„Trumpismul” va lăsa o amprentă asupra SUA

Data publicării:
Donald Trump Campaigns In Chicago

Influenţa lui Donald Trump, chiar dacă va fi înfrânt în alegerile prezidenţiale americane, ar putea să se facă simţită după scrutinul de marţi. Ideile sale populiste, furia simpatizanţilor săi şi fractura Partidului Republican par că vor dura, comentează AFP.

Donald Trump
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Miliardarul în vârstă de 70 de ani, care nu a deţinut vreodată vreun mandat public, a ajuns până pe treptele Casei Albe, spre surprinderea generală. O parte a establishmentului republican l-a repudiat, iar alţi şefi din partid au votat cu el strâmbând din nas.

Însă baza republicană a aplaudat zgomotos. În sfârşit, un candidat vorbeşte pe şleau, un presupus outsider, şi se face ecoul furiei şi îngrijorării lor faţă de globalizare şi modificările demografice.

Întrebaţi care este persoana mai conectată cu ideea lor despre Partidul Republican dintre Trump şi Paul Ryan, cel mai puternic om din Congres, 51% dintre republicani răspundeau recent că Donald Trump şi doar 33% Ryan, potrivit unui sondaj Bloomberg de la jumătatea lui octombrie.

Donald Trump a fracturat profund partidul, atât prin brutalitatea sa, cât şi prin poziţii uneori opuse ortodoxiei republicane.

El este împotriva liberului schimb, un izolaţionist, mult mai dur în materie de imigraţie, şi, din contră, mai flexibil în privinţa ajutoarelor sociale şi deficitelor.

El a propus inclusiv un concediu matern plătit - o adevărată erezie în opinia unor republicani.

„Ierarhia Partidului Republican îl detestă pe Trump”, spune Robert Shapiro, un expert de la Universitatea Columbia. „Ea vrea să-şi recupereze simpatizanţii, dar ei sunt ataşaţi de Trump”.

Iar „partizanii săi vor fi tot acolo”, pe 9 noiembrie, „cu aceleaşi idei despre liberul-schimb sau imigraţie. Ei îi vor detesta la fel de mult pe democraţi, pe Hillary Clinton şi (pe cei din) curentul majoritar al Partidului Republican”, adaugă Shapiro.

Donald Trump „şi-a schimbat, de asemenea, modul de a face campanie”, declară Jeanne Zaino, o expertă de la Iona College.

„Probabil că vom vedea mai mulţi candidaţi lucrând în afara partidului, utilizând reţelele de socializare pentru a trece peste conducerea partidului şi vom vedea multe conversaţii violente”, preconizează ea.

PUSEU POPULIST

„Există un enorm puseu de populism atât în Partidul Republican, cât şi în Partidul Democrat, iar acest lucru va dura”, adaugă ea. „Va fi o provocare ca ambele partide să recupereze această bază frustrată”.

O frustrare pe care, de altfel, a jucat Trump de-a lungul întregii campanii, prezentându-se ca un candidat antiestablishment, promiţând să aducă înapoi locurile de muncă mutate în străinătate şi denunţând zilnic un „sistem trucat”.

El a insultat femeile, pe hispanici, pe musulmani, persoanele cu handicap şi pe adversara sa democrată Hillary Clinton. Înregistrează 60% opinii în defavoarea sa.

Derapajele sale, excesele sale, dezvăluirile despre modul în care tratează femeile au determinat presa americană să-l prezinte ca mort din punct de vedere politic în mai multe rânduri.

Însă simpatizanţii săi au rămas.

„Partidul nu va redeveni partidul country club a lui Jeb Bush”, spunea recent Roger Stone, un consultant politic controversat, foarte apropiat de Donald Trump.

„El nu va redeveni partidul establishmentului lui Paul Ryan şi al lui Mitch McConnell la Washington”, liderii republicani ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, a adăugat el într-un interviu pentru site-ul Vox.

„Mişcarea Trump va fi dominantă în partid, va fi importantă şi influentă”, aprecia Stone.

Unii cred că Donald Trump ar putea chiar să-şi creeze propria mişcare politică, cu ajutorul enormei bănci de date despre partizani, date colectate în timpul campaniei.

Mulţi se îndoiesc de acest lucru şi privilegiază ideea unei incursiuni în televiuziune şi media online, cum sugerează recente încercări ale anturajului său pe Facebook.

„Eu cred că va rămâne o forţă politică”, apreciază Jeanne Zaino.

Mai puţin în cazul în care, imprevizibil în continuare, nu se întoarce pur şi simplu la afacerile sale, pentru a-şi susţine marca, înarmat, şi în acest caz, cu enorma bancă de date electorale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
seismograf care inregistreaza un cutremur
Cutremur în România, în noaptea de marți spre miercuri. Ce magnitudine a avut
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...