România are o tradiţie de 160 de ani în industria petrolieră, iar Gabi Tudor, un inginer petrolist, are de gând să o continue. În ultimii 14 ani, jumătate din timp şi l-a petrecut pe mare, la slujbă. Şi nu regretă. Iată povestea lui.
Exista o Românie şi dincolo de ţărm. Este România de peste ape, a platformelor maritime. De acolo este încălzită şi pusă în mişcare România de la uscat. Gabi Tudor este inginer petrolist şi, în ultimi 14 ani, jumătate din timp şi l-a petrecut pe mare, la slujbă. Are una dintre cele mai căutate meserii din această lume, care necesită un grad înalt de specializare. Putea foarte uşor să plece să lucreze afară. De pildă, pe platformele din Marea Nordului unde salariile sunt foarte mari. A ales să rămână.
„Mai mult contează lucrurile importante, familia, prietenii, obiceiurile, felul nostru de a fi. Sunt multe probleme la nivel de sistem. Eu cred că că s-au schimbat multe faţă de acum 20-30 de ani”, a spus Gabi Tudor.
Vântul bate constant acolo, la 100 de kilometri de țărm. Bate așa de tare că uneori nu se înţelege om cu persoană. Mai bate şi valul. E o meserie care combină duritatea vieţii de marinar cu greutatea muncii de sondor. Se lucrează în ture, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Programul este prelungit şi activitatea trebuie să meargă ceas. Dar după două săptămâni la serviciu, pe platformă, urmează două săptămâni libere, acasă.
Gabi Tudor este recunoscător României că l-a educat, că l-a făcut petrolist, şi acum îi întoarce serviciul prin munca sa.
„Am avut acces la o scoală a petroliştilor de tradiţie cum sunt foarte puţine în lume. România are o tradiţie de 160 de ani de industrie petrolieră şi vrem să ne mândrim cu această tradiţie încă mulţi ani de acum încolo”, a spus inginerul.
Sunt 200 de oameni care lucrează pe cele șapte platforme de maritime operate de OMV Petrom în Marea Neagră, singurele care extrag deocamdată resurse din zona maritimă. Sunt mini-oraşe plutitoare care trebuie să fie funcţionale. Au bucătari, au medici, care să hrănească şi să îngrijească angajatii. Aprovizionarea şi schimbul de personal se face cu două vapoare şi trei elicoptere.
Din Marea Neagră, OMV Petrom extrage circa 17% din producţia sa totală de hidrocarburi. E o cantitate care acoperă plinul a 4,4 milioane de maşini.
Steagul este pus acum la 100 de kilometri de ţărm. Românii noștri de pe platformă sunt cu gândul acasă, la familie. Sărbătoresc și ei 1 Decembrie. La mulți ani!