Sergiu Balaban, jurnalist stabilit în Italia, a declarat că cele două cutremure au provocat panică, oamenii neştiind cum să reacţioneze. „Toată Italia stă cu gîndul la Amatrice. La primul cutremur eram în stare de şoc, la al doilea se auzeau strigăte”, a povestit el.
Sergiu Balaban a spus că foarte multe localităţi din lanţul muntos al Apeninilor au fost daune şi că în Macerata ar fi persoane sub dărâmături.
„În Macerata am o mătuşă de care am dat greu, am văzut imagini cu clădiri prăbuşite, oameni care stau în parcări, e o situaţie urâtă. În Macerata s-au prăbuşit câteva case. Acolo erau clădiri care au fost întărite după Amatrice. Din câte am văzut nu au avut niciun cuvânt de spus în faţa cutremurului”, a afirmat el.
„Italienii se aşteaptă ca oraşele să fie afectate grav, numai că nu ştiu când”, a adăugat Balaban.
La rândul său, Constantin Holban, preot în Italia, a povestit la Digi24 reacţia pe care a avut-o în timpul seismelor: „Cele două replici au fost destul de mari. Prima nu am simţit-o prea bine, mă deplasam, nu am simţit bine.
Cea de la 9.18 am simţit-o destul de bine. M-am ridicat de pe pat, m-am dus în camera cealaltă, am luat copiii, ne-am pus sub tocul uşii, ne-am dus apoi jos. Nu putem lua cu lejeritate lucrurile astea, e încă o teamă prezentă peste tot aici. Toţi eram speriaţi şi suntem speriaţi”.
Andi Rădiu, jurnalist stabilit în România, a declarat la Digi24 că Italia are o organizare extraordinară pentru asemenea catastrofe.
„În Italia, periodic, se întâmplă aceste lucruri şi protecţia civilă e bine organizată. Am fost pe teren în 2002 şi 2010 şi am observat cum se organizează. Ajung imediat la faţa locului, fac intervenţii pentru persoane care au nevoie, nu trece mult timp.
Sunt convins că în localităţile afectate sunt deja echipe de intervenţie. Când se dă alarma, echipajele din seara respectivă pleacă imediat la locul unde s-a întâmplat”, a povestit el.