Victoria străzii în lupta cu politicienii. Cele trei săptămâni ale OUG 13

Data actualizării: Data publicării:
170212_PIATA_VICTORIEI_PROTEST_STEAG_02_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei

Strada marchează o victorie decisivă în lupta cu politicienii care au vrut să modifice Codurile penale. Controversata Ordonanţă 13 a fost definitiv îngropată de Parlament, după trei săptămâni de revoltă în stradă. A fost cel mai mare protest antiguvernamental din istoria României. Strigătul străzii a ajuns în cele din urmă şi la urechile politicienilor. Deşi păreau de neclintit în decizia de modificare a codurilor penale, iată că în final mesajul protestatarilor-„Abrogare”- a fost ascultat.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, în ultimele trei săptămâni, pentru a cere anularea sau abrogarea ordonanței și, pe de altă parte, demisia Guvernului Grindeanu. Protestele au continuat chiar și după ce a fost emisă OUG 14, prin care controversata ordonanță 13 a fost anulată.

Pe ger, ploaie sau ninsoare, mesajul #REZIST a rămas în Piața Victoriei. Proteste au avut loc în toate orașele mari din România și în zeci de orășele. Nici diaspora nu a stat în casă. Proteste au avut loc în aproape toate capitalele europene, iar mesajul anti-OUG 13 a ajuns și peste ocean.

Iată o cronologie a declarațiilor făcute de politicieni începând cu momentul adoptării OUG 13:

Seara de 31 ianuarie 2017

Florin Iordache, fostul ministru al Justiției: În comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu. Nu, îl reglementăm mai bine şi punem în acord cu decizia CCR. Altă întrebare!

OUG cât şi proiectele de legi nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. Altă întrebare!

„Am crezut că este oportun, şi oportunitatea o stabileşte Guvernul, pentru a modifica prin OUG. În nota de fundamentare justificăm urgenţa. Altă întrebare!

2 februarie 2017

Liviu Dragnea, președintele PSD: Nu am de gând să facem ceva împotriva activităţii care vizează lupta împotriva corupţiei. Nu cred că Guvernul a încălcat vreo procedură”.

Sorin Grindeanu, premierul României: Am luat o hotărâre acum două zile și mergem mai departe. (Reporter: Nu renunţaţi la ordonanţa de urgenţă care modifică Codul penal?) Am spus. Nu.

Florin Iordache, fostul ministru al Justiției: (Reporter: Retrageți ordonanțele și pe urmă vă dați demisia?) Nu retrag nicio ordonanță. (Reporter: Și demisia?) Nu-mi dau nicio demisie.

4 februarie 2017

Sorin Grindeanu, premierul României: Nu doresc să dezbinam România. Vom face în regim de urgenţă o şedinţă de Guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Vom găsi cale o legală, abrogare, prorogare ca să nu între în vigoare această ordonanţă, ca să fiu cât se poate de clar.

Liviu Dragnea, președintele PSD: Unde a greşit, dacă a greşit Guvernul, la comunicare, comunicarea care trebuia făcută după adoptarea Ordonanţei.

6 februarie 2017

Liviu Dragnea, președintele PSD: Odată ce OUG a fost abrogată şi protestele continuă înseamnă că asistăm la altceva, un protest politic. Ținta a fost şi rămâne PSD, imediat după alegerile prezidenţiale din 2014.

8 februarie 2017

Sorin Grindeanu, premierul României: O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis democratic că nu identifică binele general în acea OUG, de aceea am decis să convoc de urgenţă guvernul pe care îl conduc și să o abrogăm. Nu voi mai accepta nicio în iniţiativă de acest gen în Guvern.

9 februarie 2017

Florin Iordache, fostul ministru al Justiției: Mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Pentru opinia publică nu a fost suficient, am decis să îmi depun demisia din funcţia de ministru al Justiției.

17 februarie 2017

Sorin Grindeanu, premierul României, Bruxelles: Chiar dacă la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, ce am avut noi în ţară, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă.

19 februarie 2017

Liviu Dragnea, președintele PSD: E o parte din cei care vorbesc de acest lucru care spune că de fapt OUG 13 a umplut un gol legislativ. Asta a fost și motivația cinstită a Guvernului.

Am văzut foarte mulți oameni supărați, chiar și străini, personal, mi s-a părut ciudat cum un șef de bancă cu capital străin protestează împotriva guvernului. Am auzit zvonuri cum corporații multinaționale și naționale au finanțat și îndemnat propriii angajați să iasă la proteste.

***

Parlamentul a tranşat astăzi problema celor două ordonanţe - 13 şi 14. Ambele proiecte au fost votate conform deciziei politice luate de putere: Ordonanţa 13 a fost respinsă, iar ordonanta 14, adoptată.

În această seară, oamenii au venit în Piața Victoriei nu pentru a protesta, ci pentru a sărbători victoria celei mai mari manifestații de după Revoluție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...