Exclusiv Marius Budăi, la Interviurile Digi24.ro. Cum și când vor fi primite voucherele de 50 de euro, ce se poate cumpăra cu ele și de unde
Data actualizării: Data publicării:
Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat luni la Interviurile Digi24.ro că voucherele pentru persoanele vulnerabile în valoare de 50 de euro vor fi primite acasă, prin intermediul Poștei Române, urmând ca voucherele să poată fi folosite pentru achiziția de alimente. „Este același traseu ca la tichetele de masă”, a spus ministrul. Acesta a vorbit și despre reforma pensiilor, despre renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, din PNRR, dar și despre reducerea CAS.
Principalele declarații:
- Despre măsurile din pachetul socio-economic. Am spus din prima clipa că nu reprezintă o laudă, nu reprezintă un succes neapărat, dar e ceva care este absolut necesar. Și am putea face un exercițiu de imaginație și să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat cu pensionarii cu persoanele vulnerabile dacă nu implementam acel pachet de la începtul anului. Acum suntem, nu neapărat într-o criză economică, dar într-o situație delicată la nivel mondial. Trebuie să reprezinte pentru noi oportunități și să nu reprezinte scuze. Trebuie să reprezinte o prezență de spirti pentru a preveni crize.
- Din tot ceea ce noi vedem, dacă în prima fază am implementat doar un pachet social, acum sunt în faza în care acest pachet să cuprindă și măsuri către economie, către agricultură, către procesarea produselor în România, sunt măsuri pe care le luăm, eu sunt un social democrat convins și cred că cea mai bună măsură socială este crearea sau apărarea unui loc de muncă. Atunci, sunt aceste măsuri pe care le-am luat de la prima zi de criză. Încercă pe cât posibil să fim pro-activi.
- Există riscul unei crize economice la nivel mondial, România este parte, economiile sunt interconectate.
- Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Avem societăți comerciale care sunt în risc pentru că lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte.
- Trebuie să ne gândim la mediul de afaceri dar și la acele categorii vulnerabile de cetățeni, să nu le lăsăm la marginea societății.
- Am intervenit din prima lună de guvernare. După care am revenit cu măsurile de la 1 aprilie. Putem să discutăm dacă era necesar mai mult, cu siguranță era. De aceea aveți un război al meu de a modifică PNRR.
- Aceste măsuri acum au venit pentru a sprijini cetățenii împotriva acestui val de scumpiri.
- Cu siguranță, de la 1 iunie, măsurile pentru categoriile vulnerabile vor intra în vigoare.
- Dacă PSD nu intra la guvernare, aceste măsuri nu ar fi fost implementate.
- Cum se încasează voucherele: Am să dau un exemplu. Dacă cineva încasează pensia în data de 10 prin factorul poștal, exact în aceeași zi va încasa și acel voucher. Ele se acordă o dată la două luni. Ne gândim să nu punem părinții și bunicii noștri inutil pe drumuri. Nu trebuie să depună cerere nicăieri, nu trebuie să facă nimic. Am solicitat de la prima implementare a pachetului social ca cetățenii să nu fie puși pe drumuri.
- Toate măsurile cumulate se adreasează pentru 12 milioane de cetățeni. Am majorat și norma de hrană din spitale, norma pentru copiii din centrele de plasament, pentru familiile monoparentale. Am încercat ca această acoperire de măsuri să vină în sprijinul celor mai vulnerabili.
- Pentru bani au fost discuții cu Comisia Europeană. Prima tură de vouchere o vom da în iunie de la bugetul de stat, urmând să putem recupera acei bani de la Uniunea Europeană.
- Partidele din opoziție, care sunt alea? Partidele care au fost la ministerul Fondurilor Europene și i-au condamnat la sărăcie pe bunicii noștri până în 2070. În opoziție trebuie să faci o opoziție constructivă. Uitați-vă la un ministru care a mai fost și în 2016 la fonduri europene și i s-a spus ministrul „zero”. Acum i-aș spune ministrul „-9,4” pentru că a condamnat la sărăcie și viitoarele generații de pensionari. N-am făcut niciodată atac la persoană. Eu cred că trebuie să comentăm faptele noastre.
- Ce alimente pot fi cumpărate cu voucherele? Putem să achiziționăm din orice magazin. Ne-am gândit în primă fază la șase produse de bază: carnea de pui, uleiul, orezul, cartoful, pâinea. Dar până scriem documentul final vom vedea pentru că suntem în dezbateri acum. Mie îmi place să merg în piețe, în magazine să mă întâlnesc cu oameni, și mi-au mai spus să nu limităm la anumite alimente, dar să avem acea structură de bază formată din ulei, orez, carne.
- Pentru magazine, este același traseu ca la tichetele de masă, nu se acordă rest.
- Nu ne lăudăm cu acest pachet de măsuri, doar îl prezentăm public. Cu siguranță, sumele ar fi trebuit să fie sumele mai mari. Nu vrem să dezechilibrăm mai mult economia decât este.
- Vouchere pentru elevi: pentru cei care primesc bursă socială sau vin din familii vulnerabile. Decontarea va fi făcută prin școli. Nu vor fi puși pe drumuri. Încercăm să prevenim abandonul școlar. Noi am discutt doar despre elevi, dar voi ridica în coaliție și problema studenților care primesc burse sociale.
- Creșterea vuluntară a salariului minim. Am ținut foarte mult și țin la dialogul social. La dialogul cu patronatele, au solicitat această măsura: ca cei care își permit să dea măriri de salarii să o facă și noi statul să nu percepem taxe pe acea majorare în limita a 200 de lei. De când se aplică? Suntem în lucru, noi sperăm cât mai devreme, zile sau săptămâni, nicicum mai târziu de o lună.
- De ce nu s-a majorat salariul minim? Suntem într-o situație în care nu trebuie să producem dezechilibre.
- Renegocierea PNRR. Eu nu fac altceva decât să mă lupt pentru oameni. Eu voi fi în confilict cu cei care doresc sărăcirea poporului român. Din moment ce Cîțu a semnat acel PNRR cu 9,4% (n.red. procent din PIB pentru pensii), eu zic că și-a dorit sărăcirea poporului român.
- Nu am fost împotriva PNRR ca idee. Am fost împotriva PNRR ca mod de construcție. Nu doar noi PSD, recomandarea Comisiei Europene a fost ca PNRR să fie la nivel național. Este planul tuturor românilor. Sunt cetățeni români și în patronate și în sindicate. Aceste nu au fost invitate la discuții. E normal? Te adresezi cui? Nu poți să faci un plan național fără dialog.
- Suntem extrem de determinați, avem toate jaloanele îndeplinite și toți miniștrii din guvern suntem extrem de determinați, dar nu trebuie să admitem sărăcirea cetățenilor români.
- Eu nu voi semna nicio reformă care să aducă sărăcie pentru cetățeanul român.
- Nu vrem o renegociere pe ansamblu a PNRR. Este un procent nerealist acel 9,4%. Noi nu vrem să scoatem reforma pensiilor de acolo, deși foarte mulți din specialiși ne cer acum să nu renunțăm la legea 127. Însă anumite chestiuni din interiorul unei reforme, de ce să nu le îmbunătățim?
- Oricine, un jurnalist, cetățeanul de pe stradă, poate să folosească expresia de pensii speciale oricând dorește, dar tu ca specialist când știi că din punct de vedere juridic nu există acest termen nu poți să îl scrii într-un document oficial. Din cauza acestei formule s-a înțeles că în acel procent de 9,4% trebuie să intre toate pensiile speciale și militare și restul. Ceea ce noi avem acum, ne costă 8,1% din PIB în această lună doar pensiile pe contributivitate, avem 1,2 % - pensiile militare și ordine publică și celelalte pensii pe alte legi la 1,3%. Iată că suntem deja acum la 9,3-9,4%. Un alt jalon spune că „rezolvarea inechităților”. Dacă noi deja suntem la 9,4, unde mai rezolvăm inechitățile din sistem?
- Despre pensiile speciale. Eu, în calitate de ministru, vreau rezolvarea inechităților și aștept ceilalți miniștri să găsească soluții. Să găsească soluții să vină cu reforma asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, pensiile contributive. Fiecare ministru să vină cu partea lui de reformă.
- S-a abordat problema pensiilor speciale doar din punct de vedere politic. Cum a dat bine la public s-a folosit sărăcia oamenilor. Îi spui unui cetățean că are unul pensia de 20 de ori mai mare ca tine, ca să îi abați atenția că tu nu îi majorezi pensia. Dar nu îi spui care e situația, să faci o paralelă, că armata de exemplu e în strânsă legătură cu NATO. S-a folosit din punct de vedere politic, să produci emoție și să câștigi voturi. Mai era un coleg care acum e și coleg de alianță cu mine, care spunea că le desființează în 30 de zile.
- Legea pensiilor. Sunt adeptul unui dialog social. Chiar dacă nu vom putea îndeplini toate cerințele sindicatelor, eu cred mult în dialog. Am creat un parteneriat între guvern, Comisia Europeană și Banca Mondială. Am solicitat public partenerilor sociali să vină și ei în această reformă. Din toate aceste idei vrem să asigurăm și sustenabilitate, dar să ținem cont și de un drept al omului de a avea o viață liniștită după o altă viață în care ai contribuit și ai muncit.
- Solicităm flexibilizare, una dintre aceste solicitări a fost flexibilizarea acestui procent de 9,4% din PIB. Nu trebuie să reprezinte acest procent un zid pentru o eventuală evoluție mai bună a veniturilor. Când am ajuns în ministerul Muncii am cerut și eu un document care să îmi arate justificarea acestui procent.
- Suntem la 2,3 milioane de dosare introduse în sistemul electronic. Toate aceste lucruri sunt prevăzute acolo astfel încât atunci când terminăm asistența tehnică și când avem această lege a pensiilor îmbunătățită, eu nu vreau să vorbesc încă de o nouă lege.
- Vor fi majorări la pensii? De aia vreau să sparg acel procent de 9,4% că altfel nu pot rezolva inechitățile, nici să vorbim de majorări. Am avut o majorare în ianuarie, și cu siguranță este o prioritate pentru noi. Vrem să construim ca în viitor să putem majora pensiile. Dar nu sunt eu acea persoană care să anunț ceva pe ce nu am nicio bază. Nu o să dau o speranță pe care nu o putem îndeplini.
- CAS redus? Nu are niciun studiu de impact, nu cred că este momentul acum.
- În ministerul Muncii avem nevoie de suplimentare de personal. E ușor să discuți: „hai să dăm afară bugetarii”. Eu nu sunt adeptul și o să lupt împotriva punerii categoriilor de cetățeni unii împotriva altora.
- Săptămâna cu 4 zile de lucru? Este o chestiune extrem de serioasă, trebuie dezbătută. Eu cred că aici discuția ar trebui să pornească de la specialiști din ministerul Sănătății, cu patronate și sindicate. Dar nu pot să mă pronunț acum.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri