Exclusiv De ce a pierdut Trump dezbaterea TV cu Harris: „Pare să fie într-o eroziune continuă”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0906549326
Sondajele o desemnează pe Kamala Harris câștigătoarea dezbaterii cu Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Profesorul de Științe Politice, Sergiu Mișcoiu, a comentat miercuri la Interviurile Digi24.ro, dezbaterea dintre Donald Trump și Kamala Harris. Cercetătorul consideră că „Trump a fost înfrânt pe o serie de subiecte extrem de importante”.

Sergiu Mișcoiu: Am văzut, cu siguranță, că Donald Trump rămâne un candidat cu o viziune simplistă și cu un vocabular relativ simplist, pe când Kamala Harris a evoluat dinspre încercarea de a fi dogmatică și profesorală înspre o manieră ceva mai deschisă de a vorbi. Totuși, folosind și termeni care nu sunt din limbajul ultra-comun, așa cum face Trump și, de asemenea, încercând să-și consolideze această poziție de challenger în ascensiune în fața unui candidat dominant, hegemonic, dar care pare să fie într-o eroziune continuă, cel puțin de la momentul în care Kamala a anunțat că va fi candidată la Casa Albă.

Alexandru Rotaru: Putem face o evaluare privind cine este câștigătorul acestei dezbateri?

Sergiu Mișcoiu: Am văzut că există, pe de o parte, un echilibru relativ între cei doi, ceea ce deja pentru democrați este o performanță, dat fiind că ultima dezbatere, cea între Biden și Trump, a fost net câștigată de Trump. Acest echilibru este chiar ușor favorabil aici, nu net favorabil, dar ușor favorabil Kamalei Harris. Asta fiindcă aș zice, în mod interesant, a existat un câștig pe subiecte interesante pentru publicul american. Adică am avut un fel de câștig relativ al lui Trump în zona economică, unde avem și cea mai mare vulnerabilitate a Casei Albe, a echipei Biden-Harris, și unde Trump totuși performează, fiindcă este domeniul lui de bază.

Chiar dacă Trump a părut că deține inițiativa pe unele subiecte pe care le stăpânește, Harris a reușit să-l înfrângă pe toate celelalte paliere, consideră profesorul Mișcoiu.

Pe toate celelalte domenii am văzut o înfrângere a lui Trump în fața unei Kamalei Harris care a fost destul de în formă în această seară, destul de capabilă să speculeze greșelile adversarului și în mod interesant, destul de agresivă la început, mai ales la începutul dezbaterii Trump s-a lansat într-o tiradă destul de grotescă care nu a fost deloc în direcția în care ar fi trebuit să meargă, cea de conciliere. Și, în final, a fost iarăși agresiv, mai ales la declarația de politică generală.”

Greșelile lui Trump nu s-a limitat la atacurile pe care le-a făcut la adresa imigranților, ci au cuprins o plajă de subiecte dezbătute de cei doi candidați, mai adaugă profesorul Mișcoiu.

Cred că a fost o greșeală a republicanilor sau a lui Trump personal, care nu știu cât a ținut seama de indicațiile care i s-au dat. În final a atacat, a fost foarte acid, a spulberat tot ceea ce reprezintă contracandidat, pe când Kamala Harris a făcut o declarație de conciliere a unei președinții echilibrate pe care o vizează, o președinție a tuturor americanilor. A dat un mesaj mult mai liniștitor pe pe final și strategic. Sigur că acest lucru a fost mai degrabă unul inteligent și care îi aduce, așa cum am văzut și în sondajele post-dezbatere, câteva puncte în plus de apreciere.”

Alexandru Rotaru: Este definitorie această dezbatere pentru soarta alegerilor din noiembrie?

Sergiu Mișcoiu: Nu, nu este și asta recunosc și democrații. Adică nu a existat un câștigător net, nu a fost spulberat Donald Trump, nu a existat niciun fel de mișcare majoră a indecișilor care au fost imediat sondați după această dezbatere, către ei se îndreaptă atenția ambelor tabere. A avut loc o confirmare a faptului că Harris este capabilă, în primul rând, să poarte o dezbatere la acest nivel, că are stăpânire de sine și reușește să se joace cu argumente, mai ales din zona aceasta a chestiunilor societale și a relațiilor internaționale, a poziției internaționale a Statelor Unite. A arătat și că mai are de învățat în zona măsurilor economice și a celor menite să propulseze economia americană, nu doar în zona socială, ci chiar în zona investițiilor. Și deci a confirmat de fapt o tendință deja, cea în care Kamala Harris este în urcare, iar Donald Trump este într-o stagnare permanentă, care se însoțește chiar cu căderi de câte un procent în sondaje, fără să fie un mod cu totul decisiv.

Cercetătorul Mișcoiu a vorbit și despre care ar putea fi următorii pași a celor doi candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă.

„Este nevoie, în continuare, de o campanie foarte, foarte bine articulată din partea taberei democrate, pentru ca Harris să reușească să câștige alegerile, fiindcă suntem în situația în care ea se află pe un trend ascendent, însă acesta poate să se plafoneze destul de rapid. Nu trebuie să fim deloc triumfaliști dacă am fi de partea democraților. În schimb, republicanii vor trebui să-și regleze foarte bine tirul pentru următoarea dezbatere. Vor trebui să încerce să-l stăpânească pe Trump în direcția urmăririi unei fișe de care acesta să se țină. Pentru că iarăși a fost interesant faptul că Trump a divagat de la liniile care au fost sugerate și acolo unde a divagat, lucrurile pe care le-a făcut printr-o voință personală, subiectele de care s-a agățat la în anumite momente, l-au tras în jos în această dezbatere. Deci trebuie să îl readucă pe Trump la un comportament foarte legat de fișa primită și în același timp trebuie să existe greșeli ale democrațiilor pe care să le speculeze republicanii. Cam aceasta este strategia pe care o vor avea republicanii de acum înainte, mizând din ce în ce mai mult pe candidatul la funcția de vicepreședinte, care este din ce în ce mai abil, mai bine văzut”.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști și corespondenți de război din România. Dumnezeul să-l ierte
Digi FM
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Explicația numirii Roxana Mînzatu
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Poveste emoționantă la Spitalul Județean Botoșani. Un bărbat salvat la naștere cu sticle de apă caldă a donat...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...