Orașul de mâine. România continua să fie avantajoasă fața de alte state din Europa în privința prețurilor imobiliare
Analiștii pieței imobiliare constată, în ultimul timp, un interes din ce în ce mai crescut al persoanelor care aleg acest domeniu pentru a investi, cu convingerea că valoarea imobilului achiziționat va crește în timp sau că banii cheltuiți vor fi amortizați rapid, prin închirierea acestuia.
Dintre tipurile de investiții existente pe piața imobiliară - clădiri cu destinație de birouri, rezidențială sau mixtă -, Oana Dumitru, consultant financiar, afirmă că cele din urmă au devenit din ce în ce mai interesante pentru investitori.
Consultantul financiar mai spune că, în prezent, randamentele mai bune sunt obținute de investițiile în clădirile de birouri, cu precizarea că, în acest caz, suma investită e una ridicată.
În privința cumpărării unei proprietăți cu credit imobiliar, care este ulterior închiriată, se poate întâmpla ca, în primii ani, rata să fie achitată din chirie și eliminarea costurilor suplimentare, dar, consultantul financiar atrage atenția asupra faptului că ar trebui să manifestăm o deosebită atenție la dobândă.
”Băncile, în momentul în care analizează acordarea unui credit de acest tip, se uită la sursa de rambursare. Am clienți care vin și zic: „păi, cum, dacă am un activ de 4 milioane de euro, de ce nu pot să iau 2 milioane de euro?.” Pentru că e foarte importantă și sursa de rambursare și atunci chiriile, cu siguranță, sunt o sursă de rambursare”, spune Oana Dumitru.
În privința zonelor din București, cele mai căutate de investițiile imobiliar, consultantul financiar spune că, în piață există, în funcție de buget, o cerere pentru proiecte noi.
„Bucureștiul a crescut foarte mult în ultimii 10 ani. Zona de nord este prima care îmi trece prin minte, dar și zona de vest s-a extins fabulos de mult, și zona de sud. Practic, asta arată apetit, sigur, în funcție și de bugetul fiecăruia, dar arată apetit pentru aceste proiecte noi”, spune Oana Dumitru.
Este rentabil în România să investești în imobiliare?
”Românilor le place proprietatea. Dacă ne uităm, peste 95% din locuințe practic sunt proprietate și atunci cumva cred că este un trend natural și nativ această achiziție de locuințe. Din punct de vedere al rentabilității, așa este. Deși prețul mediu a crescut și în România în ultimii cinci ani, încă este avantajos comparativ cu alte piețe din Europa de Vest, de exemplu”, explică consultantul financiar.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News