TRIUMFUL UNEI NAȚIUNI. Ce ar fi însemnat pentru România intrarea în război alături de Germania în 1914

Data publicării:
razboi

„România era legată printr-un tratat cu Puterile Centrale și acest tratat se înnoia periodic. Acesta prevedea că, în cazul unui conflict în care una dintre părțile tratatului este atacată, cealaltă parte să atace pe agresor. Acest tratat era, practic, temeiul juridic în numele căruia regele Carol I a ținut pledoaria în favoarea intrării României în război de partea puterilor centrale. Fapt este că nu se putea stabili cine este agresorul în modul în care a izbucnit Primul Război Mondial”, a spus Petre Guran, doctor în istorie.

„În 1914, niciuna dintre tabere nu a avut sentimentul că are nevoie de puterea armată a României. Lucrurile s-au dovedit diferite în momentul în care războiul acesta de tranșee a creat o situație din care nu se putea ieși repede. Pentru România, decizia era dilematică. Dacă te aliai cu puterile centrale, renunțai la unirea cu Transilvania, dar și unirea cu puterile Antantei presupunea renunțarea la Basarabia. Cu durere în suflet, au luat decizia de neutraalitate, expresia că nu aveau suficiente date în ce context proiectul național se poate reașiza mai bine”, a mai adăugat Petre Guran.

Urmăriți dezbaterea în materialul video!

Digi24 vă propune o incursiune fascinantă în istoria de acum un secol a României. Vom spune povestea triumfului naţiunii române, cum au ajuns românii împrăştiaţi pe teritoriile a două imperii să trăiască în aceeaşi ţară, sub acelaşi steag şi conduşi de acelaşi rege. Cine au fost oamenii care au făcut România Mare, de la elitele politice şi culturale şi până la ţăranii care au câştigat fiecare palmă de pământ cu jertfa sângelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri