România XXL. Blogării culinari combat companiile din domeniul alimentar: Aveți timp să gătiți acasă, trebuie doar să vă organizați

Data publicării:
blogger culinar

Sunt deja zeci de ani pentru americani şi se adună vreo douăzeci şi pentru noi, românii, de când marile companii din domeniul alimentar ne tot conving cât este de uşor, rapid şi la îndemană să cumpăram mâncăruri de-a gata. Semipreparate, congelate, colorate si aditivate. Toate făcute să ne scutească de orele lungi petrecute în bucătărie.

Sunt însă şi români care s-au săturat să mai înghită gogoaşa lipsei de timp. Cei care se opun curentului gătesc acasă, reţete rapide. Unii şi-au facut şi blog, se filmează şi vor sa îi inspire şi pe alţii.

Sunt cateva sute de blogări culinari în România. Unii au devenit deja celebri, sunt chemaţi la emisiuni TV şi conferinţe. Doar 15 la sută dintre ei au pregătire în domeniul culinar, arată un studiu făcut de gustos.ro. Restul sunt ingineri, manageri, medici şi avocaţi.

Ela e traducător. Lucrează zece ore în fiecare zi. Atunci când o vezi venind de la piaţă, pe tocuri, dar cu sacoşele în mâni şi cu zâmbetul până la urechi, ţi-ai putea imagina că face asta extrem de rar. În realitate, merge la cumpăraturi cel puţin o dată pe săptămână. Întotdeauna, cu liste pentru toate cele cinci zile lucrătoare. Îşi pune pe blog secretele meselor rapid preparate.

Ela: Blogul meu este pentru gospodinele cosmopolite, adică poți să vii acasă, să faci rapid de mâncare, să ai grijă și de tine, să ieși în oraș. Eu cred că poți să faci lucrurile astea. Trebuie doar să te organizezi un pic, dar se poate!

Pentru noi s-a organizat. A vrut să ne arate că poţi face cina şi micul dejun pentru două persoane, cu 35 de lei, fără să dureze o veşnicie, şi numai cu ingrediente proaspete.

Ela a pregătit chiftele de somon cu legume în crustă crocantă, sos de iaurt cu plante aromatice, culese de la ea de pe terasă, iar din ce i-a rămas a încropit şi nişte mini omlete, pentru dimineaţă. Totul în 40 de minute. Reţetele puse pe net sunt modul prin care vrea să schimbe lumea. Secretul: Să facem un plan cu ce vrem să pregătim pentru toată săptămâna.

Mihaela Bilic, medic primar boli de nutriţie: Gătitul este greșit perceput ca ocupație care îți răpește din timp. Este cel mai bine investit timp posibil, este un timp acordat nu numai sănătății și hrănitului corect, dar consolidează tot ce însemnă relație de familie, timp petrecut împreună.

Între blogării care susțin gătitul acasă şi companiile care ne vând alimentele gata preparate vor câştiga întotdeauna companiile. O recunoaște publicitarul Bogdan Naumovici. Însă nu ele, companiile, au inventat lipsa de timp. Ci doar au speculat-o.

Bogdan Naumovici, director agenție de publicitate: Tot marketingul făcut de companii, mai ales dacă sunt mari, sunt făcute în urma unor studii. Studiile le spun să sunt suficienți oameni care au acest obicei de consum, mâncare ready made, scurtături culinare, dacă studiile le spun că sunt suficienți oameni atunci fac companii de marketing, nu bagă nimeni milioane în campanii de marketing fără să știe cui se adresează.

Până la urmă, gătitul acasă rămâne o decizie personală. Indiferent dacă se bazează pe dorinţa de a mânca sanatos sau doar pe admiraţia pentru Jamie Oliver.

Totuşi, ultimul raport despre nutriţie făcut de Ministerul Sănătăţii arată că românii mănâncă de două mai multa sare decât recomandă medicii. 17 la sută dintre cei care au patricipat la studiu aveau tensiunea arterială mărită.

Sarea în exces vine de regulă din produsele cumpărate, unde se foloseşte ca potenţator de gust şi conservant. În uma raportului, a venit si recomandarea ministerului: Evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri