Proletariatul alb îl duce pe Trump la Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: People cheer as voting results for Iowa come in at Republican presidential nominee Donald Trump’s election night event at the New York Hilton Midtown on November 8, 2016 in New York City. Americans today will choose between Republican presidential nominee Donald Trump and Democratic presidential nominee Hillary Clinton as they go to the polls to vote for the next president of the United States. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

După ce șocul victoriei lui Donald Trump în cursa prezidențială din SUA a trecut, lumea încearcă să își dea seama ce i-a făcut pe americani să îl prefere pe republican în detrimentul lui Hillary Clinton și care vor fi consecințele acestei alegeri. Chicago Tribune crede că mogulul imobiliar a ajuns la Casa Albă deoarece a exploatat temerile clasei muncitoare formate din bărbați albi, fără educație superioară și în același timp a reușit să păstreze un procent semnificativ din americanii cu facultate de partea lui. 

Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City
Foto: Gulliver/Getty Images

Donald Trump este primul candidat al unui partid care să vorbească atât de direct și de intransigent despre temerile clasei muncitoare americane legate de politicile economice și culturale, consideră Chicago Tribune

Statele Unite îşi trăiesc acum propriul Brexit, adică o revoltă a clasei muncitoare care s-a simțit amenințată de globalizare și nesigură într-o țară tot mai diversă în care cuvântul lor în politică nu mai avea foarte multă putere. 

Au votat astfel pentru o trecere de la o Americă globală la o Americă închisă în sine. A fost un vot de respingere a politicilor de stimulare a afacerilor, politici pe placul elitelor din ambele partide, care au întărit acordurile comerciale cu alte țări și politicile de pro-imigrație.

Americanii albi, fără educație superioară, bărbați și femei au constituit o treime din electoratul din 2016. Donald Trump a câștigat 39% dintre ei. Această categorie i-a asigurat victoria în Ohio, Pennsylvania și Wisconsin, scrie Chicago Tribune.

Potrivit exit-pollurilor, acești alegători sunt cei care consideră că imgranții ilegali trebuie deportați. Însă, aceleași exit-polluri ne arată că nu acesta a fost motivul principal pentru care au votat cu Donald Trump, ci mai degrabă grijile legate de direcția economiei americane și ostilitatea față de liderii de la Washington au înclinat balanța în favoarea republicanului.

Jumătate din acești votanți au spus că politicile economice au cântărit cel mai mult în alegerea făcută. Trei sferturi au spus că economia se află într-o stare proastă, iar 8 din 10 au spus că situația lor financiară este la fel sau mai proastă decât era acum patru ani. Două treimi au spus că preferă la Trump să se ocupe de economia țării decât Hillary Clinton.

Majoritatea au spus că acordurile comerciale cu alte țări au luat locurile de muncă ale americanilor. Globalizarea a dus la dispariția industriei de care depindea această categorie socială. 

Aceste frustrări ale clasei muncitoare nu sunt noi. Au fost acumulate de-a lungul mai multor decenii, încă de la Marea criză economică. Mai ales în cazul bărbaților. Între anii 1975 și 2012, salariul muncitorului de sex masculin, alb, fără facultate a scăzut cu 20%. Doar între 2007 și 2014, a scăzut cu 14%.

Anul 2015 însă a adus o creștere a veniturilor cu 6%, însă nu a fost suficient. 

Americanii au început să dea vina pe acordurile comerciale cu alte țări pentru lipsa locurilor de muncă din orașele lor. Doar înțelegerea comercială cu China din 2000 a dus la dispariția a 2 milioane de locuri de muncă, a scris Chicago Tribune.

Donald Trump a mizat pe această carte și a promis că va reconstrui economia industrială veche a SUA, prin renegocierea unor acorduri comerciale și mărirea tarifelor pentru importuri. De asemenea, a promis că prin deportarea imigranților va reduce competiția de pe piața de muncă. A mai promis o creștere economică rapidă prin tăieri de taxe și alte măsuri.

Mulți economiști, inclusivi unii conservatori, au atras atenția că măsurile promise de Trump nu vor rezolva problemele clasei muncitoare, dimpotrivă s-ar putea ajunge iar la recesiune. Alții au argumentat că sunt ignorate problemele reale ale clasei muncitoare, cum ar fi lipsa de calificare sau lipsa măsurilor care să îi stimuleze să se angajeze în alte regiuni decât cele în care trăiesc.

Mesajul lui Donald Trump nu a rezonat cu clasa muncitoare afro-americană sau hispanică, care oricum câștigă mai puțin decât restul indiferent de nivelul de educație. Această categorie a înclinat mai mult spre Democrați mereu, dar declarațiile lui Donald Trump despre imigranți i-au îndepărtat și mai mult. Totuși, Hillary Clinton nu a reușit să îi mobilizeze așa cum a făcut-o Obama.

De menționat este însă faptul că aceste voturi nu ar fi fost suficiente ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale. Republicanul a avut un avantaj în fața lui Hillary Clinton și în cazul americanilor albi cu facultate. Colectiv, această categorie socială a avut cel mai mult de câștigat de pe urma noii economi americane, a beneficiat de produse de import ieftine și le-au crescut salariile. În consecință, notează Chicago Tribune, republicanul a reușit să îi atragă de partea lui pe bărbații americani, albi, fără educație superioară cu un mesaj care nu i-a îndepărtat însă pe cei cu facultate, deși ei au beneficiat de pe urma economiei SUA. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Codurile secrete Netflix care îți deschid ușa către filme și seriale ascunse
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Care sunt cele mai bogate 10 familii din lume. Trei dintre ele conduc propriile țări
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Mai cresc pensiile în 2025? Indexarea și Mica Recalculare, în aer
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de la „Armageddon”: "A fost atât de...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...