ca Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun cu PSD să câștige „fără probleme” Primăria Generală, deoarece bazinele electorale ale partidelor sunt mari. De asemenea, liderul liberal a explicat tensiunile dintre social-democrați și liberali în special la nivel local, în contextul alianței electorale. A vorbit și despre ce va însemna pentru România alegerea mai multor europarlamentari în 2024, la nivelul negocierilor de la Bruxelles.

-Nu e nicio problemă că Cătălin Cîrstoiu e cu 17 puncte procentuale în spatele lui Nicușor Dan. Va câștiga alegerile. E cu 9 săptămâni înainte de alegeri. Nu e nicio problemă. Nu poate să le piardă din cauza bazinelor celor două partide care sunt foarte mari în București. PNL are 22-24% iar PSD 30-34%. Candidatul trebuie doar identificat de către votanții liberali și social-democrați ca opțiunea majoră de a aduce la Nicușor Dan și de la Piedone unde se află acum parția votanții. Alegerile în București nu se vor câștiga cu 50%, ci cu 30 și puțin. Cătălin Cîrstoiu are posibilitatea de a aduna chiar și la 70% dintre cele două bazine și este primar general. Dacă cei 3 primari în funcție, Băluță, Negoiță și Ciucu se vor pune în spatele său plus activele partidelor nu e nicio problemă. E doar o chestiune de notorietate și de prezentare a programului. Nu sunt deloc îngrijorat.

-În scenariul în care nu va ieși câștigător, cine va răspunde? Nu există acest scenariu. Pot să vă spun că vom câștiga și Sectorul 1, le vom adăuga la sectoarele celelalte plus Sectorul 2. Minim 5 sectoare din 6 vor fi câștigate de PNL. Cele două partide vor câștiga peste 90% din primăriile din România. PNL are 1268 de primării, PSD 1420. Foarte probabil vom lua undeva la 1850 – 2900 de primării din 3241. Primarii PNL au dovedit că nu fug de bani europeni, fac investiții, au schimbat viața cetățenilor în comune și orașe, președinții de CJ au făcut lucruri grozave pentru comunități, începând de la Ilie Bolojan, Ion Dumitrel, Alin Tișe, Adrian Veștea sau Romeu Dunca, Costel Alexe sau Daniel Cîmpean.

-Susținerea pentru Cîrstoiu. Sunt colegi ai dvs din PNL din Capitală care se plâng că PSD, prin unele organizații, face campanie pentru Piedone. Nu cred asta. Am văzut dimineață la 8 la stafful de campanie din București liderii ambelor partide, și doamna Firea și domnul Burduja, liderii de sectoare. Nu am văzut vreo diferență. Știu că Cîrstoiu a participat la diverse evenimente, fie găzduite de filiale PNL, fie de PSD. Nu cred că vreo filială își asumă susținerea altui candidat în afara candidatului comun Cătălin Cîrstoiu.

-Robert Negoiță la o lansare nu a avut remarci tocmai laudative la adresa candidatului. Există o susținere reală? Probabil pentru unii e puțin mai dificil până se obișnuiesc cu noua postură sau cu noul parteneriat și atunci încă au ezitări. Sunt convins că până la campanie și vot, se vor obișnui și vor face ce trebuie. Pe cei din țară nu-i interesează ce facem noi la București la nivel de administrație locală. Pe ei îi interesează ce facem la nivel guvernamental, la Bruxelles. E o chestie de a-l percepe, de a-l simți, de a-l cunoaște. După ce ai stat câțiva ani de zile cu Sebastian Burduja sau cu Gabriela Firea e firesc că până te obișnuiești cu noul candidat. E un om jovial, inteligent și suficient de deschis pentru a putea să-și facă rapid.

-Mihai Tudose declara în Brăila despre PNL Brăila „Altceva nu știu decât că e rău, că pute, că se scufundă”. Aceasta este atmosfera de colaborare? Candidăm în 3100 de UAT-uri pe liste separate. Sunt „războaie” locale între PNL și PSD și e absolut normal ca fiecare dintre cele două partide să încerce să-și activeze militanții, activiștii, să încerce să-și facă loc pentru proiectele lor. Sunt foarte puține localități unde PSD și PNL merge pe liste comune. Una dintre ele este lista de la București, de la sectoare și la Timișoara, Timiș și Brașov în oraș. În restul localităților se merge separat. Listele se depun până pe 30 aprilie. E normal, după războaie duse în ultimii 30 de ani, cu mici excepții, aproape total între PNL și PSD să nu existe o profundă și o fericire absolută în momentul în care aceștia se întâlnesc pe traseul politic. Tensiuni locale vor mai exista.

-Vor exista mai multe locuri în România unde va părea că războiul politic electoral PSD-PNL este unul total. Nici la Iași nu se iubesc foarte mult colegii mei din PNL cu cei din PSD. Nici la Constanța, Tulcea, situațiile nu sunt diferite, nici la Caraș-Severin, Oradea, Cluj, Alba. Asta e bătălia locală în care fiecare partid încearcă să se apropie cât mai mult. PSD încearcă să se apropie de 35% scor la locale, noi încercăm să ne apropiem de 30% scor la locale. Pentru noi PNL e foarte important să obținem minim 1.100 de primării, minim 5 președinții de CJ, 15.000 consilieri locali și județeni și minim 500 consilieri județeni.

-Este extrem de important pentru cele două partide, pentru bătălia de la prezidențiale, pentru parlamentare, configurația politică a viitorului guvern, cum vor ieși cele două partide din această bătălie electorală, nu mai am nicio îndoială că această comasare a alegerilor și conștientizarea valorii Europei pentru dezvoltarea României și a comunităților locale duce AUR la sub 15%. O duce pe Șoșoacă în afara Parlamentului European, îi duce pe cei din USR la un scor mai aproape de 10% decât de 20%, adică sub 15%. Asta nu înseamnă că PSD și PNL nu se află în concurență.

-Cum se vor susține cele două partide dacă se atacă reciproc? Veți vedea că lista de europarlamentare, tocmai pentru că acești oameni au conștientizat că dezvoltarea comunităților nu se poate decât cu bani europeni. Fie că e PNL-ist, fie că e PSD-ist, știe importanța valorii Bruxelles-ului, vede că 96 de miliarde bani atrași de România și doar 26 de miliarde sunt bani plătiți la Bruxelles, deci avem un plus de aproape 70 de miliarde. Știe și cel din Brăila, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Buzău, Olt foarte bine că este extrem de important să ai bani europeni pentru fermieri. Dacă mâine România ar fi în situația Ungaria cu fonduri blocate de Bruxelles, sau în situația Poloniei de acum câțiva ani sau s-ar gândi vreun zănatec că ar trebui să ieșim din UE, fermierii României ies cu sapa, pentru că intră jumătate din ei în faliment. Fie că e primar PSD, fie PNL, unul din ei îl simpatizează și au încredere în Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Daniel Buda, Adina Vălean, Siegfried Mureșan, celălalt de la PSD nu-i cer să aibă neapărat încredere în aceștia. Va avea încredere în Vasile Dîncu, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Dan Nica, Maria Grapini, Gabriela Firea. Ei știu că dacă eu la Bruxelles mă duc cu 7-8 europarlamentari liberali e una, pot obține una pentru România, dacă mă duc cu 20 de europarlamentari împreună cu colegii de la PSD, voi putea să negociez cu liderii grupurilor de eurodeputați subiecte legate de România.

-Scorul țintit la PE e jumătate plus 1 din totalul mandatelor, 17 mandate. Însă asta nu înseamnă că trebuie să obții 51%. Eu cred că vom obține minim 18-19 eurodeputați, la redistribuire. Ținta fixată de alianță este de 17 eurodeputați. Dacă nu se atinge ținta, o să avem doar 16. Eu cred că îl atingem. Altfel o să avem mai puțin cu 3-4 oameni în negocieri.

-Eu îmi doresc momentul în care absorbția de bani europeni să depășească absorbția din Polonia, Grecia, adică să fim la supracontractare, de 107-114%.

-Paul Stănescu spune că „colegii liberali m-au supărat foarte tare, iau 15% acum în București, noi avem undeva la 30%, oare cine știe să administreze mai bine?” E o replică pentru declarația dvs în care spuneți că în administrațiile liberale „curge lapte și miere”. Eu aș fi declarat în locul dlui Stănescu că mă bucur că colegii care conduc administrații liberale au reușit asta, acum e momentul să câștigăm noi, să le luăm laptele și mierea și să ne ducem către cetățeni. Domnia sa a ales alt mod, poate era ușor nervos. Este firesc să-i susțin, că am pe ce, și pe Ilie Bolojan și pe Dumitrel, Flutur, Boc, Dunca, Cîmpean, Ionel Bogdan, Cionca samd, cum e absolut firesc ca secretarul general PSD să susțină pe cei de la Dâmbovița, Galați, Olt, Dolj, unde domniile lor consideră că fac performanță. Ne vom înțelege pe punctele comune care ne fac să mergem înainte.

-Cam 10 ani de aici înainte aș vrea să existe Coaliția, ca în Germania. Spun doar că am vorbit despre o proiecție de putere pentru 10 ani a președintelui Nicolae Ciucă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
The official opening of the American n Aegis Ashore anti-missile base in Redzikowo
Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...