Orașele din Italia care trebuie evitate din cauza cutremurelor

Data actualizării: Data publicării:
harta cutremur italia

Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii 36 de ani a avut epicentrul în Norcia, o localitate din regiunea Umbria, și s-a simțit din nordul țării, de la graniţa cu Austria, până în sudul extrem. Cutremurul de duminică face parte dintr-un „efect de domino” declanșat de seismul de la Amatrice din august și seismologii avertizează că zona centrală a Italiei ar putea fi în continuare afectată de cutremure cu magnitudini de 5,5 sau 6. 

harta pericol de seisme italia
Zona roșie: seismicitate ridicată Zona portocalie: seismicitate medie Zona galbenă: seismicitate redusă Zona albă: seismicitate foarte scăzută Sursa: www.attivotv.it

Cutremurul de duminică din Italia s-a resimțit în aproape toată țara. În marile orașe din majoritatea regiunilor din Italia, locuitorii au spus că au simțit seismul. Singura zonă din Italia care este în acest moment ferită de cutremure este Sardinia. 

Pe lângă zona centrală a Italiei, unde au fost afectate 70 de localități, cutremurul de duminică s-a resimțit și în orașele mari ale țării: Roma, Florența, Milano, Napoli și Bologna.

Românii care se află sau doresc să călătorească în Italia trebuie să știe că în urma cutremurului de duminică două drumuri naționale au fost închise traficului: SS685 „delle Tre Valli Umbre”, între provinciile Perugia și Ascoli Piceno, și SS4 „Salaria” între provinciile Rieti și Ascoli Piceno.

Cutremurul a avut epicentrul în Norcia, un oraș din regiunea Umbria, dar s-a simțit din nordul țării, de la graniţa cu Austria, până în sudul extrem. 

Au fost afectate 70 de localități din regiunile Lazio, Marche, Umbria, Abruzzo și Toscana. Cele mai afectate orașe au fost Norcia, Castelsantangelo sul Nera, Preci, Visso și o zonă montană, între regiunile Umbria și Marche. Aceste sate sunt unite prin drumuri înguste flancate de ziduri de stâncă. 

Cele mai afectate orașe au fost Norcia, Castelsantangelo sul Nera, Preci, Visso și o zonă montană, între regiunile Umbria și Marche.

Mai mult, cutremurul s-a simțit puternic și la Roma (regiunea Lazio), Florența (regiunea Toscana), Napoli (regiunea Campania), Milano (regiunea Lombardia), Bologna (regiunea Emilia-Romagna), Bari (regiunea Apulia) și Bolzano (regiunea Tirolul de Sud).

Departamentul de Protecție Civilă al Italiei atrage atenția că există un risc ridicat de cutremure în Calabria și Sicilia, precum și în regiuni mai nordice precum Friuli, Veneto și Liguria

regiuni italia poza buna
Foto: regiunile din Italia

Turiștii din Italia sunt sfătuiți să apeleze la Ambasadele sau Consulatele țării din care provin dacă au nevoie de ajutor sau să sune la hotline-ul Departamentului de Protecție Internă la numărul 800840840 sau +39 06 828 888 50.

De asemenea, dacă sunteți deciși să călătoriți în Italia trebuie să vă asigurați că nu mergeți într-o zonă devastată de cutremur. În prezent, seismologii avertizează că vor mai urma cutremure tot în centrul Italiei. Cutremurul din august a lovit regiunile Umbria, Lazio și Marche, însă cel de duminică chiar dacă a avut loc în aceeași zonă montană s-a resimțit până la Roma, adică la 145 de kilometri de epicentru.

Orașele în care cutremurul nu s-a resimțit deloc sunt cele din regiunea Sardinia.

Oficial, 30.000 de români locuiesc în centrul Italiei

Potrivit autorităților, 30.000 de români locuiesc în regiunile din centrul Italiei, care au fost afectate de cutremur. În urma cutremurului de duminică niciun român nu a murit și niciunul nu este dat dispărut. 

„Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna sunt pregătite să se deplaseze în zona calamitată, pentru a acorda asistență consulară, dacă vor exista solicitări de sprijin la fața locului, precum și în măsura în care accesul în zonă se va putea realiza. MAE recomandă cetățenilor români din zona afectată să informeze familia și  pe cei apropiați cu privire la starea lor”, a transmis MAE.

Scoarță terestră, scufundată cu jumătate de metru

Italia este afectată frecvent de cutremure, deoarece se află deasupra mai multor plăci tectonice.

Seismologii au explicat că cutremurul de duminică din Italia nu trebuie analizat individual, ci ca parte dintr-un „efect de domino”. De altfel, atrag atenția experții, Italia este străbătută de la un capăt la altul de un sistem de falii care sunt active și, mai mult, care pot fi activate una după alta. 

Aș caracteriza cutremurul din Italia drept un eveniment produs în cadrul unui ansamblu de evenimente. E clar că în Italia în decursul acestui an, în special după Amatrice, putem vorbi de o serie de evenimente, de un efect de domino, cum spun seismologii. Cutremure care sunt declanșate unul după altul. Nu este un caz obișnuit, unde ai un cutremur mare și o serie de replici. Italia este străbătută de un sistem de falii de la nord la sud. Aceste falii sunt active. Ele pot fi activate una după alta”, a explicat Mircea Radulian de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

 

harta cutremur italia

 

Cutremurele de săptămâna aceasta din centrul Italiei au avut loc după ce o bucată de scoarţă terestră cu o lungime de 18 kilometri, lăţime de 10 kilometri şi o grosime de nouă kilometri s-ar fi scufundat cu jumătate de metru, explica zilele trecute ziarul La Repubblica, citat de News.ro.

Potrivit publicaţiei, o parte a bucăţii, cea dinspre sud, s-a scufundat pe 24 august. Acest lucru a făcut ca bucata să rămână înclinată, cu partea dinspre nord în sus.

Seismologii italieni, care au verificat situaţia tectonică după cutremurul de la Amatrice, au avertizat că bucata de scoarţă se va îndrepta la un moment dat, ceea ce va duce la un noi seisme.

Acest tip de cutremure, când solul are o mişcare descendentă, face ca toate construcţiile din zona afectată să îşi piardă susţinerea şi să se prăbuşească.

La seismele când mişcarea este ascendentă, provocate de regulă când două plăci tectonice se apropie una de cealaltă, pagubele sunt mai mici, afirmă experţii citaţi de La Repubblica.

Experţii italieni citaţi de La Repubblica au explicat că orice cutremur puternic destabilizează întregul sistem geologic al unei zone.

Astfel, cutremurul din august, de la Amatrice, a avut loc ca urmare al celui de la L’Aquila, din 2009. Iar seismele de miercuri au avut loc din cauză că cel de la Amatrice a provocat, la rândul său, dezechilibre.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...