Aprilie a fost o lună complicată la PSD Braşov. Mai întâi, şeful de filială, Constantin Niţă, a demisionat. Până în acel moment, exista un favorit intern pentru alegerile din iunie: Răzvan Popa.
Într-o zi, de la Bucureşti a venit secretarul general al PSD, Marian Neacşu. I-a strâns într-o şedinţă pe social-democraţii braşoveni şi i-a anunţat că liderul filialei este Mihai Mohaci, fostul prefect, iar candidatul la funcţia de primar va fi Cătălin Leonte.
Decizia i-a nemulţumit pe membrii filialei. Spun că le-a venit greu să accepte un candidat impus de la centru, care părăsise în urmă cu două luni organizaţia, nemulţumit că nu avea susţinerea colegilor în cursa electorală.
„Fostul nostru coleg Cătălin Leonte, dirijat din spate de domnul Petre Hogea, controversat om de afaceri, a încercat să ajungă la vârful deciziei politice şi administrative din Municipiul Braşov pentru a-şi satisface interesele legate de afacerile dopmnului Hogea”, acuză candidatul filialei, Răzvan Popa.
Noul şef al filialei, cel instalat prin decizie luată la Bucureşti, evită răspunsurile directe: ”Cătălin Leonte poate fi susţinut de mai multe persoane.”
Întrebat dacă Leonte a fost susţinut de Petre Hogea, Mihai Mohaci a răspuns: ”Văd că mă întrebaţi direct. Sigur că a avut discuţii şi cu Petre Hogea.”
Răzvan Popa susţine chiar că Leonte împreună cu Petre Hogea ar fi încercat să acapereze puterea în organizaţia municipală: „Cei doi au fost nedespărţitţ, au venit amândoi la Comitetul Executiv judeţean. A doua zi au venit împreună la sediul partidului, au început să împartă sarcini, să explice ce şi cum, să facă şi să desfacă liste”,
Cătălin Leonte declară că nu are nici o legătură cu Petre Hogea. Este convins că în spatele atacurilor stă fostul lider social democrat, Constantin Niţă. Acesta din urmă a demisionat din poziţia de preşedinte al PSD Braşov la începutul lunii aprilie.
„Eu nu am cum să fiu reprezentantul doar cu numele şi să girez din punct de vedere etic ceva în care nu cred. Este vorba despre acele stenograme care au apărut, între domnul Constatin Niţă şi George Scripcaru (primarul în funcţie - n.r.), în care se vorbea despre împărţirea unor afaceri în Municipiul Braşov", spune Cătălin Leonte, candidatul al primărie susţinut de la Bucureşti.
Petre Hogea, fost preşedinte executiv al organizaţiei PSD din Sectorul 4 al Capitalei, spune că nu are nici o legătură cu vreunul dintre candidaţii la primărie şi că nici politică nu mai vrea să facă.
„Eu nu mai fac politică, nu mai sunt înscris (în PSD – n.r.) nici la Sectorul 4 şi nici la Braşov. Nu îl susţin (pe Cătălin Leonte – n.r.), e o prostie. Sunt în campanie, lângă el? Sunt independent", declară Petre Hogea.
Acesta susţine şi că prezenţa lui în sediul PSD Braşov – cea pe care o reclamă Răzvan Popa - nu ar avea legături nici cu politica, nici cu afacerile pe care le are în oraş. Omul de afaceri are câteva spaţii comerciale, ridicate în centrul oraşului în anii 90, drept construcţii provizorii, care nici azi nu au situaţia juridică clarificată. După ce a decis demolarea lor, Consiliul Local a revenit asupra hotarârii, iar acum Primaria aşteaptă finalizarea unui proces pentru a stabili ce se întamplă cu construcţiile.
„Acolo există un contract pe 20 de ani semnat de municipalitate cu o firmă. În luna martie, acest contract a expirat, în acelaşi timp există şi un proces pe rol, o parte din terenul de sub aceste construcţii a fost revendicat. A fost termen şi s-a adus expertiza, urmează să se studieze expertiza de către reprezentanţii tuturor părţilor implicate”, explică Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Afacerile lui Petre Hogea l-au adus pe acesta foarte aproape de o condamnare penală. El a fost cercetat pentru privatizarea societăţii Ectransport Braşov. Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat iniţial la trei ani închisoare, cu suspendare, dar sentinţa a fost desfiinţată de aceeaşi instanţă, la recurs. În plus, Hogea a obţinut la CEDO şi despăgubiri de 3.000 de euro de la statul român, pentru nerespectarea drepturilor procesuale, în această cauză. Numele său a fost implicat şi în afacerea ipotecării frauduloase a unei secţii a Fabricii de Zahăr Bod, în contul unor credite bancare de un milion de dolari, luate de patru societăţi comerciale pe care le controla.
„Petrică Hogea a avut un singur proces penal în 15 ani, care s-a lăsat cu achitare şi cu o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului”, spune omul de afaceri.
În final, nemulţumirile de la PSD Braşov au ajuns şi la Bucureşti. La câteva zile după ce a fost anunţată candidatura lui Cătălin Leonte, decizia a fost revocată iar Răzvan Popa a redevenit candidatul PSD Braşov la funcţia de primar. Cătălin Leonte, care a pierdut postul de primar în 2012 în faţa actualului edil George Scripcaru, candidează ca independent.
Citiţi şi:
Acuzații în PSD după anunțul candidaturii lui Piedone. Vizat: Petrică Hogea, un traseist cu o biografie penală impresionantă