Este zi de doliu naţional în Italia, în memoria victimelor cutremurului de miercuri. Bilanţul provizoriu a urcat la 281 de morţi. Opt dintre ei sunt români. Şi în continuare nu avem veşti despre alţi 19 conaţionali. În Amatrice, oraşul cel mai afectat de seism, operaţiunile de salvare încep să se restrângă. Primarul spune că ar fi un miracol dacă va mai fi găsit cineva în viaţă. Peste 1.000 de replici au lovit zona până acum şi au produs noi pagube.
Cei mai mulţi dintre cei care au murit sau au fost răniţi locuiau în Amatrice, localitatea care a dispărut în urma cutremurului de miercuri. Echipele de salvare încă se încăpăţânează să mai caute viaţă sub dărâmături. Speranţele sunt însă spulberate cu fiecare clipă care trece - ar fi o minune ca cineva să poată supraviţui sub ziduri şi moloz. În paralel, voluntarii fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei care au scăpat cu viaţă, dar care nu mai au nimic.Trăiesc acum în corturi sau în centre de primire.
Antimo Migliaccio, călugăr din Napoli: „Au nevoie de alinare, de speranţă, au nevoie să vorbească, să aibă pe cineva lângă ei.”
Copiii sunt cei mai vulnerabili şi au nevoie de multă atenţie acum. Mai ales cei care s-au trezit singuri pe lume după dezastrul de miercuri.
Antimo Migliaccio, călugăr din Napoli: „Chiar şi după o experienţă atât de traumatică, ei merg mai departe. Au reînceput să se joace, chiar dacă nu le este uşor, deoarece au suferit multe pierderi. Totuşi, încearcă să-şi reia viaţa şi asta e minunat.”
Peste 1.500 de oameni din Amatrice - sinistraţi şi salvatori, deopotrivă - au primit o masă caldă, prima de după cutremur, mulţumită Crucii Roşii, care a venit cu o bucătărie mobilă.
„Am folosit această bucătărie la inundaţiile din Piemont, în Bagdad, în Georgia, în Indonezia. Putem să facem 5,000 de mese pe zi. Vorbim de mese în stil italian, cu felul întâi, doi şi garnituri”, spune un voluntar.
Accumoli, oraşul situat cel mai aproape de epicentru, s-a scufundat cu 20 de centimetri din cauza seismului. Locuitorii încearcă acum, alături de echipele de intervenţie, să mai recupereze ce se poate din casele avariate.
„Aceasta este casa mea. A crăpat şi aici, a crăpat şi în spate”, arată un localnic.â
Guvernul italian a deblocat deja 50 de milioane de euro, fonduri de urgenţă, pentru zonele calamitate. Autorităţile de la Roma promit că vor reconstrui regiunea afectată, mai ales că Amatrice era considerată una dintre cele mai frumoase localităţi vechi din Italia. Dar ţara probleme mari cu lucrările de reconstrucţie după cutremure. În jur de 8.300 de oameni care au rămas fără locuinţă după seismul din L'Aquila, din 2009, trăiesc şi acum în locuinţe temporare.