Alegerile au trecut şi în curând vom avea un nou Parlament şi un nou Guvern. Iată un prilej pentru ca românii să le spună celor care-i vor guverna în viitorii 4 ani ce îşi doresc pentru ţara lor şi ce cred că nu merge bine, ce ar trebui schimbat.
Dacă ne uităm în istorie, regii şi împăraţii se înconjurau de oamenii cei mai valoroşi. Cel mai bun fierar, cel mai bun viticultor erau la curtea regală. Ce se întâmplă acum cu valorile? Cercetătorii se simt deseori în afara cetăţii. Ignoraţi, neimplicaţi.
Corneliu Birtok-Băneasă, inventator: „Este cazul să ne trezim şi să punem osul la treaba. Am ajuns la un nivel bun de dotare în laboratoarele din instituţiile universitare. Bineînţeles că din păcate România este o ţară a paradoxurilor şi a contrastelor şi ce ne lipseşte? Ne lipseşte factorul uman. Din păcate avem toate utilităţile şi dotările în aceste laboratoare, dar nu are cine să cerceteze sau să facă lucruri pe care ar trebui să le facă cu această aparatură. Bineînţeles că există să spunem un cadru legislativ care este foarte ciudat pentru că noi obligăm anumite cadre universitare sau toate cadrele universitare în evoluţia lor şi le punem anumite restricţii, cum ar fi anumite condiţii de cercetător, care probabil un cadru universitar nu ar trebui să fie condiţionat de aceste reguli pentru că poate fi un bun formator de studenţi şi să se aplece mult în educarea studentului, dar noi impunem aceste condiţii ca să evolueze şi bineînţeles că sunt oameni care de 15 ani nu pot evolua. Cine face aceste grile, aceste legi ar trebui să se uite foarte serios în spate şi să îşi dea seama că pasiunea şi perseverenţa nu ţin loc de salariu şi dacă vor să intre oameni de calitate şi oameni de valoare în sistemul de învăţământ care la rândul lor să formeze generaţiile care vin din urmă trebuie să o facă cu mare seriozitate şi cu mare grijă pentru că altfel toată materia cenuşie, după cum ştim, pleacă din ţară şi este păcat.”
Cum ai vrea să se se dezvolte România, cum ai vrea să se modernizeze? Vă aşteptăm părerile, în format video, pe secţiunea Digivox a site-ului nostru digi24.ro, pe e-mail (digivox@digi24.ro, redactie@digi24.ro) sau pe contul nostru de Facebook. De asemenea, puteţi trimite filmări pe WhatsApp, la numărul 0771.100.304.