Exclusiv Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, la Interviurile Digi24.ro: Rusia este vinovată pentru incidentul din Polonia. A invadat o țară
Data actualizării: Data publicării:
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre incidentul din Polonia, despre riscul ca o astfel de siutație să se repete chiar pe teritoriul României, dar și despre pensiile militarilor, salariile din MApN, precum și despre acuzațiile de fraudă în legătură cu lucrarea sa de doctorat.
Principalele declarații:
- Pensiile militare: Sunt pensii ocupaționale, iar discuțiile cu Comisia European sunt absolut normale. Acest jalon 215 ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale care spune că aceste pensii nu sunt speciale ci ocupaționale. Ne dorim foarte mult ca discuțiile să se concretizeze într-o variantă acceptabilă. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale. Militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Am colegi din minister care se află la ministerul muncii pentru a discuta aplicat. Strategia mea și a noastră este să menținem importanța socială a acestei profesii și să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv.
- Eventuale plecările din Armată? Ne preocupă și suntem atenți și depunem toate eforturile și ne preocupă să garantăm că aceste pensii vor rămâne ocupaționale. Ar putea să apară demisii în masă pentru că ar fi o dezamăgire pentru cei care și-au dedicat viața. Politicul și discuțiile au ca obiectiv găsirea unei soluții.
- Noi vorbim de categorii, dar să ținem cont că vorbim despre oameni, și fiecare om este important.
- Militarii au de răspuns la situații care nu depind de voința lor personală. Ei sunt încadrați într-un sistem. Poate fi într-o zonă safe și apoi să îl găsim într-o zonă cu grad de risc foarte mare. Ca ministru al Apărării mă lupt ca cei care sunt în sistem să beneficieze de cele mai bune condiții.
- Există diferențe, felul în care acestea se armonizează, este o discuție care poate avea loc.
- Impactul bugetar al pensiilor: Peste 40% din bugetul MApN.
- Salariile militarilor: Depinde de poziția pe care o ocupă. Orice om își dorește să aibă un salariu care să îi permită un nivel de viață mai bun. Și eu am primit de când sunt la minister multe mesaje (n.red. despre salariile mici). Sunt foarte mulți care și-au dedicat viața. Sunt oameni care discută și despre pensii, și despre solde, și despre nivelul de salarizare în raport cu importanța muncii.
- Despre „generalul” Ilie Năstase: Un om care ocupă un grad cu o asemenea anvergură are obligația ca în permanență să pună în acord felul în care se raportează la ceilalți cu statutul pe care îl are. Eu îi sunt recunoscător pentru ceea ce a realizat ca sportiv, nu sunt de acord în schimb cu comportamentul. Nu sunt un mare fan al comportamentului inadecvat indiferent de poziția în stat sau recunoașterea mondială sau internațională. Nu este onorant pentru orice om un astfel de comportament. Există căi de tragere la răspundere din partea MApN? Probabil că în maniera în care analizăm lucrurile putem să găsim un format în care să sancționăm acest lucru. Nu vă ascund că încrederea de care se bucură Armata accentuază efectul exceselor, motiv pentru care mă preocupă acest lucru.
- Ținând seama de contextul în care ne aflăm, România este interesată ca acest corp profesional să își îndeplinească atribuțiile în condiții bune.
- Cresc salariile militarilor în 2023? Există șanse ca acestea să crească și ne vom bate pentru asta.
- Incidentul din Polonia, există riscuri să se întâmple și în România? Întotdeauna există riscuri, dar ele au un indice de posibilitate diferit. Din punct de vedere probabilistic nu avem niciun element să credem asta. Legat de incidentul din Polonia, am considerat că a ne pronunța imediat ar fi ceva neinspirat.
- Ce face MApN dacă se întâmplă un astfel de incident? Trebuie să beneficieze de lucruri verificate. În funcție de asta, toate țările operează cu posibilități, cu predicții, cu analize. Din incidentul din Polonia mi s-a părut că s-a discutat prea puțin despre vinovăția celor care au dus la incident, este vorba de Rusia, care a invadat o țară suverană și care a generat o stare care se reflectă și în prețurile mari din energie.
- De unde a venit racheta căzută în Polonia? Ținând cont că este o anchetă în desfășurarea, vă rog să îmi permiteți să fiu reținut pe acest subiect.
- Militarii arestați după ce au furat 7 tone de combustibil la Kogălniceanu: Orice punere sub semnul întrebării a manierei cu bună credință în care cineva își face datoria poate fi extinsă și la nivelul categoriei care îi aparține. Vreau să cred că nu afectează renumele armatei române. Un incident pe care îl regret și îl condamn. Am încredere că cei care au făcut așa ceva vor primi ceea ce merită. Avem o verificare în curs în bazele din România.
- Cazul Berendel (kerosen de proastă calitate): Orice lucru care poate perturba desfășurarea de proceduri nu este de dorit. Lucrurile izolate dau anumite semne, aș vrea să cred că nu caracterizează un mod de funcționare. Orice lucru care pertubă proceduri nu este un lucru care să aducă ceva pozitiv.
- Scandalul cazării militarilor francezi: Am fost la Cincu împreună cu omologul meu cu o zi înainte să apară respectiva știre. Am vizitat și facilitățile în care erau cazați militarii francezi. România s-a ocupat de hrana soldaților francezi până în 29 octombrie, de atunci lucruile au fost preluate de partea franceză. M-am interesat în mod special dacă în perioada în care România a gestionat situația au fost probleme, și vă spun că nu au fost reclamații. În acele dormitoare tip container, personal am intrat împreună cu ministrul francez, și nu mi-au ridicat semne de întrebare. Eu am perceput condițiile la acel moment bune. Și colegul meu francez nu mi-a spus nimic.
- Suntem interesați ca Moldova să se poată apăra. Moldova poate participa la lucruri comune pentru care au nevoie de pregătire și cred că sistemul de învățământ militar din România poate să ajute la acest lucru. Eu încerc să pun accent mai mare în acest mandat și pe medicina militară și cred că este o altă formă de a ne aduce contribuția la creșterea rezilienței.
- România are avantajul că se află într-o situație de garanții de securitate. Una dintre aceste garanții este apartenența la NATO.
- Reconstrucția Ucraineni, cum va ajuta România? Este clar că reconstrucția Ucrainei se va întâmpla. Cu riscul de a repeta lucruri, nu am cum să nu spun că faptul că 6,5 milioane de tone de cereale au trecut cu sprijinul nostru. Și mai mult de 2,5 milioane de ucraineni au tranzitat România. Toate instituțiile statului român și-au făcut datoria într-un mod exemplar. Pe lângă instituții, oamenii simpli au dat un ajutor care merita mult mai multă atenție din partea noastră. Pe reconstrucție, România îndeplinește două condiții extraordinare: stabilitate și predictibilitate. Aceste lucruri se transformă în faptul că putem crea cadrul ca cel care doresc să investească sau să înceapă să producă, să facă huburi, să o poată face. Noi vom face tot ce ține de noi pentru că avem interesul și voința să ajutăm oameni aflați într-o situație grea.
- Dotarea Armatei Române: Sunt decizii care se află pe parcurs. Nu vreau să vă dau date exacte, ce pot să vă spun este că preocuparea noastră asumată este clară, dorim să mărim capabilitățile și să avem cele mai bune echipamente. Vom continua să ne echipăm armata cu ce este mai bun.
- Corvetele? Vă rog să îmi dați voie să fiu precaut. Este în analiză și în discuție.
- Acuzațiile de fraudă privind doctoratul: Această teză a fost încheiată acum 10 ani, a trecut prin toate filtrele academice, inclusiv verificarea conținutului. Nimeni nu m-a acuzat de plagiat. În ceea ce privește așa-zisele acuze, am să vă spun un lucru pe care l-am mai spus. Este vorba de o situație conflictuală între o persoană și directorul instituției, care îl reclamă pe respectivul director de vreo 10 ani. Într-una din aceste reclamații, domnia sa spune că la Muzeul Vrancei cineva mi-a tehnoredactat lucrarea. Ulterior, în ultima campanie, pe o foaie neasumată au apărut alegații și descrieri ale aceste situații, după care, ca urmare a faptului că a existat o reclamație am fost chemat și am avut o discuție cu ofițeri, care s-a terminat așa cum a început, eu spunându-le cum stau lucrurile. Ulterior, după ce au apărut știri, am înțeles că și parchetele au verificat lucrurile. Eu nu o cunosc nici pe doamna Aurora. I-am cerut directorului instituției ajutor și l-am rugat să mă ajute cu punerea în pagină pentru că este foarte important. M-a ajutat inclusiv făcându-mi observații. Nu am vorbit cu niciun angajat pe această temă. Tot timpul am discutat și pe măsură ce eu lucram ceva îl rugam să arunce o privire. La fel am făcut și cu domnul Vainer. Nu am tehnoredactat-o eu, pentru că nu am această abilitate. Cine a scris lucrarea? L-am rugat pe Horia Dumitrescu, dar necerându-i să apeleze la cineva, am făcut-o pe baza relației personale cu el și îmi pare rău că are de suferit un om a cărui reputație este impecabilă. A scris la calculator domnul director al Muzeului? Nu am de unde să știu, eu scriu destul de încet. E vorba de o lucrare de 300 de pagini, când au fost situații în care a trebuit să prezint profesorului îndrumător lucruri mai mici ca dimensiune am scris. Am avut tot interesul din lume să fiu cât se poate de riguros știind că politicienii se bucură de o atenție specială. Credeți că există riscul ca domnul director să fi cerut la rândul lui ajutorul? Nu am de unde să știu acest lucru și probabil că nu mi-ar spune ca să mă protejeze. Cercetările în arhive, cine s-a ocupat de ele? Eu am rugat, atunci când faci lucruri noi, te abați cumva de la proiectul inițial pentru că pe măsură ce apar lucruri noi, îți dorești să apară în lucrare. Inițial lucrarea mea voia să se refere doar la Războiul de 6 zile și poziția României, după care mi-au apărut elemente legate de două congrese sioniste din Vrancea, fie de începutul imigrației unde am găsit că sunt foarte mulți oameni din Vrancea care au plecat. Cine v-a ajutat cu cercetările? Eu însumi, sau profesori de istorie. Profesorul Sîrbu, de exemplu, am discutat inclusiv cu Horia Dumitrescu. Au fost și alții în arhive care mi-au oferit materiale pe care fie le-am folosit, fie nu l-am folosit. Dar, repet, nici pe domnul Iliescu, nici pe doamna Aurora nu îi cunosc personal. Nu vă exclud că nu strică să te sfătuiești cu oameni care sunt competenți într-un domeniu.
- Anchetele care s-au făcut, ambele parchete au spus că fapta nu există. Nu cred că sunt victimă, cred că este un demers legitim al celor care văd că în fruntea unui minister apare o personă și este o dorință legitimă de a cunoaște acea persoană din toate punctele de vedere.
- Colaborarea cu Iohannis: Absolut instituțională și îmi doresc să fie foarte bună pentru că este persoana care prezidează CSAT. Am tot interesul ca MApN să aibă cele mai bune relații. Am o prietenie cu Vasile Dîncu de vreo 20 de ani. A fost o discuție aplicată.
- Etichete:
- ministerul apararii nationale
- angel tilvar
- interviurile digi24ro
- angel tilvar interviurile digi24ro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri