Washington Post: Ce înseamnă „să protestezi ca un român”
Data actualizării: Data publicării:
În ultimele săptămâni, sute de mii de români s-au folosit de umor, spirit și simboluri pentru a combate lupta anticorupție din România. Scânteia care a declanșat aceste proteste a fost o ordonanță de urgență dată de Guvern, ordonanță care ar fi atenuat lupta împotriva corupției cu care se confruntă această țară. Deși Guvernul a renunțat și a abrogat Ordonanța 13, demonstrațiile au continuat în București și în alte orașe din țară, inclusiv în afara țării, relateză The Washington Post.
Ce înseamnă „să protestezi ca un român?”
Strălucirea acestor proteste a fost generată de bateriile telefoanelor mobile ale demonstranților. La cel mai mare protest al acestei generații, care a avut loc în data de 5 Februarie, zeci de mii de telefoane au fost aprinse în Piața Victoriei, proiectând o imagine a solidarității românilor. O săptămână mai târziu, zeci de mii de demonstranți și-au aprins telefoanele sub bucăți de hârtie colorate în roșu, albastru și galben, creând un steag național gigantic.
Protestatarii au cântat la vioară sau la chitară, au dansat, au pus în scenă piese de teatru sau dansuri, sub un umor negru și sarcasm. Decupaje în mărime naturală ce reprezentau politicienii care conduc Partidul Social Democrat, îmbrăcați în haine asemănătoare celor condamnați la închisoare, au defilat în Piața Victoriei din capitala României. Nelipsită a fost și imaginea domnitorului Vlad Țepeș, care obișnuia să-i pedepsească pe cei care furau, prin tăierea mâinilor.
La protestele din România au fost prezenți și tehnicieni care nu au ezitat să-și arate abilitățile. Luminițe de culoare verde și albastră au fost proiectate pe clădirile din Piața Victoriei, cu mesajul #rezist.
Celebrul personaj Batman din benzile desenate, care salvează țara de personaje negative, a fost de asemenea proiectat pe clădirile din București.
Unele dintre mesajele anti-corupție aflate pe pancartele protestatarilor au fost scrise în limba engleză, dorind să atragă un public larg, iar altele au fost imposibil de tradus pentru presa internațională.
„We don’t beLiviu” sau „EU, we don’t want to Liviu” sunt unele dintre mesajele scrise pe bannere, inclusiv una dintre replicile din Star Trek’s Mr. Spock uitându-se la clădirea Guvernului afirmă: „Căpitane, am scanat clădirea, nu există nicio urmă de inteligență acolo”.
Românii au protestat și în orașe din Europa și America de Nord. „Dragnea, Erdogan”, un mesaj scurt scris de un protestatar din Toronto.
Cele mai amuzante au fost mesajele despre Liviu Dragnea, liderul „mustăcios” al Partidului Social Democratic.
Liviu Dragnea nu poate fi prim-ministru din cauza unei condamnări de doi ani cu suspendare pe care a primit-o în dosarul Referendumului, pentru folosirea influenței, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.
Citește și protestează
Orașul Sibiu a fost desemnat Capitala Culturală Europeană în anul 2007, anul în care România a devenit membru UE. Orașul medieval din Transilvania are o semnificație politică contemporană, Președintele Klaus Iohannis, care s-a dovedit a fi susținătorul luptei anti-corupție, a fost primar al orașului Sibiu din anul 2000 până în anul 2014, când a fost ales Președinte al României.
Weekend-ul trecut, câteva sute de oameni adunați în piața principală a orașului, s-au așezat pe bănci și au citit în tăcere „Despre datoria nesupunerii civice”, scrisă de Henry David Thoreau’s sau „Cercul mincinoșilor”, scrisă de Jean-Claude Carriere’s. Protestatarii au citit ca semn al rezistenței, dar și pentru a demonstra că vor să protesteze împotriva Guvernului, într-un mod pașnic.
Nu uitați de câini
Câinii au deveni un element de bază pentru protestele din această iarnă, după ce realizatorii unor emisiuni pro-guvernamentale, au susținut că fiecare protestatar a primit 30 de lei (7,15$) pentru a veni cu câinele la protest. După aceste afirmații, protestatarii și-au adus câinii la proteste, majoritatea purtând câte o pancartă cu un mesaj amuzant.
Un singur protestatar
Un bărbat în vârstă de 33 de ani, originar din orașul Odobești, a atras atenția în momentul în care a fost singurul om din oraș, care protesta. Primarul orașului Odobești a decis să-l dea în judecată pe acesta, susținând că a publicat mesaje injurioase pe pagina sa de Facebook.