Orașul de mâine. Cât de accesibil e procesul de achiziție al unei locuințe noi
În România, datele statistice confirmă faptul că procesul de achiziție al unei locuințe este în continuare unul accesibil pentru salariați, spre deosebire de situația ce poate fi întâlnită în țările dezvoltate.
Conform analizelor recente, în țara noastră, în aproximativ opt ani, un angajat care câștigă lunar salariu mediu pe economie ar putea să achite contravaloarea unui apartament. Acest aspect demonstrează că, în ciuda dobânzilor ridicate practicate în ultima perioadă, sistemul de creditare ipotecară a funcționat bine.
La ce să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință? Explică Diana Dragostin, Sales Director Residential Division One United Properties.
”Depinde, dacă este construită deja sau cumpărăm o locuință în stadiul de proiect. În cazul unui proiect imobiliar, e foarte important să ne îndreptăm către un dezvoltator sigur, care a livrat în trecut ceea ce a spus că livrează și care construiește ceva de calitate, care se poate aprecia în timp, în zone foarte bune. În schimb, dacă locuința pe care dorim să o cumpărăm este deja construită, este nevoie de o inspecție, să ne asigurăm că nu există vicii ascunse”, spune Diana Dragostin.
De asemenea, ea avertizează asupra faptului că locuințele noi sunt mai sigure în cazul producerii unui cutremur puternic, studii recente indicând vulnerabilitatea celor vechi, care sunt în pericol să se dărâme sau să fie deteriorate iremediabil.
Locuințele noi prezintă și alte beneficii, noi tehnologii, noi soluții de încălzire, care reduc semnificativ costurile consumului de energie.
”Ne bazăm în ultima vreme mai ales pe sistemul de geoexchange, pe pompe de căldură care ne ajută să economisim foarte mult în momentul în care vin facturile, la final de lună. Ne bazăm pe suprafețe vitrate mari, pe lumină, pe zone cheie, unde ne trezim și avem parcul în fața ochilor sau vedem un lac sau suntem poziționați într-o zonă foarte bine cotată, înconjurați de tot ce e important în momentul de față. Și este foarte important atunci când alegem zona să ne gândim și la aspectul investițional. Cu cât este mai bine poziționată și cu cât este mai bine construită, valoarea ei se va aprecia în timp”, spune Diana Dragostin.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News