Exclusiv Horia Constantinescu, președintele ANPC, la Interviurile Digi24.ro: Băncile în România câștigă cel mai mult din toată Europa

Data actualizării: Data publicării:
horia constantinescu interviuri
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, la Interviurile Digi24.ro

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre amenzile date băncilor și ce ar trebui să facă românii în privința ratelor pe care nu și le mai permit. Acesta spune că trebuie rediscutate cu banca, pentru a se întoarce în zona în care au fost stabilite inițial. Constantinescu a vorbit și despre legumele contaminate, precum și despre controalele făcute de ANPC înaintea minivacanței de Rusalii și înaintea vacanțelor de vară.

Principalele declarații: 

  • Disputa ANPC-Bănci: Consumatorii nu își mai pot permite să achite ratele. A fost greșit interpretat faptul că noi am considerat variantele de stabilire a modalităților de împrumutare ca fiind bune sau nu. Noi am spus că la momentul în care i s-a prezentat consumatorului ca neîncadrându-se în una dintre cele două variante și oferindu-i-se cea în care în prima perioadă plătești mai multă dobândă și mai puțină rată, nu i s-a spus consumatorului că aceasta poate varia, în ce limite, că aceasta depinde de ROBOR, iar la momentul în care consumatorul a luat decizia nu i s-au prezentat toate informațiile. 
  • S-a creat o isterie în piață. Noi, ceea ce atragem atenția, am observat că multe dintre calculele legate de bonitatea consumatorului sunt azi depășite pentru perioade foarte lungi de timp. 
  • Am amendat băncile pentru că nu au prezentat toate riscurile. Pentru că neprezentând toate riscurile, iată că astăzi foarte mulți consumatori nu își mai permit să plătească ratele.
  • Am observat cum că în țările lor de baștină (n.red. ale băncile), variația dobânzii este semnificativ mult mai mică decât în România.
  • Băncile în România câștigă cel mai mult din toată Europa.
  • Unii încasează dobândă și pot lua și casa (banca), iar alții se trezesc după 10 ani că încă nu au casa, nu pot face față achitării ratelor, au pierdut doar dobândă, pierd și casa. Par lucrurile corecte?
  • Consumatorii plătesc astăzi rate și de 2-3 ori mai mari. Pentru bănci toți acești consumatori sunt date statistice, pentru noi sunt oameni.
  • Mulți dintre consumatori au ajuns să depășească cu mult gradul de îndatorare. 
  • Să vină băncile către situațiile consumatorilor care nu mai pot respira, care nu mai au bani să trăiască. 
  • Noi am spus măcar de la acest moment să informeze consumatorii. 
  • Amenda a fost aplicată și ulterior propusă măsura emiterea unor ordine care să așeze lucrurile. Au fost emise 11 ordine. Am primit 4 sau 5 contestații la birou. Au existat procese importante câștigate de ANPC, la fel contestate agresiv la momentul respectiv.
  • Au depus contestație cei de la bănci. O să vedem ce se întâmplă la acel moment. Îmi asum.
  • Avem un act normativ, legea dării în plată, sunt multe lucruri care arată de foarte mult timp că anumite situații trebuie tratate cu responsabilitate. Noi am transmis o invitație către Consiliul Concurenței și BNR să avem o discuție săptămâna viitoare. 
  • Ce se întâmplă cu ratele românilor? Ratele românilor trebuie rediscutate cu banca, pentru a se întoarce în zona în care au fost stabilite inițial. Un consumator mi-a scris că are venituri de 2.200 de RON și rata la 1.800 crescută de la undeva 500 de RON. De ce nu începe banca să vadă nu cumva și ei au vătămat viețile acestor consumatori?
  • Băncile trebuie să recalibreze ratele, pentru că alfel vor deveni credite neperformante.
  • Ratele trebuie plătite, dar trebuie să ajungă la bancă și indiferent ce le spun să se gândească că ceea ce s-a constat va avea consecințe. 
  • În legea protecției consumatorilor introdusesem ideea unui chestionar înainte de a lua credit. 
  • Eu am fost trâmbița celor vătămați și mi se pare că așa se vede în piață. Sunt persoane care traversează perioade dramatice. Nu e că au jucat banii la zaruri.
  • Credit ipotecare în euro și procente de dobânzi astăzi: trei bănci au între 5,59 și 6,69, față de media UE care e 3,14. În Austria- 3,34. România - 6,77.
  • Noi generăm statistic profit băncilor cel mai mult din toată Europa.
  • Roșiile contaminate, ați discutat cu Min. Agriculturii? Mi s-ar fi părut o băgare în poză. Nu știm dacă și câte dintre legume și fructe sunt contaminate. Ne spune Comisia europeană că acea ceară care se dă pe fructe, dacă nu înghiți foarte multă, nu e periculoasă, deși efectele ei secundare sunt cancerigene. Aceste substanțe trebuie să aibă un regim special. Eu am convingerea că producătorii români, cei care mânâncă ei și familia din legumele alea, nu folosesc. Eu cred că mulți dintre noi trebuie să ne concetrăm în a ne educa publicul căruia i ne adresăm. 80% dintre piețe sunt bișnițarii locali. Am discutat cu reprezentanții marilor comercianți inclusiv ideea de a avea propriile variante de laborator și analize când primesc loturi de legume. În vamă sunt 2-3 inspectori. Nu pot fizic să verifice. Trebuie să înțelegem. Știți de ce se dă cu ceară? Că atunci când plouă să nu o spele să strice fructul. Cum ne imaginăm că sub robinet o vom înlătura?
  • Calitatea serviciilor în HoReCa, înainte de minivacanță și de vancațele de vară. Am avut șansa să avem un dialog foarte constructiv. Sunt convins că prin forța lucrurilor, interesele comune vor fi convergente și vor duce la eliminarea comerțului ambulant. Am convingerea că mesajele noastre ferme, este și motivul pentru care noi sesizăm toate neregulile, vor duce la concluzia că trebuie să hrănim consumatorii așa cum trebuie, să zugrăvim camerele, etc.
  • Anul trecut am încasat din amenzi cât în ultimii 5 ani la un loc. Valoarea amenzilor aplicate în 2022 până în aprilie au fost 75 de milioane și 115 milioane anul acesta. Anul acesta am încasat 24 de milioane.
  • Nu avem un plan de amenzi, dar lucrurile nu se mai încheie cu „las-o că merge și așa”.
  • Multe dintre problemele de la hotelurile de pe litoral s-au mai remediat.
  • Mai închid comisarii ANPC ochii în schimburi unor atenții? Se mai întâmplă. Cei care au rămas ancorați în trecut. Eu sper la un moment dat că descurajați încet încet să nu mai fie. Vina cea mai mare e a operatorului economic care încurajează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
The official opening of the American n Aegis Ashore anti-missile base in Redzikowo
Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...