Activitatea fizică nu trebuie să lipsească din viața noastră în nicio zi, indiferent că vorbim de jogging, fitness sau o banală plimbare. Deși vara, avem mai multe activitățile în aer liber, iarna poate reprezenta la rândul ei, un prilej pentru a face mișcare.
Printre cele mai populare sporturi de iarnă se numără: patinajul, săniușul, schiatul sau snowboardingul.Săniușul este sportul vedetă al copilăriei în fiecare iarnă. De-a lungul anilor însă, forma saniei a suferit modificări substanţiale, iar asta a dus la schimbarea modului în care copiii de azi îşi folosesc muşchii corpului atunci când sunt pe pârtie.
Săniile sunt acum din plastic sau din alte materiale, ceea ce poate duce la o poziţie diferită. Folosim astfel foarte mult centură lombară, centură pelvină, zona lombară. E foarte importat astfel ce fel de sanie avem şi ce tehnică folosim atunci când ne dăm cu sania.
Atâta timp cât nu folosiţi o astfel de pungă pe derdeluş, considerată foarte periculoasă, medicii recomandă orice tip de mişcare! Tot mai mult avânt în ultima vreme a luat şi snowboardingul.
Cu aproximativ 500 de Kilocalorii arse într-o oră, snowboardingul este un sport care antrenează aproape întreaga musculatura a organismului. Acest lucru este valabil mai ales în primele şedinţe.
Experții spun că abdomenul inferior este solicitat în mod special, în momentul în care trebuie să ne ridicăm pe placă şi pentru că solicită foarte mult echilibrul şi balansarea poziţiei pe placă, acest sport lucrează foarte bine talia, spatele.
Schiatul aduce beneficii pentru tot corpul. Medicii spun că schiul e un sport care ajută foarte bine aparatul nostru locomotor și, pe lângă asta, e un sport care ajută psihicul, care place celor care îl practică, și are și o anumită componentă de cardio. Schiatul este un sport care necesită o pregătire temeinică. E foarte important să ne asigurăm că avem un echipament de protecție bun.
Peste 50% dintre accidentele care au loc în fiecare iarnă pe pârtiile din România sunt cauzate de faptul că mulţi turişti nu respectă normele de protecţie şi nu se echipează corespunzător.
Şi pentru că de la un an la altul apar tot mai multe patinoare în aer liber, putem profita de acest lucru pentru a ne modela corpul. Patinajul presupune o foarte bună coordonare. Nu ai cum să faci un pas pe gheaţă fără să nu îţi coordonezi tot corpul cu piciorul care urmează a fi pus pe gheaţă.
În afară de muşchii corpului, patinajul are efecte şi asupra psihicului. El antrenează foarte mult răbdarea. Patinajul în general exersează această noţiune a echilibrului. Specialiştii recomandă să ne îmbrăcăm gros atunci când practicăm um sport de iarnă şi să nu uităm să facem încălzirea.
Încălzirea iniţială ar trebui să includă nişte exerciții de streching făcute acasă la noi sau în sala în care ieşim şi ulterior în mediul liber, outdoor care să preceadă exerciţiul fizic, mişcarea respectivă. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este să avem echipament de protecție pentru a evita accidentările.