Exclusiv Nicușor Dan, primarul Capitalei, la Interviurile Digi24.ro: Cu viitorul premier Ciolacu m-am intersectat. Trăim în același univers

Data actualizării: Data publicării:
nicusor 2
Nicușor Dan, la Interviurile Digi24.ro

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat la Interviurile Digi24.ro că se așteaptă să primească susținerea partidelor de dreapta și în 2024 când își dorește să candideze pentru un nou mandat. Edilul a vorbit despre proiectele din București, despre lucrările care vor începe la Piața Unirii pentru înlocuirea planșeului, dar și despre relația pe care o va avea cu noul Guvern.

Principalele declarații:

  • Rotativă guvernamentală și impactul asupra Bucureștiului: Nu cred că afectează. Eu sper că nu. Problemele Bucureștiului sunt destul de clare, mandatul meu este să colaborez cu autoritățile.
  • Relația cu premierul Ciolacu: Și primarul și premierul care va fi PSD sunt evaluați de oamenii cărora le cer votul. Nu cred că cineva își permite să trateze bucureștenii cu lipsă de respect.
  • Banii vin din două surse. Și din păcate aici avem un mecanism care nu funcționează de 20 de ani sub toate culorile politice. Există legea bugetului care prevede împărțirea din cote defalcate și există codul fiscal care vorbește de taxele și impozitele locale, care spune că acestea se duc la sectoare. Iar legea bugetului a împărțit restul de bani jumătate-jumătate. Nu mă aștept ca acest lucru să se schimbe deși e net defavorabil Capitalei.
  • Cu viitorul premier Ciolacu m-am intersectat. Avem o comunicare, suntem oameni sociabili, trăim în același univers. Am apelat de câteva ori la domnia sa. Un exemplu a fost o criză cu momentul în care prefectul vrea să atace reglementarea de urbanism pentru zonele protejate și am apelat la domnul Ciolacu și domnul prefect s-a temperat.
  • Nu o să cerem bani la rectificare. Anul 2023 o să îl trecem cu bine. Bugetul este echilibrat, ne-am îmbunătățit situația financiară. Necunoscuta vine pe anul 2024 și vine din prețul gazului și din compensarea pe care statul român o să o facă pe prețul gazului.
  • Va fi primăria sabotată de un premier PSD? Pentru un moment, în perioada în care a trecut, am avut mici răutăți din partea prefectului, nu le-aș spune sabotaje. Nu au fost așa de mari încât să ne afecteze activitatea. Nu mă aștept. Dacă vor fi, voi ieși public să le condamn. Suntem oameni responsabili.
  • Administrativ nu văd cum guvernul poate să ne încurce. Declarații politice, mă aștept să fie acuze din partea oamenilor politici care sunt și membri guvernului cum ar fi premierul, cum ar fi ministrul Familiei. 
  • Trebuie să facem distincție între administrativ și politic. Administrativ relația cu PNL a funcționat bine. Nu e niciodată într-o coaliție cu mulți participanți lucruri line, dar din punct de vedere administrativ, pe relația cu PNL, cu USR și cu PMP a mers bine.
  • Vă mai doriți susținerea PNL? Desigur. În 2016 am avut o încercare nereușită a partidelor de dreapta de a se coagula împotriva PSD, în 2020 am avut o atitudine foarte responsabilă și am avut un succes parțial și asta pentru că partidele au reacționat la ce le-au spus susținătorii lor. Eu cred că lucrul acesta este valabil și în 2024 pentru că bucureștenii nu au uitat.
  • Îmi doresc să fiu primarul dreptei unite și în 2024.
  • Cu conducerea PNL pe subiectul acesta nu am avut o discuție, nici cu conducerea PNL București. Cu oameni politici din PNL, evident că discuțiile astea există tot timpul. Pe de altă parte, la fel de firesc este ca fiecare din oamenii implicați în jocul ăsta să își facă propriile socoteli. Toată lumea face sondaje, e dificil ca fiecare dintre ei să ia o decizie. Probabil vor fi luate în toamna acestui an.
  • Despre sondaje: Foarte bune. În primul rând, vreau să mulțumesc bucureștenilor care au înțeles față de comunicarea mea care nu a fost cea mai grozavă, mai ales la început de mandat. Era greu să ies să spun că ieșim din faliment când a doua zi ieșeam să mă văd cu oameni cărora le spuneam că o să le dăm banii. Am deblocat investițiile, ne-am reabilitat financiar. Sondajele de acum spun în esență că sunt 40% bucureșteni care sunt mulțumiți, 50% nemulțumiți, ceea ce e un lucru pe care îl evaluez pozitiv. Pe aprecierea activității mele tot pe acolo suntem.
  • Vă doriți un nou mandat? Desigur, pentru că am început niște lucruri care în administrația publică durează. Evident că eu îmi doresc să continui. Ce e important e cum va fi guvernat Bucureștiul. Eu cred că esențial este să nu lăsăm Bucureștiul PSD-ului. Ultimul sondaj pe care l-am văzut spune că există șanse să câștig și cu candidați de la fiecare partid. Eu sunt mirat de procentele pe care le are Firea. Pentru cineva care a dus Bucureștiul în faliment, care nu a demarat niciun proiect, nu pot să nu mă mir cum de are procentele astea.
  • Nu cred că există vreun parametru la care orașul să fi stat mai bine în mandatul precedent. Într-adevăr, prioritățile nu au fost neapărat cele care se văd ci au fost cele de funcționare: rețeaua de termie, zona de infrastructură de tramvai, semaforizare inteligentă care e blocată de șase luni la Curtea de Apel. Toate acele faze ale proiectelor se vor vedea într-un an, doi, trei.
  • Nicușor Dan vs. Gabriela Firea? Eu cred că bucureștenii văd diferența dintre a face lucrurile temeinic, cu baze, față de o spoială și o cheltuire a banului public total ineficientă. 
  • Despre Robert Negoiță. Atacuri electorale? Față de problemele mari, structurale pe care le are orașul ăsta, chestiunile pe care le invocă sunt mult prea mici. 
  • Ce ați avut cu palmierii lui Negoiță? O chestiune de principiu. Nu poți să le ceri oamenilor să respecte legea dacă tu asiști la o încălcare a legii. Încălca niște reguli pe care noi le stabilisem. Chestiune cu palmierii a fost mai exotică și a prins la public. Dar ce s-a întâmplat cu câteva luni în urmă a fost mai grav. Noi terminasem de refecut trotuarul din fața magazinului Unirea și a venit domul Negoiță fără să întrebe pe nimeni și și-a pus bucățelele lui de pietre roșii. Acționează haotic așa, nu e prima oară când o face.
  • N-am văzut imagnilie când îmbărțișează arbori. Administrația publică e abstractă. Să îmbrățișezi uin copac este mult mai concret și mult mai eficient mediatic. 
  • Oamenii pe care eu îi trimisesem să rezolve problema cu palmierii cumva se simțeau descoperiți și m-au rugat să vin și eu.
  • Toată Piața Unirii va fi decopertată peste un an și jumătate. O să săpăm tot și nu o să mai rămână nimic acolo. Cum va fi amenajată după refacerea planșeului, trebuie să fie rezultatul unui concurs de idei. Modul cum va arăta Piața Unirii trebuie să fie reprezentativ pentru București.
  • Zona Unirii va fi decopertată. Pentru moment, problema pe care o avem acolo este cu planșeul, care este foarte degradat. Planșeul urmează cursul râului Dâmbovița. Deasupra planșeului este și metroul și Pasajul. Există trei faze: o expertiză preliminară care s-a finalizat, după urmează o expertiză care a început dar nu s-a finalizat și care o să spună care este soluția optimă, și aici există două variante- să se decoperteze tot și să se pună alt planșeu. Metroul trece pe lângă, dar unul dintre firele metroului este deasupra, dar nu se suprapune orizontal cu acest planșeu. Este în responsabilitatea sectorului 4. Deci, prima variantă să se sape tot, a doua să se facă lucrări de întreținere, din ce înțeleg se merge spre varianta în care se sapă tot și se pune un planșeu nou. Lucrările vor dura un an și jumătate - doi. Vom avea intersecția de la Unirii blocată.
  • Va trebui să găsim niște metode de ocolire. După ce o să avem expertiza o să facem o evaluare a traficului și a metodei de a devia traficul.
  • O să fie o mare problemă de trafic, dar e inevitabilă. Nu poți să aștepți până o să cadă planșel. Riscul este pur și simplu să cadă planșeul. 
  • O parte din fântânile de la Unirii vor fi săpate.
  • Îi blocați proiectele lui Ciprian Ciucu? Nicidecum. 
  • Transferul metroului la Primăria Capitalei. Eu mi-aș dori, însă, vă aduc aminte că a durat un an și jumătate cât ne-am rugat pentru acei 500 de milioane de lei de care aveam nevoie. Transferul metroului fără o restructurare a modului în care sunt împărțiți banii e o aventură în care eu nu vreau să intru.
  • Centrul istoric. Există acolo construcții care împiedică accesul salvării și al pompierilor. Toate lucrurile fixe vor fi dărâmate. Jardiniere și ce mai există pe acolo. Și terasele cu suport fix vor dispărea. O să le permitem elementele de indetificare, copertinele. Mese și scaune, în baza unor avize de terase, vor rămâne.
  • Când lucrurile sunt lăsate mult prea mult timp în dezordine, să le aduci la ordine și fără a fi brutali, nu ar fi corect. Când ele au fost lăsate mult timp, revenirea la normalitate e dificilă.
  • Întreținerea bulevardelor: Nu regăsesc sintagma asta „București plin de gropi”. Pe bulevardele principale nu cred că avem mari probleme. O să începem să reabilităm străzi și trotoare. Problema mai mare e la trotuare. Magherul va intra într-o reconstrucție totală. Vor fi blocate pe rând benzi.
  • Cu termia vom sta mai bine în această iarnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Centrala nucleară de la Zaporojie
Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...