Prepararea mâncărurilor pentru masa de Paşte începe mereu cu o rugăciune: „Să-mi ajute Dumnezeu să ne iasă pasca foarte bună, iar noi gazdele să fim sănătoase!”.
Echipa Digi24 a fost primită de Paula, o educatoare din satul tulcean Jurilovca, care a dezvăluit cum se face pasca tradiţională. Ingredientele sunt simple: ouă, făină, drojdie şi zahăr. Apoi e nevoie de două mâini pricepute şi cel mai important, de suflet, spune gospodina. După ce se lasă să crească, aluatul se aşează într-o oală. Dar nu oricum.
Cât timp Pasca se coace, Paula şi soţul ei îşi pregătesc ţinutele în care îi vor întâmpina pe cei care vin să le vestească Învierea Domnului. Portul tradiţional a mai suferit unele modificări de-a lungul timpului, dar unele elemente, cum este zbornicul, se păstrează cu sfinţenie.
Şi ţinuta bărbaţilor lipoveni se înfrumuseţează în zi de Sărbătoare. Un element deosebit este poisul, care se poartă la biserică.
De obicei, în viaţa de zi cu zi, fiecare creştin ortodox de rit vechi, rus lipovean poarta un şnur subţire în jurul taliei. Rolul acestui brâu este de a feri individul de răul ce îl înconjoară.
Gazdele s-au gătit, masa a fost decorată cu crengi de cireş, iar Pasca şi ouăle roşii au primit binecuvântarea la Biserică. Acum, Paula şi soţul ei îi pot primi cum se cuvine pe cei care vin să le vestească Învierea Domnului.
Drept răsplată, fiecare vestitor a primit câte un ou roşu si o felie de pască.
În satul tulcean, Jurilovca, peste 80 % dintre locuitori, sunt ruşi lipoveni. Alături de ei, alţi peste 40.000 de ruşi lipoveni din întreaga ţară sărbătoresc Sfintele Paşti în data de 5 mai.