Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit marți, la Interviurile Digi24.ro, despre scenariul în care tandemul Trump-Vance va ajunge la Casa Albă și va încerca să lase Ucraina fără sprijinul acordat de către Statele Unite ale Americii. Diaconescu a punctat: „SUA sunt o țară puternică și, în egală măsură, democratică, în care instituțiile sunt într-un echilibru”
Donald Trump și, în egală măsură, candidatul propus pentru funcția de vicepreședinte, J.D. Vance, au folosit tema ajutorului acordat de către SUA Ucrainei drept laitmotiv în camapania electorală și, în general, în discursul public din ultimii ani. Mai mult, Trump a declarat că în cazul în care el va ajunge la Casa Albă, va „putea încheia războiul din Ucraina în 24 de ore”.
„Viitorul ajutorului pentru Ucraina depinde foarte mult de Donald Trump, dacă va câștiga alegerile și dacă pachetul decizional, care nu este decis numai de președinte și vicepreședinte, va fi supus spre analiză. Va fi o poziționare americană, inclusiv prin participarea, expertiza și, evident, implementare din zona instituțiilor foarte puternice din Statele Unite. Ce vreau să spun este că toți președinții americani au experimentat o anume situație. Nu întotdeauna ceea ce vrea Casa Albă se și întâmplă, deși competențele președintelui Statelor Unite sunt constituțional foarte extinse, pentru că există o anumită energie, un anumit tip de sistem care la un moment dat poate fi chiar în situația de a-l contingenta pe președinte, sigur, fără a-i încălca dreptul și responsabilitățile. În al doilea rând, societatea din SUA este extrem puternică, este foarte bine ancorată în ceea ce înseamnă acceptarea publică. Repet, dacă la un moment dat să intre în zone radicale”, a punctat fostul ministru.
Alexandru Rotaru: Va putea, totuși, Trump să taie ajutorul militar pentru Ucraina?
Cristian Diaconescu: I-am cunoscut pe republicani. Să știți că sunt extrem de determinați în ceea ce privește limitarea impactului politicii Federației Ruse. Deci viitorul președinte nu acționează de unul singur. Este un stat puternic, dar în egală măsură democratic, în care instituțiile sunt într-un echilibru.
Alexandru Rotaru: Deci indiferent de intențiile lui Donald Trump, Partidul Republican nu-i va permite să lase Ucraina fără ajutor?
Cristian Diaconescu: Sigur, poate fi o speculație, dar, repet, mulți dintre cei care, republicani fiind, s-au poziționat în legătură cu Europa de Est, au fost extrem de categorici pe toate coridoarele de mesaje în legătură cu ceea ce se întâmplă. Sigur, poziționarea este în special privind rivalitatea fie cu China, fie cu Federația Rusă. Aspecte privind modul în care europenii, la rândul lor, cum spun americanii, își vor prelua frontierele, contează ca elemente de decizie, dar ideea este că dacă s-ar delimita de această criză, întorc spatele Europei.
Editor : Alexandru Rotaru