În acest weekend, sunteţi chemaţi la urne să vă spuneţi opinia în legătură cu definirea căsătoriei: să fie uniunea dintre un bărbat şi o femeie, cum doreşte Coaliţia pentru Familie, sau dintre soţi, ca până acum. Trebuie să fiţi bine informaţi însă, pentru că nu veţi găsi pe buletinul de vot această întrebare adresată direct, ci o alta foarte generală. În plus, este bine să ştiţi că la acest referendum nu se folosesc tablete electronice, acel sistem informatic în care sunt introduse datele alegătorilor şi care face imposibil votul multiplu. De asemenea, un alt aspect pe care să îl aveţi în vedere: refrendumul nu este valid dacă nu se prezintă la urne cel puţin 30% dintre alegătorii înscişi pe listele de vot.
Referendumul de modificare a Constituţiei se desfăşoară timp de două zile, pe 6 şi 7 octombrie, adică sâmbătă şi duminică. Secţiile de votare vor fi deschise, în ambele zile, între 7 şi 21. De reţinut. Puteţi vota si daca nu va aflaţi în localitatea de domiciliu, la orice secţie de votare, şi veţi fi înscris pe listele suplimentare. Votează şi cetăţenii români din străinătate.
Numărul total al românilor cu drept de vot este de 18. 951.721. Este nevoie de un prag de prezenţă de 30%, adică cel puţin 5. 685.517 de cetăţeni trebuie să meargă la vot. Dacă 25% - 4.737.930 din voturi sunt valabile, referendumul poate fi validat.
În privinţa procesului de vot în sine, dacă doriţi să vă exprimaţi opţiunea, vă prezentaţi la secția de votare cu buletinul. Îl predaţi membrilor secţiei de votare şi veţi primi un buletin de vot şi o ştampilă. Reţineţi, votul este secret. este un drept al dumneavoastră. În cabină trebuie sa intrati singur. Apropo, la acest referendum, puteţi solicita şi urna mobilă, dacă nu vă puţei deplasa.
Buletinul de vot va avea înscrisă întrebarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” Veţi avea două opţiuni, în două chenare. DA sau NU. Ca votul să fie valabil, trebuie să puneţi ştampila într-unul dintre chenare. Dacă puneţi ştampila în afara acestora sau în ambele chenare înseamnă că votul dumneavoastră este anulat. Dacă nu puneţi nicăieri ştampila, atunci înseamnă că vreţi să daţi un vot de blam. După ce vă exprimaţi opţiunea, împăturiţi buletinul de vot, astfel încât să nu se vadă cum aţi votat, îl introduceţi în urnă, predaţi ştampila, luaţi cartea de identitate şi cam atât.
Întrebarea de pe buletinul de vot este una generală, pentru că aşa prevede legea referendumului, dar se referă la o problemă cât se poate de punctuală. Practic sunteţi chemaţi la urne să spuneţi dacă sunteţi de acord ca o căsătorie să fie definită în Constituţie drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Dacă puneţi ştampila pe NU, atunci înseamnă că preferaţi actuala formă a Constituţiei, în care căsătoria este uniunea dintre soţi.