Vreau să știu! - România, ţara în care fizica şi chimia se predau cu creta la tablă

Data publicării:
laboratoare

De şapte ani, şcoala generală din comuna clujeană Aşchileu este un fel de şantier interminabil. Abia se ţin orele obişnuite de curs, aşa că, oricât şi-ar dori profesorii, nu pot nici măcar să viseze la experimente şi ore de laborator. Deşi exact acelea sunt formele în care copiii văd, se miră, descoperă şi învaţă cum ies din cărţile de fizică şi chimie teoriile şi formulele.

„Experimentele de obicei le fac la început de an, atunci îmi e mai uşor să fac filtrarea, distilarea. Chiar îi rog pe copii să aducă ingrediente cum este sare, zahăr, să aducă ei de acasă sau îi pun pe ei să aducă hârtie de filtru. La celelalte îmi este greu pentru că nu am deloc substanţe chimice”, spune Daniela Marcu, profesor de chimie.

Când a preluat postul şi inventarul, a găsit în şcoală ceva substanţe, dar expirate şi periculoase. Aşa că le-a aruncat. Ceea ce nu o împiedică pe profesoară să încerce să facă din chimie o materie prietenoasă, cu prelungiri şi conexiuni în viaţa de zi cu zi. Însă bunele sale intenţii sunt limitate de lipsa dotărilor minimale.

Copiii au înţeles şi ei că viaţa de şcolar ar fi mai uşoară şi materiile mai accesibile dacă ar face şi experimente.

Copilul are dreptate. Joaca poate fi un lucru foarte serios şi eficient la şcoală. A demonstrat-o din plin unul dintre cei mai celebri profesori din România. Orele sale de fizică sunt un model nu doar la Constanţa, unde a creat o adevărată pepinieră de elevi ce sunt premiaţi de NASA an de an.

„Acest mit al programelor încărcate este complet greşit. Programele sunt atât de scuturate încât nici nu mai poţi să faci mare lucru. Problema e că profesorii aplică metode nepotrivite. Nu se poate preda, de exemplu, fizică numai cu creta la tablă, să te întorci cu spatele la elevi, să scrii lecţia şi, gata, ai plecat”, povesteşte Ion Băraru, profesor la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Modul în care a ales acest profesor să reducă presiunea obişnuită pusă pe memorarea unor formule interminabile s-a pliat pe nevoia elevilor de a învăţa să gândească şi de a înţelege.

Însă acesta este un exemplu pe care nu-l vom găsi în toate şcolile. Deşi începând cu clasa a VI-a, combinaţia de teorie cu experimentul de laborator ar reduce mult numărul copiilor care ajung în liceu fără să ştie mare lucru din ce li s-a predat la orele de fizică şi de chimie, de exemplu. Iar elevii au înţeles că aceasta este o altă lipsă a sistemului.

Profesorul Băraru a făcut un pas în plus şi a obţinut de la Ministerul Educaţiei acreditarea unor cursuri despre metode de predare flexibile, cu participarea activă a elevilor.

Este un fel de mini-reformă din interiorul sistemului. Dovadă că nu este nevoie exclusiv de bani şi politică pentru a schimba lucruri în învăţământul românesc. Dar nici nu înseamnă că învăţământul poate rămâne doar în grija unor dascăli cu dragoste de copii şi cu har.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...