Clădiri-simbol, vechi de sute de ani, care riscau să cadă pradă timpului au fost salvate în ultimul moment de stat, dar cu bani europeni. Palatul de Justiţie din Oradea sau Teatrul Maria Filotti din Brăila sunt acum adevărate bijuterii care atrag admiraţia localnicilor şi turiştilor.
Oradea. Palatul de Justiţie. Timpul a fost nedrept cu clădirea veche de 120 de ani. În ultima clipă, statul a apelat la Banca Mondială pentru a salva imobilul. 45 de milioane de lei şi trei ani au fost necesari pentru a-i aduce strălucirea de altădată.
Beniamin Rus, proprietarul firmei de construcţii: „Clădirea a fost oarecum mai greu de executat decât dacă am fi făcut-o de la zero. Este foarte greu. Un monument istoric presupune foarte multă atenție.”
30.000 de elemente decorative au fost refăcute fiecare în parte.
Ramona Novicov, critic de artă: „E o îmbinare foarte, foarte armonioasă între stilul vechi, stilul acest somptuos neorenascentist, neobaroc, un eclectism și intervențiile acestea tehnologice de ultimă oră.”
Beniamin Rus, proprietarul firmei de construcţii: „Era o clădire veche cu peste 1.000 de uși, cu instalații, peste 95 de km de cablu de instalațiii, 25 de km de țeavă de cupru.”
Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea: „Palatul de Justiție găzduiește cele trei instanțe: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea. La Palat au fost executate circa 210 birouri și 14 săli de judecată.”
Localnic: „Arată foarte bine. Deci, cum a fost și cum e acuma... e frumos, e foarte frumos!”
Autărităţile din Oradea au reuşit să salveze şi cel mai important punct turistic din Oradea- Cetatea. Șapte capete încoronate își dorm aici somnul de veci. Între ei si Sigismund de Luxemburg, singurul împărat romano-german înmormântat în afara Germaniei. Fortăreața a fost folosită ca obiectiv militar până în '89. Încet, dar sigur, construcția s-a degradat . În 2000 era o ruină.
Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare a Cetății Oradea: "Puteai să vezi din subsol până în înaltul cerului pe trei nivele. Cea mai mare partea a clădirilor erau fără acoperișuri sau cu acoperișuri prin care deja creșteau copaci."
În timpul lucrărilor s-au descoperit construcții de acum 900 de ani. Reabilitarea s-a făcut cu bani europeni şi cu fonduri din bugetul local. Primele roade ale investiţiei se văd deja. Peste 3.000 de turiști vizitează lunar vechea fortificație.
Ca să facă rost de bani pentru întreținerea cetății, dar și pentru a amortiza investițiile făcute din bugetul local, administratorul fortăreței vrea să atragă investitori.
Gabriela Arghiroiu, administratorul Cetății din Oradea: "Urmează să organizăm o licitație publică pentru spațiile libere din cetate pentru deschiderea de restaurante, baruri, cafenele."
O altă salvare în ultimul ceas s-a făcut la Brăila. Teatrul Maria Filotti, o clădire cu o istorie de aproape 200 de ani. Emblema şi mândria oraşului de la Dunăre.
Viorel George Radu, inspector Direcţia de Cultură Brăila: „Este înscrisă în lista monumentelor istorice ca monument de arhitectură, este înscrisă distinct. Totodată ea face parte din ansamblul de arhitectură Piaţa Traian şi din ansamblul de arhitectură. Starada Mihai Eminescu - 1 Decembrie 1918, este şi în centrul istoric.”
Iniţial, aici a fost un han.
Maria Stoica , istoric Muzeul de Istorie Brăila: „Istoria clădirii începe în prima jumătate a secolului al XIX-lea cu Hanul Rally. Cea mai amplă şi spectaculoasă refacere a clădirii a avut loc între 1980 – 1988.”
În 2014, teatrul a intrat în reabilitare.
Teatrul Maria Filotti a fost reabilitat cu 15,6 milioane de lei, majoritatea banilor fiind de la Uniunea Europeană. Constructorii însă au folosit materiale necorespunzătoare pentru acoperiş, ceea ce a cauzat o întârziere a lucrărilor cu peste 1 an de zile.
Marian Dragomir, primar Brăila: „Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor la Teatrul Maria Filotti.”
Refacerea teatrului a costat 15,6 milioane de lei, mare parte bani europeni.