Exclusiv Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, la Interviurile Digi24.ro: Poștașii s-au întors la muncă. Le vor crește salariile cu 350-400 lei
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării şi Digitalizării, a declarat la Interviurile Digi24.ro că majorările salariale promise poștașilor pentru a încheia greva au un impact bugetar de 50 de milioane de lei, bani care vor fi asigurați de companie prin „optimizarea activităților”. Ivan spune că Poșta trebuie să devină o companie competitivă și că „potențialul de a se dezvolta cu noi servicii este unul uriaș”. Ministrul a vorbit și despre proiectele mari privind digitalizarea, de la cloudul guvernamental, la aplicație dezvotate pentru a elimina birocrația. Bogdan Ivan s-a referit și la posibilitatea ca România să devină o țară producătoare de drone. „Ne propunem să avem un program național”, spune ministrul.
Principalele declarații:
- Greva poștașilor: au fost discuții intense. Era o situație hilară. Nu fusese semnat contractul colectiv de muncă. Pe de altă parte era peste 3 milioane de pensionari care nu știau când le ajung pensiile. Concluzia e una simpl: aseară am semant contractul colectiv de muncă, valabil încă un an și jumătate, am setat o creștere salarială de aproximativ 400 de lei. De astăzi poștașii sunt la muncă. Am depășit acest impas important. În medie vor crește salariile net cu 350-400 de lei. Impact bugetar de peste 50 de milioane de lei, din optimizarea activităților companiei.
- Poșta a rămas foarte mult în timp. În oficiile poștale întâlnim oameni minunați, dar încă iau la mână plicurile, folosesc indigoul când scriu documente, este o întoarcere în timp. Compania trebuie să își renegocieze unele contracte. Nu știu dacă vor fi mai scumpe serviciile poștale, dar vor fi optimizate.
- În Poștă, sunt oameni care își fac această meserie cu tot sufletul. Veniturile lor trebuie să crească. Nu poți să ai până în 3.700 de lei brut aproximativ 14.000 de oameni. Este un salariul foarte mic.
- Potențialul de a se dezvolta cu noi servicii este unul uriaș. Am integrat module de plată electronice pentru a face plăți la un click distanță. Postașii pot încasa și electronic. Înseamnă comisioane și alte venituri suplimentare. 165 de milioane de lei are poșta pentru investiții. Am cerut o situație pentru aceste investiții pentru că nu se fac.
- Trebuie să fii un jucător competitiv pe piață. Am cerut aceste lucruri managementului.
- Digitalizare: S-a semnat contractul pentru acea aplicație cu evenimentele de viață. Îmi doresc ca o parte din aceste evenimente de viață să existe pe aplicație cel târziu la începutul anului viitor tocmai pentru a avea acces la aceste date. Avem nevoie și de alte segmente, de exemplu Cloudul guvernamental. Dacă nu o să avem contestați, vom avea cloudul guvernamental până la finalul acestui an.
- Oamenii s-au săturat să fie trimiși de pe un site pe altul, sau de la un ghișeu la altul. Am gândit împreună cu specialiștii un concept în care avem o singură aplicație, urmează să lucrăm și la nume, un nume care să aibă rezonanță. Într-un an jumate trebuie închis acest contract, eu sper să fie livrată prima versiune la începutul anului viitor.
- Omul va putea 24/24 să primească notificare că îi expiră buletiul sau pașaportul, să își trimită actele pentru căsătorie, să primească certificatul de naștere când i se naște copilul.
- De asemenea, avem platforma de interoperabilitate prin care obligăm fiecare instituție să fie interoperabil sistemul informatic cu statul român. Nu mai vreau să avem acele insulițe de date.
- Ce evenimente de viață și documente vor fi în aplicația pregătită de ministerul Digitalizării: Naștere, deces, căsătorie, divorț, reînoirea documetelor permis, carte de identitate, pașaport, notificare, trimitere din aplicație solicitarea pentru reînoire, setarea doar a datei la care mergi să faci poza. Și încă un serviciu important, vom interfața toate cardurile bancare cu interfața pentru a putea efectua plățile direct de pe telefon prin două clickuri. Ghișeul.ro va fi interfațat. Inclusiv plata rovinietei, ai și o secțiune pentru proprietăți, poți să vorbești de modul cum îți vinzi mașina. Cei de la RAR să primească notificarea. Programare pentru înmatriculare.
- Ce mai face ION? Trebuie să aibă o utilitate practică. M-aș bucura să avem un chatbox care să îmi răspundă la întrebări. Va fi un chat box foarte practic. Îi scrii, de exemplu dacă îți expira buletinul. „Ce trebuie să fac?” și el îți explică. Va fi un asistent virtual al oamenilor.
- Drone produse în România. E un proiect pe care l-am discutat informal până acum. Avem tineri remarcabili care dezvoltă drone. Avem drone care au autonomie de 6 ore. Am stabilit cu domnii Oprea și Tîlvăr să facem un program național de drone în România. E mult spus că vom produce drone pentru armată. Ne propunem să vedem unde suntem ca nivel de cercetare și mai apoi ministerul Economie are programe pentru producție, și evident putem să producem nu doar pentru România, putem să exportăm. Ne propunem să avem un program național pentru drone. E vorba de un consorțiu format din mai multe entități. E prematur să vă spun când va fi lansat programul.
- Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche în urmă cu 16 ani. 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR datorită muncii de la CNSAS, împreună cu ei am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică.
- Dezvoltarea AI, rămânem fără joburi? La nivel planetar până în 2030 se estimează o pierdere a 800 de milioane de locuri de muncă și crearea a 900 de milioane. Cu siguranță, oamenii buni nu o să poată fi înlocuiți de inteligența artificială și mai ales meseriile care implică creativitatea. Nici medicii, nici asistentele, bucătarii etc.
- Este pregătită România pentru războiului cibernetic? Sunt în fiecare zi până la 30.000 de atacuri cibernetice. O mare parte dintre ele vin dinspre Răsărit. România este sub o cupolă foarte puternică și asigură securitatea cibernetică și pentru alte state. Îi sprijinim și pe ucraineni în această perioadă. Instituțiile statului care au în responsabilitate infrastructura cibernetică sunt foarte bine pregătite.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News