În lume există ţări care au un ministru al fericirii. Venezuela şi în Emiratele Arabe, de exemplu. Iar danezii sunt cei mai fericiţi oameni din lume. Au calculat americanii de la Universitatea Columbia. Vorbim de acea fericire definită ca stare de bine care vine din nivelul de trai, gradul de civilizaţie şi modernizare a unei societăţi. Adică exact acea fericire socială pe care o promit politicienii din toate partidele în fiecare campanie electorală. Un sondaj IRES comandat de Digi24 ne arată ce-i face fericiţi pe români și care sunt temerile lor.
România e ţara în care deseori întâlneşti doi bolnavi într-un pat de spital. În care doi din trei oameni au toaleta în fundul curţii. În care şcoala produce nefericire. Întrebaţi ce le trebuie ca să fie fericiţi, românii vorbesc în primul rând de sănătate şi de familie.
Sănătatea contează foarte mult şi mult pentru 99%. Tot 99% dintre cei intrebaţi au răspuns că fericirea vine din familie. Locuinţa îi face fericiţi pe 92% dintre respondenţi. Credinţa în Dumnezeu aduce fericirea unui procent de 88% dintre respondenţi. Mai sunt 78% care spun că locul de muncă e important. Reţeta fericirii pentru 54% dintre cei chestionaţi sunt banii. Pentru 45% e importantă situaţia politică din România.
Ne apropiem de finalul lui 2016. Un an marcat de urmările tragediei de la Colectiv şi de o serie de scandaluri de corupţie.
Un an cu multă teroare, cu un război complicat care nu se mai termină - şi vorbim, aici, despre Siria. Un an cu multe crize.
Întrebarea sociologilor: Ce v-a îngrijorat cel mai mult în 2016?
Frica de boală au răspuns cei mai mulţi - 29% dintre respondenţi. 11% spun că le-a fost frică să nu-şi piardă locul de muncă. Tot 11% dintre cei chestionați spun că au fost îngrijoraţi de lipsa locurilor de muncă. Pentru 8%, anul acesta a fost marcat de frica de război şi de îngrijorarea pentru situaţia politică. 6 procente s-au temut în 2016 de creşterea preţurilor. În clasamentul îngrijorărilor românilor urmează, cu 5% dintre cei chestionaţi, frica de terorism, lipsa de perspectivă şi reducerea veniturilor. Singurătatea a fost motiv de îngrijorare, anul acesta, pentru 3% dintre respondenţi.
Rămânem la capitolul temeri. Mai exact, la cele legate de viitorul României. Ne e teamă de pericole din exterior? Ne e teamă de impactul pe care l-ar putea avea o catastrofă naturală? Ne e teamă că nimeni nu îşi va îndeplini, de fapt, promisiunile?
Sondajul IRES arată că românii se tem cel mai mult de corupţie: 90% O altă teamă legată de viitor este cea legată de drumurile proaste. 88% trăiesc cu această frică. Situaţia din sistemul sanitar românesc îi sperie pe 82% dintre respondenţi. În topul temerilor mai sunt cea de creşterea preţurilor - 80 de procente, îmbătrânirea populaţiei - 79%. Sunt înspăimântaţi de sărăcie şi de situaţia sistemului de învăţământ 78% dintre respondenţi.
De producerea unui cutremur se tem 64%. Frică de acte de terorism spun că au 61% dintre cei chestionaţi. Perspectiva unui război în regiune îi înspăimântă pe 58% dintre respondenţi. Peste jumătate dintre români se tem de venirea unui număr foarte mare de imigranţi în România.
Sondajul IRES, comandat de Digi24, a fost făcut în perioada 7-10 noiembrie, pe un eşantion de 1.100 de persoane. Sociologii au folosit metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de -+3,01%.
Mai multe date din acest sondaj și explicațiile sociologului Dan Jurcan, în materialul video de mai jos: